De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

Overzicht: 17 kleine iOS 13-functies die de moeite waard zijn

Michel van 't Klaphek
10 november 2019, 13:09
6 min leestijd

iOS 13 zit vol met kleine functies die het dagelijkse leven een stukje makkelijker maken. Misschien heb je deze opties nog niet zelf gespot. Om je een stukje op weg te helpen verzamelen we in dit artikel daarom de beste kleine iOS 13-functies in een handig overzicht.

Lees verder na de advertentie.

Kleine iOS 13-functies op een rij

iOS 13 bouwt voort op het fundament van zijn voorganger. Naast enkele direct in het oog springende functies, zoals de donkere modus, zijn er ook talloze subtiele verbeteringen doorgevoerd.

1. Snelle wifi-selectie

Wissel je regelmatig handmatig van wifi-netwerk? Daarvoor hoef je niet meer steeds naar Instellingen te gaan in iOS 13. Het is straks ook mogelijk om dit snel via het Bedieningspaneel te regelen. Dan selecteer je vanuit dit paneel met welk wifi-netwerk je graag wil verbinden.

iOS 13 officieel

2. Zonder datalimiet apps downloaden via 4G

Kortgeleden heeft Apple de downloadlimiet nog verhoogd voor de App Store en iTunes Store van 150MB naar 200MB. Hierdoor kun je nu via 4G apps, games en updates van maximaal 200MB downloaden.

In iOS 13 gaat deze limiet echter weer de deur uit. Je kunt er namelijk voor kiezen om deze limiet uit te schakelen. Vooral goed nieuws voor gebruikers met een onbeperkte databundel, die zo nooit meer gebonden zijn aan een wifi-netwerk.

3. Audio delen via bluetooth

Om samen met je partner of een vriend(in) muziek te luisteren of een film te kijken, hoef je niet meer een oordopje of AirPod af te staan. Via bluetooth is het mogelijk om je audio te delen, zodat je gewoon via twee setjes AirPods kan luisteren.

4. Onbekende bellers op stil

Als onbekende bellers bij jou voor irritatie zorgen, kun je deze letterlijk sussen. Het wordt mogelijk om op je iPhone in te stellen dat anonieme belletjes automatisch naar je voicemail worden doorverwezen. Zo hoef jij je niet meer op te vreten als dat ene callcenter of een andere onbekende belt.

5. Checklist-functie in Notities

Notities maak je een stuk vlotter en overzichtelijker, mede dankzij een nieuwe Checklist-functie. Je maakt hiermee namelijk lijstjes die je kunt afvinken, zodat je bijvoorbeeld in een notitie zowel je aantekeningen als het afvinklijstje voor de leerstof van je college kan toevoegen.

iOS 13 functies

6. Leesdoelen in Boeken

De Boeken-app gaat je aanmoedigen om vaker en meer te lezen dankzij Leesdoelen. Iedere dag kun je jouw dagelijkse leesdoel behalen, door een bepaald aantal minuten per dag te lezen. Door je doelen te halen, verdien je medailles en kun je gelezen boeken delen via jouw overzicht van gelezen boeken.

7. Bijlagen toevoegen in Agenda

Een simpele, maar erg handige nieuwe functie: het kunnen toevoegen van bijlagen aan Agenda-evenementen. Of je nou de paklijst van je vriendenweekend of een zakelijk document hebt die bij je werkmeeting hoort. Voortaan heb je naast de route en reistijd ook relevante bijlagen bij de hand via de Agenda-app.

8. Slim opladen

Veel gebruikers leggen hun iPhone de hele nacht aan de oplader, zodat ze de volgende dag met een volle accu kunnen starten. Dit is op de lange termijn niet het beste voor de levensduur van je accu. Om ervoor te zorgen dat de batterij minder snel slijt, introduceert Apple met iOS 13 een slimmere manier van opladen.

Je iPhone of iPad leert dan van je dagelijkse oplaadroutine. Zo wacht het bijvoorbeeld tot vlak voordat je wekker gaat met het opladen van 80 naar 100 procent, om de accu in de beste conditie te houden.

9. Waarschuwing voor zwakke wachtwoorden

Als je in Safari een nieuw account aanmaakt voor een bepaalde dienst en bijvoorbeeld ‘hoi123456’ als wachtwoord wil invullen, krijg je voortaan een seintje. Safari waarschuwt je dan dat dit een zwak wachtwoord is, en je beter een sterkere code kan verzinnen.

10. Menstruatie-tracker

Vrouwen houden straks gemakkelijk hun menstruatiecyclus bij op hun iPhone. In de Gezondheid-app zit namelijk een menstruatie-tracker. Hiermee kun je bijhouden wat de intensiteit is van je bloedverlies, wanneer het plaatsvindt en informatie krijgen over je vruchtbaarste periodes. Daarnaast kun je een melding krijgen wanneer er weer een menstruatie aan zit te komen.

11. Verbeterde Siri Shortcuts

De Opdrachten-app biedt voortaan gepersonaliseerde Siri Shortcuts die je kunt instellen, op basis van jouw dagelijkse routine. Verder zijn de opdrachten nu met nog meer apps te combineren.

Siri Shortcuts

12. Nieuwe volumeregelaar

Als je in iOS 13 het volume op je iPhone of iPad omhoog of omlaag zet, zal je een nieuwe volumeregelaar opvallen. Deze vult momenteel nog je volledige scherm, wat vrij vervelend is als je net een film of YouTube-video zit te kijken. De volumeregelaar is een stuk subtieler en slechts een dunne, verticale balk linksboven in het scherm.

13. Eenmalig locatie delen

Uiteraard heeft Apple opnieuw aan manieren gedacht om jouw privacy te verbeteren. Zo wil het bedrijf de vele apps die jouw locatie (continu) bijhouden wat meer inperken. Heeft een app jouw locatie nodig, dan kun je straks ook eenmalige toestemming geven.

De app krijgt dan enkel wanneer jij de applicatie gebruikt eenmalig je locatie, en kan zo niet op de achtergrond alsnog locatiedata verzamelen. Bovendien krijg je een notificatie als iOS opmerkt dat een app op de achtergrond jouw locatie bijhoudt, waarna je de toestemming ervan kan aanpassen.

14. Smart Lists-functie in Herinneringen

Een lange to-do-list is straks overzichtelijker dankzij de Smart Lists-functie. Hierdoor worden je komende herinneringen automatisch geordend en getoond op basis van je dag, prioriteit of per locatie. Zo kan je minder snel een klusje vergeten dat per ongeluk onderaan de lijst is beland.

iOS 13 functies

15. Low Data-modus

Heb je geen onbeperkte databundel en zit je krap in je data? Dankzij een nieuwe Low Data-modus wordt het dataverbruik van apps verminderd, zodat je langer met je internetbundel kan doen. Waarschijnlijk is deze modus straks in te schakelen vanuit het Bedieningspaneel.

16. Ondersteuning PlayStation- en Xbox-controllers

Niet alleen de Apple TV, maar ook iOS krijgt ondersteuning voor controllers van PlayStation en Xbox. Combineer je dit met bijvoorbeeld de Steam Link-app, dan kun je je favoriete pc-games ook op je iPad mét controller naar keuze spelen.

17. Houd je inbox schoon

iOS 13 en iPadOS maken het makkelijker om je mailbox georganiseerd te houden, maar je moet wel even weten hoe het werkt. Het werkt zo. Open de Mail-app op je iPhone en tik een bericht met twee vingers tegelijk aan. Vervolgens verschijnen aan de onderkant drie opties: Markeren, Verplaatsen en Verwijderen. Selecteer zoveel berichten als je wil door vinkjes aan te tikken en kies vervolgens een van bovenstaande opties.

Meer over iOS 13

iOS 13 bestaat vooral uit talloze kleine aanpassingen. Deze kom je echter zo vaak tegen, dat de nieuwe update voor een algeheel fijnere gebruikerservaring zorgt. De meest in het oog springende toevoeging is de donkere modus, maar iOS 13 heeft veel meer om het lijf. Check onderstaande video voor een overzicht.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu