Keuzegids: Videoland, NLZiet en 5 andere videodiensten vergeleken
Rutger Otto

Er is flink wat keuze als het om video-on-demand-diensten in Nederland gaat. We vergelijken de 7 belangrijkste videodiensten, waaronder Netflix en Videoland.

Wat moet je weten over videodiensten?

Videodiensten zijn helemaal toegespitst op ‘on-demand’ kijken. Dat betekent: films en series zien waar en wanneer je wilt. Je betaalt bij deze diensten vaak een vast bedrag per maand, waarna je onbeperkt naar video’s uit het aanbod kunt kijken. Films en series stream je via internet; met wifi of vanuit je databundel.

Streamingsdiensten zijn niet alleen handig om te kijken waar en wanneer je wilt, maar dat doe je ook op een apparaat naar keuze. Dat kan op je iPhone, iPad, Mac(Book) of op je tv via Chromecast of Apple TV. Er zijn vrij veel video-on-demand diensten, in dit artikel lichten we de beste uit.

Videoland Apple TV

1. Videoland

Videoland onderscheidt zich van andere videodiensten dankzij het uitgebreide aanbod van Nederlandse films en series. In totaal zijn er duizenden titels, maar een significant deel daarvan is Nederlands en staat exclusief op Videoland. Daaronder zijn series die je alvast op Videoland kunt bekijken, nog voordat ze op tv komen.

De dienst geeft zijn aanbod niet aan in het aantal titels, maar in minuten. Zo zijn ruim 130.000 minuten aan films en series van Nederlandse bodem. Daarnaast vind je er bijna 158.000 minuten aan internationale films en meer dan 178.000 minuten aan buitenlandse series.


Videoland heeft een eigen app die je met de nieuwste Apple TV kunt gebruiken. Natuurlijk kun je ook gewoon op mobiele apparaten of in de browser kijken en de video’s met Chromecast naar de televisie streamen. Ook is er een offline-functie, waarbij je video’s downloadt.

Ben je nog geen lid, dan kun je Videoland twee weken op proef nemen voor 1 cent. Daarna betaal je 8,99 euro per maand.

Videoland

RTL Nederland Interactief B.V.

Gratis via App Store

Nieuw op Netflix

2. Netflix

Netflix is de bekendste video-on-demand-dienst en mag dus niet in deze lijst ontbreken. In Nederland alleen zijn er al ruim twee miljoen abonnees die de dienst gebruiken. Het aanbod van Netflix is groot en groeit. Dat komt met name door het budget van de dienst, waarmee het zijn eigen exclusieve series en films produceert. Denk aan series als House of Cards, Orange is the New Black en meer. Tegenwoordig staan er ook veel comedyshows (exclusief op Netflix). Het Nederlandse aanbod is niet heel uitgebreid.

Naast een fraaie selectie van met name eigen series en (documentaire-)films, werken alle apps op zowel mobiele apparaten als op de pc en Apple TV prettig. Er is daarnaast Chromecast-ondersteuning en titels zijn te downloaden voor onderweg.

De dienst is de eerste maand gratis te testen, daarna heeft Netflix drie abonnementsvormen. De goedkoopste is Basic en kost 7,99 euro per maand. Video’s spelen dan niet in hd en je kunt één scherm tegelijk gebruiken. Standaard (9,99 euro per maand) biedt twee schermen tegelijk en hd-beeld. Het premium-abonnement kost 11,99 euro. Daarmee kun je op vier schermen tegelijk kijken en gebruikmaken van zowel hd als 4K.

Lees ook wat er welke films en series er nieuw op Netflix zijn

Netflix

Netflix, Inc.

8 (15 reviews)
Gratis via App Store

3. NLziet

Deze dienst bundelt drie videodiensten, namelijk NPO Plus, RTL XL en KIJK (van SBS). Er zijn duizenden programma’s die je kunt terugkijken, uiteraard zonder reclame. De meeste afleveringen zijn tot een jaar na uitzending nog te zien in ‘hoge kwaliteit’. Soms kun je uitzendingen alvast op NLziet kijken voordat ze op televisie worden uitgezonden. In de toekomst zou je er ook live tv mee kunnen kijken.

De NLziet-app werkt met Chromecast, maar er is nog steeds geen Apple TV-app. Daar wordt al een tijdje aan gesleuteld. Er is wel AirPlay-ondersteuning. NLziet is de eerste maand gratis op proef te nemen. Daarna betaal je maandelijks 7,95 euro.

NLZIET

NLZIET Cooperatief U.A.

5 (8 reviews)
Gratis via App Store

film1

4. Film1

De video-on-demand dienst van Film1 sluit je af via jouw tv-aanbieder. Daarna kun je op een apparaat naar keuze naar het aanbod kijken. Dat aanbod is niet enorm groot (een paar honderd titels) en kan per aanbieder verschillen. Doorgaans biedt de dienst wel nieuwere films dan andere videodiensten, waar je dan wel meer voor betaalt. De titels zijn in vijf categorieën onderverdeeld. Je registreert maximaal vier apparaten tegelijk, maar je kunt er op één tegelijk kijken.

Wil je films op televisie streamen, dan kan dat via AirPlay of Chromecast. Er is geen aparte Apple TV-app. Film1 kost de eerste drie maanden 5 euro per maand, daarna gaat dat bedrag omhoog naar 15 euro per maand.

Film1 - Kijk de nieuwste films

Sony Pictures Television

4 (7 reviews)
Gratis via App Store

amazon prime video review

5. Amazon Prime Video

Amazon Prime Video is pas sinds eind 2016 in Nederland en dat is te merken. Niet alle films en series zijn bijvoorbeeld met Nederlandse ondertiteling te bekijken en de app volledig Engelstalig. Het aanbod van Amazon Prime Video is een stuk minder en ouder dan Netflix, maar Amazon biedt ook eigen series. Denk aan The Grand Tour (van de presentatoren van het vroegere Top Gear), The Man in the High Castle en Bosch. Ook dit aanbod is echter nog klein.

Wil je video’s van Amazon naar de tv streamen, dan wordt het al snel een lastig verhaal. Zo is er vanuit de app geen ondersteuning voor Chromecast en AirPlay.

Om al die minpuntjes enigszins goed te maken, ligt de prijs van Amazon Prime Video wel laag. Het eerste halfjaar betaal je namelijk 2,99 euro per maand. Na die proefperiode stijgt de prijs naar 5,99 euro, wat in vergelijking met de andere diensten nog steeds heel schappelijk is.

Lees ook onze Amazon Prime Video review

Amazon Prime Video

AMZN Mobile LLC

8 (42 reviews)
Gratis via App Store

mubi apple tv

6. Mubi

Een wat onbekendere on-demand-dienst is Mubi, maar voor filmliefhebbers wel een aanrader. Bij Mubi draait alles om een kleine selectie die door mensen wordt uitgezocht. Er zijn altijd dertig films te zien (klassiekers en arthouse), maar elke dag verdwijnt er één en komt er een nieuwe bij. Je hebt dan dertig dagen om een titel te kijken. Mubi werkt in Nederland, maar films hebben bijna nooit Nederlandse ondertitels. De dienst biedt zijn video’s online aan om onderweg te kijken.

Mubi werkt met Chromecast én heeft een losse Apple TV-app, zodat je de films op televisie kunt bekijken. Per maand betaal je 4,99 dollar (ongeveer 4,60 euro).

Ook interessant: Waarom Mubi een ondergewaardeerde filmdienst is

MUBI: Exclusieve Films

MUBI, Inc.

8 (1 reviews)
Gratis via App Store

iTunes 12.6

7. iTunes

Het lijkt een wat vreemde eend in de bijt, maar iTunes is wel degelijk een video-on-demand-dienst. Je hoeft er niet maandelijks voor te betalen, maar je rekent af per film of aflevering van een serie. De mogelijkheden zijn kopen of huren, waarbij dat laatste het goedkoopst is. Vanaf het moment dat je de video aanzet, heb je een dag de tijd om hem af te kijken als je de titel hebt gehuurd, daarna verdwijnt hij van je account. Het aanbod is groot, met duizenden titels, waaronder ook nieuwere films.

Je kunt films en series aankopen via iOS, maar die zijn dan niet naar Chromecast te streamen. Het werkt wel met de Apple TV.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.