Gids: Videoland, Netflix en 5 andere videodiensten vergeleken

25 april 2017, 21:11
7 min leestijd
Gids: Videoland, Netflix en 5 andere videodiensten vergeleken

Netflix, Videoland en iTunes: er is flink wat keuze als het om video-on-demand-diensten in Nederland gaat. iPhoned vergelijkt de 7 belangrijkste videodiensten en vertelt alles wat je moet weten.

Lees verder na de advertentie.

Wat moet je weten over videodiensten?

Bij video-on-demand kijk je naar video’s op het moment dat het jou uitkomt. Zie het als tv-kijken nieuwe stijl: onbeperkt films, documentaires of series kijken op het moment dat het jou uitkomt. Er zijn inmiddels vele videodiensten beschikbaar, waarbij je een vast bedrag per maand betaalt.

Een groot voordeel van video-on-demand is dat je niet op je tv aangewezen bent. Je kunt op je iPhone, iPad, Mac, MacBook, Apple TV en Chromecast kijken wanneer het jou uitkomt. De films en series stream je via wifi, of vanuit een databundel. Het aanbod videodiensten is de afgelopen jaren flink toegenomen waardoor je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. In dit artikel lichten wij de beste services uit.

Videoland-platformen

1. Videoland

Videoland onderscheidt zich van andere videodiensten dankzij het uitgebreide aanbod van Nederlandse films en series. De dienst is onderdeel van RTL en beschikt daarom exclusief over populaire programma’s als Temptation Island en Zwarte Pulp. Afleveringen zijn een paar dagen voor de tv-uitzending al via Videoland te bekijken.

Daarnaast vind je ook internationale programma’s zoals Peaky Blinders op de videodienst, maar het totale aanbod is niet te vergelijken met Netflix. Daarentegen staan er wel een hoop familievriendelijke shows op Videoland, zoals kinderseries.

Een ander voordeel van Videoland is dat je via de app door middel van AirPlay films en series naar je Apple TV kunt streamen. Uiteraard werkt dit ook via de Google Chromecast. Voor onderweg kun je video’s downloaden voor offline gebruik, zodat je niet hoeft te streamen vanuit je databundel. Dit bespaart een hoop kosten.

Ben je nog geen lid, dan kun je Videoland twee weken op proef nemen voor 1 cent. Daarna betaal je 8,99 euro per maand. Afhankelijk van het programma is de beeldkwaliteit sd of hd.

Videoland

RTL Nederland B.V.

Gratis via App Store
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store
Videoland-videodiensten

2. Netflix

Netflix is de bekendste video-on-demand-dienst en mag dus niet in deze lijst ontbreken. In Nederland alleen zijn er al ruim twee miljoen abonnees die de dienst gebruiken. Het aanbod van Netflix is groot en nog steeds groeiende.

Dat komt met name door het budget van de dienst, waarmee het zijn eigen exclusieve series en films produceert. Denk aan series als House of Cards, Orange is the New Black en meer. Tegenwoordig staan er ook veel comedyshows (exclusief) op Netflix. Het Nederlandse aanbod is niet heel uitgebreid.

Naast een fraaie selectie van met name eigen series en (documentaire-)films, werken alle apps op zowel mobiele apparaten als op de pc en Apple TV prettig. Er is daarnaast Chromecast-ondersteuning en titels zijn net als bij Videoland te downloaden voor onderweg.

De eerste maand krijg je gratis van Netflix. Daarna kun je kiezen uit drie abonnementsvormen. Met ‘Basic’ kijk je voor 7,99 euro per maand in sd-kwaliteit (minder dan hd) naar films en series, waarbij je één scherm tegelijk mag gebruiken. Het standaardabonnement kost 10,99 per maand en biedt twee schermen voor gelijk kijken en hd-beeld. Met Netflix Premium kun je op vier schermen tegelijk kijken naar films en series in zowel hd- als 4k-kwaliteit.

De dienst is de eerste maand gratis te testen, daarna heeft Netflix drie abonnementsvormen. De goedkoopste is Basic en kost 7,99 euro per maand. Video’s spelen dan niet in hd en je kunt één scherm tegelijk gebruiken. Standaard (9,99 euro per maand) biedt twee schermen tegelijk en hd-beeld. Het premium-abonnement kost 11,99 euro. Daarmee kun je op vier schermen tegelijk kijken en gebruikmaken van zowel hd als 4K. Je betaalt 13,99 euro per maand.

Lees ook: AirPlay 2: 5 verbeteringen op rij en alles over ondersteunende speakers

Netflix

Netflix, Inc.

Gratis via App Store
Videoland-NLZIET-uitgelicht

3. NLziet

NLziet richt zich op liefhebbers van Nederlandse televisie. De dienst bundelt het aanbod van drie videodiensten: NPO Start Plus, RTL XL en KIJK. Hierdoor kun je naast live tv (12 zenders) ook duizenden programma’s terugkijken, natuurlijk zonder reclame.

De meeste afleveringen zijn tot een jaar na uitzending nog te zien in hoge kwaliteit. Er zijn echter uitzonderingen: veel documentaires die door de NPO worden uitgezonden vind je hier bijvoorbeeld niet terug vanwege rechtenkwesties. Sommige afleveringen staan voor de officiële tv-uitzending een paar dagen exclusief op NLziet, zoals bij GTST.

De NLziet -app werkt met Chromecast en Apple TV 4. Ook mensen met een Apple TV 4K kunnen met NLziet onbeperkt series kijken. Je kunt de dienst een maand gratis uitproberen. Daarna betaal je maandelijks 7,95 euro en je kunt maximaal op twee schermen tegelijk kijken.

NLZIET | Online tv-kijken

NLZIET Cooperatief U.A.

Gratis via App Store
Videoland-Film1

4. Film1

De video-on-demand dienst van Film1 sluit je af via jouw tv-aanbieder, of je kiest voor een maandabonnement.  Daarna kun je op een apparaat naar keuze naar het aanbod kijken. Dat aanbod is niet enorm groot (tussen de 250 en 300 titels) en er komen er minstens 25 nieuwe films per maand bij. Vanwege uitzendrechten verdwijnen er echter ook vaak titels.

Indien je Film1 via je tv-aanbieder afsluit kun je eveneens onbeperkt kijken en krijg je er 4 lineaire kanalen bij. Het aanbod verschilt echter wel per partij, dus let op de voorwaarden. De films van Film1 zijn doorgaans nieuwer dan het aanbod bij andere videodiensten. De titels zijn in vijf categorieën onderverdeeld en je kunt maximaal op vier verschillende schermen kijken.

Wil je films op televisie streamen, dan kan dat via AirPlay of Chromecast via de Film1-app. Je kunt de dienst 1 week gratis proberen, waarna je 7,99 euro per maand moet betalen. Als je Film1 afsluit via je tv-provider wisselen de prijzen.

Film1

SPI International B.V.

Gratis via App Store
amazon prime video review

5. Amazon Prime Video

Amazon Prime Video is sinds eind 2016 in Nederland verkrijgbaar en kreeg direct een hoop kritiek over zich heen. De dienst is inmiddels verbeterd, maar schiet op sommige terreinen toch nog te kort.

De grootste kritiekpunten is het soms ontbrekend van Nederlandse ondertiteling en het beperkte aanbod. Amazon Prime leunt vooral op eigen, hoogwaardige producties zoals The Grand Tour – gemaakt door het team achter Top Gear – en The Looming Tower. Deze serie vertelt het verhaal over de concurrentiestrijd tussen de CIA en FBI.

Daarnaast is het aanbod vaak behoorlijk gedateerd. Amazon Prime Video heeft genoeg topfilms, maar dan wel van vijf tot tien jaar geleden. Het aantal titels groeit echter met de week en Amazon is een kapitaalkrachtig bedrijf. Met andere woorden: men heeft alles in huis om een serieuze uitdager voor Netflix te worden.

Je kunt films en series met je Apple TV streamen, maar Amazon Prime Video werkt niet samen met de Chromecast. Om al die minpuntjes enigszins goed te maken, ligt de prijs van Amazon Prime Video wel laag. Het eerste halfjaar betaal je namelijk 3,99 euro per maand met de eerste 30 dagen op proef. Na zes maanden stijgt de prijs naar 5,99 euro, wat in vergelijking met de andere diensten nog steeds heel schappelijk is.

Lees ook onze Amazon Prime Video review

Amazon Prime Video

AMZN Mobile LLC

Gratis via App Store
mubi apple tv

6. Mubi

Voor liefhebbers, door liefhebbers: dat is Mubi in een notendop. De wat onbekendere on-demand-dienst is voor filmfans een aanrader. Bij Mubi draait alles om een kleine selectie titels die door mensen wordt uitgezocht. Er zijn altijd dertig films te zien (klassiekers en arthouse), maar elke dag verdwijnt er één en komt er een nieuwe bij.

Je hebt vervolgens dertig dagen de tijd om een titel te checken. Mubi werkt in Nederland, maar films hebben bijna nooit Nederlandse ondertitels. Je moet het daarom doen met Engelse subs. Via de iOS-app kun je films downloaden om offline te kijken. Mubi werkt met Chromecast en Apple TV, zodat je de films op televisie kunt bekijken. Per maand betaal je 8,99 euro. Bij een jaarabonnement krijg je natuurlijk korting.

MUBI: Stream geweldige cinema

MUBI, Inc.

Gratis via App Store
iTunes 12.6

7. iTunes

Het lijkt een wat vreemde eend in de bijt, maar iTunes is wel degelijk een video-on-demand-dienst. Je hoeft er niet maandelijks voor te betalen, maar je rekent af per film of aflevering van een serie. De mogelijkheden zijn kopen of huren, waarbij dat laatste het goedkoopst is.

Vanaf het moment dat je de video aanzet, heb je een dag de tijd om hem af te kijken als je de titel hebt gehuurd, daarna verdwijnt hij van je account. Het aanbod is groot, met duizenden titels, waaronder ook nieuwere films. Je kunt films en series aankopen via iOS, maar die zijn dan niet naar Chromecast te streamen. Het werkt natuurlijk wel met de Apple TV.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu