Super Mario Run review: Mario’s sprong naar de iPhone is een groot succes

Lars Paijmans
15 december 2016, 18:37
3 min leestijd
Super Mario Run review: Mario’s sprong naar de iPhone is een groot succes
Super Mario Run

Super Mario Run

Gratis

Reviewscore

8,5

Nintendo zorgt er met Super Mario Run voor dat Mario altijd in de buurt is. Het is de eerste echte smartphone-game van Nintendo, en maakt op wat onhandige foutjes na een vliegende start. In onze Super Mario Run review lees je hoe goed de besnorde loodgieter op de iPhone en iPad past.

Lees verder na de advertentie.

Super Mario Run review

Als je Super Mario Run vluchtig bekijkt, zou je bijna denken dat je met een nieuw deel in de New Super Mario Bros-spellenreeks te maken hebt. Nintendo heeft exact dezelfde grafische stijl voor Super Mario Run gebruikt, die prachtig tot zijn recht komt op zowel de iPhone als de iPad. Hoewel je alleen van links naar rechts loopt, krijg je door de 3D-stijl toch een gevoel van diepte.

Op dit herkenbare uiterlijk na, is Super Mario Run echter heel anders dan je van alle voorgaande Mario-games gewend bent. Mario rent namelijk automatisch van links naar rechts over het scherm en jij hoeft alleen maar te springen door het scherm kort of lang ingedrukt te houden. Een bewuste keuze van Nintendo, omdat je Super Mario Run op die manier makkelijk met één hand kunt spelen en ze geen rommelige virtuele knoppen op je iPhone-scherm hoeven te proppen.

Aanvankelijk waren wij ook wat sceptisch over deze beslissing, maar inmiddels zijn we al overtuigd. Dit is geen klassieke Mario-game waarin je pixelperfecte sprongen moet maken of lastige eindbazen verslaat. Zodra je je dat realiseert, is Super Mario Run een game waar je met gemak heel wat uurtjes in kwijt kunt raken.

Toad Race, paddenstoelen bouwen en meer

Nintendo heeft Super Mario Run volgepropt met heel wat verschillende spelmodi, wat in het begin best verwarrend is. Je hebt op de eerste plaats het avontuur waarin je met Mario de ontvoerde prinses Peach uit de handen van Bowser probeert te redden. Hierin doorloop je zes verschillende werelden die ieder afgesloten worden met een eindbaas. Gaandeweg verzamel je muntjes en tickets, die goed van pas komen in de twee andere spelstanden van Super Mario Run.

Super Mario Run Review

In de Bouw je Koninkrijk-modus kun je deze gouden munten namelijk goed gebruiken om alle Toads weer een dak boven hun hoofd te geven. Dit zorgt niet alleen voor een stel tevreden Toads, maar geeft je ook wat vermakelijke minigames en andere extra’s. De Toad Race modus is wat ons betreft echter een stuk vermakelijker. Hier kun je het namelijk opnemen tegen je vrienden en andere spelers van over de hele wereld.

Nintendo brengt Mario naar de iPhone

Als je ons een paar jaar geleden had verteld dat we vandaag de nieuwste Mario-game op een iPhone zouden spelen, hadden we je waarschijnlijk niet geloofd. In september bleek echter dat de wonderen de wereld nog niet uit zijn: Mario-bedenker Shigeru Miyamoto betrad het Apple-podium op het iPhone 7-event om Super Mario Run aan te kondigen. Na Miitomo de eerste echte smartphonegame van de wereldberoemde spellenmaker, die voorlopig exclusief op de iPhone en iPad speelbaar is.

Nintendo heeft Mario op de juiste plaatsen aangepast, zodat het geweldig is om de game op een touchscreen te spelen, zonder dat je op enig moment een controller mist. Daarnaast is er meer dan genoeg te beleven, of je nu graag in je eentje de levels ontdekt of het tegen je vrienden op wilt nemen voor de hoogste score. Ondanks de wat lange laadtijden en de altijd online-regel, is Super Mario Run is precies wat je van Mario op een iPhone verwacht, en dat is een grotere prestatie dan je aanvankelijk misschien denkt.

Super Mario Run

Nintendo Co., Ltd.

Gratis via App Store
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu