WhatsApp gaat open voor andere apps – maar die doen juist niet mee

Yannick Chalkiopoulos
23 februari 2024, 10:06
3 min leestijd
WhatsApp gaat open voor andere apps – maar die doen juist niet mee

WhatsApp wordt binnenkort opengesteld voor andere apps, maar die apps zijn niet van plan om berichten van en naar WhatsApp toe te laten. Dit is waarom.

Lees verder na de advertentie.

WhatsApp gaat open voor andere apps

Er komt een nieuwe update aan voor WhatsApp, waarmee de app eindelijk wordt opengesteld voor andere chatdiensten. Je kunt in de nieuwe versie van WhatsApp ook berichten sturen naar andere apps, zoals iMessage en Telegram. Dat is op dit moment nog niet mogelijk, je kunt via WhatsApp nu enkel berichten sturen naar een ander WhatsApp-account. 

Lees ook: Nieuwe update WhatsApp: foto’s en video’s delen wordt veel makkelijker

Een flinke verbetering dus, want zo hoef je geen aparte app meer te installeren om een bericht naar bijvoorbeeld een Telegram-gebruiker te sturen. Dat is het gevolg van nieuwe Europese wetgeving, die stelt dat grote apps als WhatsApp opengesteld moeten worden voor andere apps. Zo moet voorkomen worden dat iedereen slechts één app gebruikt, omdat die het populairst is. Maar er is een probleem, want die apps moeten andersom ook opengesteld worden voor WhatsApp.

whatsapp bericht vastzetten

Andere apps weigeren

Door de nieuwe wetgeving kun je straks dus ook appen met vrienden die liever Telegram of een andere app gebruiken. Helaas geldt dat niet voor alle apps, want de Europese regelgeving is alleen bedoeld voor populaire en veelgebruikte chatdiensten. Dat betekent dat WhatsApp straks opengesteld moet worden voor andere apps, maar die apps ook moeten worden aangepast om berichten naar WhatsApp te sturen.

Een aantal kleinere apps heeft nu al aangegeven dat niet te doen, waaronder Signal en Threema. Deze apps zijn volgens de Europese wetgeving niet verplicht om hun diensten open te stellen voor andere apps en gaan dat dus ook niet doen. Dat heeft volgens de ontwikkelaars van de apps te maken met de beveiliging en privacy van WhatsApp. Volgens de makers zou de privacy van gebruikers erop achteruitgaan als de apps worden opengesteld voor bijvoorbeeld WhatsApp.

WhatsApp

Update komt begin maart

Voor zover bekend zijn alleen Signal en Threema van plan om hun diensten gesloten te houden voor andere apps als WhatsApp. Grotere platforms als Telegram en Messenger vallen wél onder de nieuwe Europese wetgeving en hebben daarom geen keuze. Deze apps moeten opengesteld worden voor andere apps, waardoor je straks dus zelf kunt kiezen welk platform je het fijnste vindt om mee te chatten.

Lees ook: Einde van WhatsApp nabij (en daar zijn we blij mee)

De nieuwe Europese wetgeving gaat begin volgende maand in, dus WhatsApp heeft niet lang meer heeft om opengesteld te worden voor andere apps. De deadline is op 7 maart, dus voor die tijd rolt WhatsApp de nieuwe update uit. In de vernieuwde versie van de app zie je gesprekken met externe apps terug in een nieuw tabblad. Benieuwd hoe dat precies werkt? Lees dan hier alles over de volgende WhatsApp-update!

Wil je op de hoogte blijven van al het Apple-nieuws? Meld je dan vooral even aan voor onze dagelijkse/wekelijkse nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten.

Bron: Heise Online
Bron afbeelding: unsplash
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu