Apple TV 4K review: kleine evolutie, geen grote revolutie

5 januari 2018, 19:01
4 min leestijd
Apple TV 4K review: kleine evolutie, geen grote revolutie

Reviewscore

7,5

De Apple TV 4K is nagenoeg hetzelfde apparaat als zijn voorganger, met vooral verbeteringen onder de motorkap. In deze review gaan we na of de vijfde generatie van het apparaat de upgrade waard is.

Lees verder na de advertentie.

Let op: Voor algemene informatie over het gebruik van de Apple TV kun je terecht in onze Apple TV 4 review. Veel zaken die we in die uitgebreide review bespreken gelden nog altijd voor de 4K-versie van de Apple TV. In deze review richten we ons vooral op de verbeteringen van de 4K-versie en of het apparaat nog de aanschaf waard is in 2018.

Apple TV 4K review

Na twee jaar werd het weer eens tijd om de Apple TV van een upgrade te voorzien. Sinds de vierde generatie hebben steeds meer mensen een 4K-televisie in de huiskamer staan, maar Apple TV kon nog niet omgaan met dit scherpere beeldformaat. Ook hdr is aan een opmars bezig en steeds meer films en series op onder meer iTunes en Netflix ondersteunen deze formaten. Hoog tijd dus voor een nieuwe versie die hiermee uit de voeten kan.

Tijdens de aankondiging van de Apple TV 4K lag de nadruk dan ook op de ondersteuning voor 4K. Apple geeft je zelfs gratis een upgrade naar 4K voor al je gekochte films en series via iTunes. Ook worden veel films die nu op iTunes verschijnen meteen in 4K met hdr aangeboden.

Upgrades onder de motorkap

Ten opzichte van de vorige Apple TV heeft de 4K-versie een stevige upgrade gekregen. Onder de motorkap wordt hij aangedreven door de A10X Fusion, dezelfde chip die ook in de iPad Pro’s van dit jaar zit. Tijdens het spelen van games of ander gebruik merk je dan ook geen haperingen: het is duidelijk dat Apple het apparaat als meer ziet dan een simpele mediaspeler.

Apple TV 4K review

Naast de snellere hardware, is ook het netwerkgedeelte verbeterd. Omdat deze Apple TV gericht is op 4K- en hdr-materiaal, is er meer brandbreedte nodig om dit te kunnen streamen. Er zit dan ook (eindelijk) een gigabit-netwerkpoort in de Apple TV, voor als je het apparaat bedraad aan wil sluiten. Dit kan uiteraard ook met de ingebouwde wifi, maar een netwerkkabel naar je router zorgt voor de beste prestaties.

Een tegenvaller is dat Apple weer de optische uitgang heeft weggelaten voor audio. Dat betekent dat als je je Apple TV met een losse receiver wil gebruiken, je geluid via de hdmi-kabel moet uitsturen vanuit de Apple TV. Apple schrapte deze uitgang bij de vierde generatie van de Apple TV, en het lijkt er niet op dat deze nog terugkomt.

Apple TV versus Google Chromecast

De grootste concurrent voor de Apple TV als het gaat om het afspelen van (4K-)media is de Chromecast Ultra. Deze is met een adviesprijs van rond de 80 euro fors goedkoper dan de Apple TV 4K, die voor zo’n 200 euro in de schappen ligt. Wil je dus alleen maar films en series in 4K kijken, dan is de Chromecast Ultra op het eerste gezicht de betere koop.

Apple TV 4K review

In de praktijk zijn de verschillen tussen de apparaten wat genuanceerder. Zo biedt de Apple TV een uitgebreider assortiment aan games, terwijl de Chromecast Ultra ook goed samenwerkt met Android-smartphones. Nu hoeft dat in principe geen bezwaar te zijn, want je kunt de Apple TV ook met de bijgeleverde afstandsbediening gebruiken. Toch loop je zonder iPhone of iPad een aantal features mis, zoals het streamen van wat er op je scherm gaande is, en de AirPlay-functie voor bijvoorbeeld Apple Music.

Als je een nieuwere televisie hebt met ondersteuning voor hdr, dan zit je dus met zowel de Apple TV 4K als de Chromecast Ultra goed. Welk apparaat je moet kopen, hangt vooral af of je de extra’s van de Apple TV de meerprijs tegenover de Chromecast Ultra waard vindt. Dat geldt ook voor gebruikers die nu al een Apple TV 4 hebben: die missen op de hdr- en 4K-ondersteuning en de snellere hardware eigenlijk maar weinig.

Conclusie Apple TV 4K review

De Apple TV 4K is de beste mediaspeler die Apple tot nu toe heeft gemaakt. Door de krachtige hardware én ondersteuning voor 4K is het apparaat weer helemaal bij de tijd. Ook biedt het apparaat veel opties voor nieuwe gebruikers. Apple TV 4-gebruikers hebben echter weinig reden om te upgraden, zeker als er nog geen 4K-televisie in huis staat. Daarnaast ligt voor een fors lager bedrag ook de Chromecast Ultra op de loer, die wat media afspelen betreft nagenoeg dezelfde mogelijkheden heeft.

Apple TV 4K kopen

Heb je na het lezen van deze review interesse in het aanschaffen van een Apple TV 4K? Dan kun je deze onder meer bij Coolblue en MediaMarkt bestellen. Uiteraard kun je ook bij de Apple Store terecht om je Apple TV 4K te bestellen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple TV
Apple TV

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu