Opgepast: een simpel tekstbericht laat iPhones en Macs crashen

Lars Paijmans
9 mei 2018, 12:51
2 min leestijd
Opgepast: een simpel tekstbericht laat iPhones en Macs crashen

Er is een nieuwe bug ontdekt in iOS 11 die iPhones, iPads en Macs laat crashen als ze een specifieke combinatie van symbolen ontvangen. Zo herken je de bug.

Lees verder na de advertentie.

iOS 11 tekst bug crasht iOS en macOS

Vorige week bleek een WhatsApp-bug voor heel wat problemen op Android te zorgen. Een variant van deze fout is nu ook op iOS en macOS gevonden, waardoor je apparaat direct vastloopt en crasht als je het bericht ontvangt. Het gaat om een berichtje dat uit een serie van leestekens en emoji bestaat. Op het eerste gezicht onschuldig, maar niets is minder waar.

Achter de schermen bevatten deze tekens een serie van duizenden onzichtbare Unicode-tekens, die hierdoor de cpu van je iPhone of Mac overuren laat draaien. Omdat het teveel tekens zijn om te verwerken, loopt het toestel keer op keer vast als je het bericht probeert te openen of verwijderen.

De bug werkt op de meest recente versie van iOS 11, en laat zelfs apparaten vastlopen die op de bèta van iOS 11.4 draaien. Nu de bug echter bij het grote publiek bekend is, zal het niet lang duren tot Apple met een oplossing komt.

Dit moet je doen als je de tekst ontvangt

De bug staat al op verschillende techsites beschreven, dus zullen er ongetwijfeld mensen zijn die de tekst doorsturen naar iedereen met een iPhone of Mac. Ontvang jij de tekst, dan is het zaak om het berichtenscherm te verlaten. Dit kun je als volgt doen:

  1. Sluit de Berichten-app geforceerd af;
  2. Druk met 3D Touch stevig op het app-icoon;
  3. Maak een nieuw bericht aan;
  4. De app opent hierdoor automatisch een nieuw venster.

Deze tijdelijke oplossing is niet perfect, maar voorlopig de beste optie. Zodra Apple reageert op de bug of een update uitbrengt, lees je het uiteraard op iPhoned. Installeer onze app of volg de nieuwsbrief om op de hoogte blijven.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen