Opinie: Met Infinity Blade verliest de App Store een stukje gamegeschiedenis

Erwin Vogelaar
11 december 2018, 17:01
3 min leestijd
Opinie: Met Infinity Blade verliest de App Store een stukje gamegeschiedenis

Infinity Blade verdwijnt uit de App Store, omdat Epic Games de drie games uit de app-winkel haalt. Hiermee verliest iOS een stukje gamegeschiedenis.

Lees verder na de advertentie.

Infinity Blade verdwijnt uit App Store

Opvallend nieuws van Epic Games: de gamemaker haalt zijn drie Infinity Blade-games uit de App Store. Infinity Blade was in 2010 de eerste game die draaide op de extreem populaire Unreal Engine, waar ook veel games voor spelcomputers op draaien.

Deze game zette dus de toon voor een nieuwe generatie smartphonegames met uitstekende graphics. Infinity Blade was zo’n game die je aan vrienden liet zien om ze te verbazen met wat er mogelijk is met de telefoon in je broekzak. Nu gaan de games weg.

infinity blade verdwijnt

Heb je de trilogie al eerder gekocht, dan is er niets aan de hand, want dan kun je ze via je account gewoon blijven downloaden. Wachtte je echter op een goed moment om ze nog te kopen, omdat je bijvoorbeeld alleen het eerste deel hebt gespeeld, dan ben je te laat.

Games verdwijnen

Epic Games noemt als reden voor het verwijderen van de Infinity Blade-games, dat het steeds moeilijker werd om de serie te onderhouden op een manier dat voldoet aan de norm van het bedrijf. Een twijfelachtige uitspraak, gezien hoe groot Epic Games inmiddels is en hoeveel geld het bedrijf heeft.

Epic Games is door Fortnite één van de grootste spelers geworden als het gaat om smartphonegames, en het succes van Fortnite is deels te danken aan het werk dat met Infinity Blade is gedaan.

Het verdwijnen van Infinity Blade is onderdeel van een groter probleem, waarbij oude games dreigen te verdwijnen en niet meer opnieuw gekocht en gespeeld kunnen worden. Dat is natuurlijk zonde. Infinity Blade is onlosmakelijk verbonden met de gamegeschiedenis van iOS, maar dat stukje is nu verdwenen.

Het is tevens onbekend hoe lang de games nog beschikbaar blijven voor hen die de aankoop al hebben gedaan. Epic Games heeft het zelf over de “voorzienbare toekomst”, maar dat zegt niet zoveel.

Eigen winkel

Epic Games maakt een aantal opvallende stappen in de afgelopen maand. Zo heeft het bedrijf nu een eigen winkel voor games. Op de pc is deze winkel de concurrent van Steam, met als groot verschil dat gamemakers een groter percentage van de verkopen krijgen. Terwijl Steam en andere winkels dertig procent per aankoop binnen harken, hoeft Epic Games maar twaalf procent te hebben.

infinity blade verdwijnt

Deze winkel wordt later ook uitgebreid naar Android, zodat Google en de Play Store concurrentie krijgen. Hoewel het op Android niet wordt aangeraden om apps uit andere plekken dan de Play Store te downloaden, biedt Epic Games Fortnite ook buiten Googles digitale winkel om aan, en dat gaat blijkbaar goed genoeg.

Epic Games en Apple

Het is wel duidelijk dat Epic Games één ding nog heel graag wil: Fortnite uit de App Store halen. Op de pc en op Android bestaat Fortnite namelijk onafhankelijk van grote platformen als Steam en de Play Store, waardoor de inkomsten van elke in-game aankoop naar het bedrijf zelf gaat. Bij Apple moet Epic Games voor elke aankoop die dertig procent afstaan, en dat moet natuurlijk pijn doen. Apple weigert app-makers echter een eigen winkel aan te bieden.

Misschien toont Epic Games met deze actie daarom wel zijn spierballen. Door Infinity Blade uit de App Store te verwijderen, laat de gamemaker zien de macht in handen te hebben om games zomaar, zonder waarschuwing te kunnen verwijderen. Een kleine troost: de Infinity Blade verschijnt binnenkort als zwaard in Fortnite. Toch voelt dat meer alsof Epic Games een schop na geeft.

Interesse in andere games? Check dan de beste iOS-games van november die we hebben uitgezocht.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen