Het is weer die tijd van het jaar dat de lijstjes je langs alle kanten rond de oren vliegen. Ook bij iPhoned zijn we daar gevoelig voor en presenteren de komende dagen de favoriete apps van de iPhoned-redactie. Vandaag deelt Lars zijn favoriete apps van het jaar.
Terwijl ik de mapjes op mijn iPhone en iPad doorbladerde om deze lijst samen te stellen, viel me op hoe weinig apps er dit jaar een permanent plekje op mijn iPhone gekregen hebben. 2016 gaat de boeken in als het jaar met enorme hypes rondom enkele apps, terwijl de echte innovatie in de App Store inmiddels op zijn retour lijkt.
Lees verder na de advertentie.
1. Super Mario Run
Op de valreep van 2016 verscheen Nintendo’s eerste echte game voor smartphones. Met Super Mario Run kiest Nintendo ervoor om de klassieke Mario-gameplay aan te passen voor een touchscreen. Dit ging niet zonder de nodige kritiek, maar levert uiteindelijk wel een beter spel op. Zeker als je van plan bent om alle zwarte muntjes te verzamelen (succes alvast) en de hoogste score wil halen in Toad Race, ben je hier nog tot ver in 2017 mee zoet. Als we volgend jaar twee of drie Nintendo-games voor de iPhone krijgen als Super Mario Run, gaat onze iPhone overuren draaien als het op games aankomt.
2. Prisma
Dat Prisma op wist te vallen tussen de honderden fotobewerkings-apps op iOS is al een prestatie op zich. Prisma viel op omdat de beschikbare filters een stuk verder gaan dan een rode gloed of zwartwit-effect. In plaats daarvan verandert de app je foto’s in abstracte kunststukken. De app wordt bovendien regelmatig bijgewerkt, zodat er meer filters beschikbaar komen en je nu ook video’s op deze manier kunt bewerken. Prisma gebruik je niet om een foto subtiel te verbeteren, maar om hem een compleet nieuw uiterlijk te geven.
3. Motion Stills
De meest ironische app van het jaar is ongetwijfeld Motion Stills: deze app van Google heeft Apples Live Foto’s-functie van de iPhone namelijk zoveel beter gemaakt. De gratis app analyseert de animaties van een Live Foto, maakt de bewegingen vloeiender en geeft je daarna een gif van het geheel. Dit maakt de bewegende Live Foto’s een stuk makkelijker deelbaar (op social media) en geeft je sinds kort ook de optie om tekst over je animatie heen te zetten. Zeker als je regelmatig de Live Foto’s-functie gebruikt, mag Motion Stills niet op je iPhone ontbreken.
Motion Stills - GIF, Collage
Google LLC
4. Pokémon Go
Mijn vakantie in Lissabon kreeg een hele nieuwe dimensie toen Pokémon Go verscheen. Bezienswaardigheden bekijken was leuk, maar werd een stuk interessanter als je er ook wat Pokéballs en eieren mee kon verdienen. Maandenlang was Pokémon GO gespreksonderwerp nummer één, en maakte ik regelmatig een omweg als ik daardoor meer Pokéstops kon activeren. Tegenwoordig speel ik de game vooral via de Apple Watch om eieren uit te broeden. Het concept van Pokémon GO is in ieder geval fantastisch, maar ik ben vooral benieuwd naar de manieren waarop Niantic volgend jaar gaat proberen om spelers weer aan het spelen te krijgen.
5. Google Duo
Als iPhone-gebruiker is videobellen heel gemakkelijk met FaceTime. Een Android-toestel kun je er echter niet mee bereiken, wat de app behoorlijk beperkt maakt. Dit jaar kwam Google eindelijk met een oplossing in de vorm van Google Duo. De app is enorm simpel en doet precies wat je ervan verwacht: snel en gemakkelijk een stabiele verbinding opzetten om een videogesprek te voeren. De originele ‘Knock-functie’, waarbij je de beller al ziet voordat je opgenomen hebt, geeft Duo bovendien een eigen gezicht.
6. Severed
Mijn favoriete iPad-game van het jaar is zonder twijfel Severed. Dit duistere, cartooneske avontuur verscheen oorspronkelijk op de PlayStation Vita, maar is bij uitstek geschikt om met een touchscreen te spelen. In Severed kijk je door de ogen van een vrouw die haar ontvoerde gezin probeert te redden uit de handen van het kwaad. Hiervoor doorkruis je Zelda-achtige kerkers en versla je tientallen monsters door over het scherm te vegen en met je zwaard te zwiepen. Severed heeft heel wat lange treinritten voorbij laten vliegen dit jaar.
7. Google Trips
Deze app van Google verscheen voor mij net iets te laat, maar volgend jaar ga ik Trips zeker gebruiken. De app bundelt alle relevantie info die je nodig hebt voor je reis, en zet ze op een logische volgorde. Zo krijg je leuke bezienswaardigheden in je omgeving te zien, inclusief een routebeschrijving. De app helpt je met het ordenen van je vluchtgegevens, tickets, hotelreserveringen en meer. Deze worden automatisch uit je Gmail-berichten gehaald, zodat je er zelf niet eens bij na hoeft te denken.
Google Trips – Plan Your Trip
Google LLC
8. Gboard
Google bracht dit jaar een toetsenbord uit voor de iPhone en propte daar alle bekende functies van Google in. Zo kun je snel een afbeelding, gif of video vinden, of een volledige zoekopdracht invoeren zonder een aparte Google-app of browser te openen. De app heeft bovendien een stijlvol zwart uiterlijk, dat niet eens zo veel verschilt van Apples standaard toetsenbord. Dit maakt van Gboard een aanrader voor iedereen die zijn iPhone niet alleen gebruikt om tekstberichtjes te versturen.