De iPhone 13 nu met unlimited data extra scherp geprijsd!

Deze 9 Apple CarPlay-verbeteringen zitten in iOS 13

Florence Peeters
5 juni 2019, 15:04
3 min leestijd
Deze 9 Apple CarPlay-verbeteringen zitten in iOS 13

Apple CarPlay is het verlengde van iOS voor in je auto. In iOS 13 zitten dan ook allerlei CarPlay-verbeteringen verscholen die je reis nog prettiger maken om. Wij geven een overzicht.

Lees verder na de advertentie.

CarPlay-verbeteringen in iOS 13

Steeds meer auto’s ondersteunen Apple CarPlay, wat ervoor zorgt dat je vanaf je dashboard op een veilige manier verbonden blijft met je iPhone. Met CarPlay bestuur je vanaf je dashboard onder andere de muziek, navigatie, je agenda en binnenkomende berichten of telefoongesprekken.

In iOS 13 wordt ook CarPlay in een nieuw jasje gestoken en zitten er allerlei functies en verbeteringen in Apples besturingssysteem voor in de auto. In dit overzicht bespreken we de belangrijkste vernieuwingen.

1. Overzichtelijker dashboard

Tijdens het rijden geeft het dashboard je veel meer informatie dan nu mogelijk is. Waar je nu enkel de geopende app naar keuze op het scherm ziet, is het scherm straks een combinatie van Kaarten, je muziekbediening en slimme Siri-suggesties.

2. Agenda en Apple Music functioneler

De apps Agenda en Apple Music worden meer geoptimaliseerd voor CarPlay. Agenda geeft je een duidelijk overzicht van je afspraken zodra je onderweg bent. Je hoeft enkel op een afspraak te tikken om de route er naartoe te krijgen, of bij een meeting in te bellen.

Apple Music laat daarentegen meer albumcovers zien, zodat je sneller muziek herkent. Ook wordt het makkelijker om nieuwe muziek te ontdekken en oude favorieten te vinden vanaf je dashboard.

CarPlay-verbeteringen

3. Kruispuntweergave

Per ongeluk een afslag te ver nemen op een druk kruispunt is er straks niet meer bij. Als je Apple Kaarten gebruikt voor de navigatie, heb je straks namelijk kruispuntweergave. Dan wordt er ingezoomd bij kruispunten, zodat het duidelijk is waar je precies links of rechts moet.

4. Kleiner Siri-scherm

Net zoals in iOS wordt ook in CarPlay de ruimte die Siri op je scherm inneemt kleiner. Zodra je een spraakopdracht geeft aan de slimme assistent, neemt Siri slechts een klein deel van het scherm in. Zo zie je ondertussen nog steeds waar je heen moet op de navigatie.

5. Niet Storen tijdens autorijden

Gek genoeg kon je wel op je iPhone deze Niet Storen-functie activeren, maar niet in CarPlay zelf. Het is nu ook mogelijk om in CarPlay aan te geven dat binnenkomende berichten en meldingen stil gehouden worden als je onderweg bent.

6. Instellingen-app komt naar CarPlay

Om Niet Storen te kunnen activeren, heb je de Instellingen-app nodig. CarPlay krijgt een eigen menu voor instellingen, waar je straks ook de soort weergave van je display kunt veranderen.

CarPlay-verbeteringen

7. Hé Siri-ondersteuning

Het wordt nog makkelijker om met Siri je muziek aan te zetten of naar een bestemming te navigeren. Voortaan ondersteunt CarPlay namelijk ook ‘Hé Siri’. Hierdoor hoef je niet meer op het Siri-icoontje op het beeldscherm te tikken om de spraakassistent te activeren.

8. Lichte modus

Terwijl iOS 13 juist een donkere modus krijgt, wordt er aan Apple CarPlay juist een lichte modus toegevoegd. Het besturingssysteem voor in de auto is standaard in een donker thema gehuld. Liefhebbers van meer witruimte, kunnen juist het lichte thema gebruiken.

9. iPhone en CarPlay onafhankelijker

Het is vanaf deze update mogelijk om je iPhone onafhankelijker van CarPlay te gebruiken. Een app die open staat op je iPhone, heeft dan geen effect meer op welke app er op het CarPlay-display geopend is. Zo kan je bijrijder op je iPhone een nieuwe afspeellijst zoeken, terwijl jij gewoon de route in Kaarten blijft zien.

Meer nieuwe iOS 13-functies

Naast CarPlay zitten er nog veel meer handige, kleine iOS 13-functies in de update die dit najaar beschikbaar is. Lees ook hoe de nieuwe Find My-app je apparaten en vrienden terugvindt en hoe de Apple Tag dit verder gaat uitbreiden. En wil je alvast een vleugje van de update op je eigen iPhone of iPad, dan kun je de iOS 13 wallpapers downloaden.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen