iMessage in iOS 10: doet de chat-app van Apple er weer toe?

Rutger Otto
21 juni 2016, 20:28
3 min leestijd
iMessage in iOS 10: doet de chat-app van Apple er weer toe?

In iOS 10 is de Berichten-app van Apple grondig vernieuwd. Wat zijn de functies en hoe verhoudt de app zich tot alternatieven als WhatsApp en Telegram?

Lees verder na de advertentie.

iMessage iOS 10

Tijdens ontwikkelaarsconferentie WWDC presenteerde Apple iOS 10, het nieuwe besturingssysteem voor iPhone, iPad en iPod. Er werden vernieuwingen aangekondigd voor Foto’s en Siri, maar Apple stond ook lang stil bij iMessage. De app krijgt namelijk flink wat extra functies en is daarmee misschien wel de meest opvallende update van iOS 10.

iMessage was altijd de chat-app die nog het meest op een sms-vervanger leek. Waar apps als Telegram en Facebook Messenger van alles toevoegden, zoals gifjes en stickers, bleef het bij Apple heel strak en degelijk. In iOS 9 kregen gedeelde links via iMessage niet eens een mooie preview met plaatje.

ios 10 imessage

Vernieuwingen in iMessage

Daar komt in iOS 10 verandering in. Ja, de previews met plaatjes en wat extra tekst komen er, maar Apple brengt nog veel meer leven in de app. Handig is dat video’s en links naar Apple Music direct in de app afspelen, zodat je hem niet hoeft te verlaten. Ook verstuur je losstaande emoji (dus zonder tekst) voortaan drie keer groter dan normaal. Daarnaast krijg je (in elk geval in de Engelse taal) suggesties om woorden te vervangen door emoji.

Apple komt verder met zogeheten ‘Bubble Effects’. Die kennen we nog niet uit andere apps, maar daarmee voegt Apple nog eens een hoop effecten toe aan de app. Bijvoorbeeld kleinere letters en grotere letters, voor als je iets wil ‘fluisteren’ of ‘roepen’. Daarnaast is er ‘onzichtbare inkt’ voor berichtjes waar eerst op getikt moet worden voordat je het kunt lezen. Er zijn zelfs beeldvullende effecten waarbij er ballonnen of vuurwerk omhoog komen.

Verder heeft Apple de Digital Touch-effecten van de Apple Watch naar iMessage gebracht. Daarmee kun je je hartslag delen of handgeschreven berichtjes naar elkaar sturen.

Gimmicks

De vraag is alleen: zitten gebruikers erop te wachten? Gifjes delen, video’s direct kunnen afspelen en links met preview versturen, maken een chat-app beter. De rest van de vernieuwingen die Apple toevoegt, beginnen echter snel vervelend te worden. De bewegende tekstballonnen en de mogelijkheid om het scherm van de ander helemaal te overladen met animaties, is simpelweg een gimmick die na drie keer niet meer leuk is.

Naast de standaardfuncties moet iMessage uitgebreid worden met apps van derden. Ontwikkelaars kunnen ‘apps’ voor de dienst gaan maken. Het zijn geen volwaarde apps, maar toevoegingen. Denk aan stickerpakketten, gifjes-apps of apps waarmee je geld naar elkaar kunt overmaken. Op dit moment vind je er toevoegingen van Apple zelf, waaronder oude Mac-stickers en een connectie met Apple Music. Later zal dat dus flink uitgebreid moeten worden.

Facebook Messenger heeft overigens eenzelfde soort mogelijkheid. Daarbij heeft het uitbesteden van dit soort toevoegingen aan de chat-app overigens nog niet geleid tot killer-apps. Er zijn voornamelijk geinige video’s en gifjes te vinden. Het is nog de vraag hoe Apple de apps op iMessage precies gaat beheren.

iMessage voor Android

Nog geen WhatsApp-killer

Maar de grote vraag is: evolueert iMessage zodanig dat de app zich weer kan meten met de grote jongens? Dat blijft lastig. Op zich doet de Berichten-app straks niet meer onder voor andere apps, met als kanttekening dat je het maximale er alleen uithaalt als je met andere iOS 10-gebruikers chat.

Apple zelf ziet dat overigens anders. iMessage komt er voorlopig niet als app op Android, want door het exclusief te houden, zouden meer mensen voor Apple-apparaten kiezen. Verder zijn de miljoenen mensen met een iOS-apparaat (waar iMessage standaard op staat) volgens een Apple-topman genoeg om een succesvol platform op te bouwen en met data ervan bijvoorbeeld meer kennis te vergaren over kunstmatige intelligentie.

Toch lijkt iMessage voor niemand de nummer één chat-app te gaan worden. Heb je veel vrienden en familie met een Android-toestel, dan zul je iMessage waarschijnlijk sneller links laten liggen. Want zoals geldt bij alle chatdiensten en sociale media: waar je vrienden zitten, daar zit jij.

Lees meer over iMessage

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu