Review: Amazon Prime Video nog te karig om Netflix bang te maken

21 december 2016, 20:33
4 min leestijd
Review: Amazon Prime Video nog te karig om Netflix bang te maken

Reviewscore

5,5

We probeerden Amazon Prime Video om te zien of de nieuwe videodienst een plekje tussen Netflix, Videoland, Mubi en Pathé Thuis verdient. Lees onze Amazon Prime Video review.

Lees verder na de advertentie.

Amazon Prime Video review

Amazon Prime Video kwam een week geleden in Nederland en België beschikbaar. Het is de video-on-demand-dienst van Amazon die voornamelijk bekendheid heeft, omdat het de enige plek is waar The Grand Tour te zien is. Dat is het nieuwe autoprogramma van ex-Top Gear presentatoren Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May.

De dienst was al even beschikbaar in de VS, maar sinds een week is Prime Video er in de hele wereld, dus ook in Nederland en België. Maar is het een waardige toevoeging aan de bestaande diensten of kun je hem voorlopig links laten liggen?

amazon prime video review

Aanbod

Verwacht op Amazon Prime Video niet zo’n uitgebreid aanbod als bijvoorbeeld Netflix heeft. De films en series zijn vaak al wat ouder, maar net als Netflix produceert ook Amazon eigen content die dus ook exclusief via Amazon Prime Video te zien is.

Het gaat hier om kwaliteitsseries zoals The Grand Tour, Transparent en The Man in the High Castle. Daarnaast heeft Amazon op seriegebied nog meer wapenfeiten ten opzichte van de concurrentie. Zo kun je onder meer Seinfeld, Mr. Robot, Community en The Shield bekijken.

Het nadeel is dat er behoorlijk weinig series zijn. Denk eerder aan tientallen dan aan honderden. Er zijn een stuk meer films, maar het nadeel daarvan is dat het voornamelijk oudere films zijn, zoals Scarface, Babe, The Godfather, Grease en Jurassic Park. Nieuwere titels zijn bijvoorbeeld Super 8, Hugo, Noah, Gone Girl en Birdman. Opvallend is ook de ‘Bollywood’-afdeling.

The Grand Tour | Season 1 | Official Trailer

Niet duur

Het aanbod is niet geweldig, maar daar staat tegenover dat de prijs heel schappelijk is. Je kunt de dienst de eerste week gratis proberen, daarna betaal je zes maanden lang 2,99 euro per maand. Na die proefperiode betaal je standaard 5,99 euro per maand. In vergelijking: voor Netflix betaal je per maand 9,99 euro en voor Videoland 8,99 euro.

Ondersteunde apparaten

Het handige van een videodienst is dat je altijd en overal naar je favoriete films en series kunt kijken. Dankzij de iOS-app is dat ook mogelijk. De video’s zijn niet alleen direct te streamen over je mobiele bundel of wifi, maar je kunt ze ook downloaden om later offline te bekijken.

Het wordt een lastiger verhaal als je op tv wilt kijken. Amazon Prime Video ondersteunt namelijk geen Chromecast. Dat is een enorm gemis, want niet iedereen wil HDMI-kabels van zijn computer naar de televisie slepen om te kijken. Het fijne van videodiensten is nu juist dat het zo weinig gedoe geeft. Het is dus te hopen dat Amazon Prime Video snel de castfunctie toevoegt. Overigens kun je wel naar de Chromecast streamen, maar alleen vanuit de Google Chrome-browser op je computer.

Prime Video is ook niet beschikbaar als app op de Apple TV, maar ook hiervoor is een omweg. Via AirPlay is het namelijk wel mogelijk om films en series naar de tv te sturen. Het kan nog wat gebruiksvriendelijker.

chromecast audio review

Lokalisatie

Dat Amazon Prime Video een apart mapje heeft met ‘Dutch Subtitled Movies’, zegt al genoeg. De dienst is nog niet optimaal gelokaliseerd. Je merkt het al bij de betaling: dat kan alleen met een creditcard. Andere opties, zoals iDeal en PayPal, worden niet ondersteund.

Daarnaast zijn dus niet alle films en series Nederlands ondertiteld en is de app zelf volledig Engels. Vaak is er wel de optie om met Engelse ondertiteling te kijken. Vooral van de onderscheidende content van Amazon zou je mogen verwachten dat ze Nederlands ondertiteld zijn, maar dat is bij geen van de series het geval.

Interface

Als je andere videodiensten gewend bent, zul je de interface snel begrijpen. Door over de rijen te vegen, bekijk je verschillende titels. Bovenin kun je op ‘TV Shows’ of ‘Movies’ tikken om naar de verschillende secties te gaan.

Kies je film of serie, dan kom je terecht op een aparte pagina van de titel. Hier kun je onder meer kiezen om de film of serie af te spelen, te downloaden, toe te voegen aan je watchlist of een trailer te kijken. Verder staat hier de IMDb-score en meer informatie over de film zelf, zoals de synopsis en de speelduur. Scrol verder om foto’s van de cast te zien en bijvoorbeeld trivia over de film te lezen.

amazon prime video

Conclusie

Amazon Prime Video is een vrij goedkope dienst, maar is kwalitatief nog niet zo hoogstaand als bijvoorbeeld Netflix. Het aanbod is wat kleiner, de lokalisatie kan beter en er moet een betere ondersteuning komen voor Apple TV en Chromecast.

Wat dat betreft maakt Amazon Prime Video een beetje een valse start. Maar ben je benieuwd naar de exclusieve series van Prime Video, dan kun je er voor een laag maandelijks bedrag instappen om de service te proberen. We hopen wel dat Amazon het aanbod en de dienst dusdanig verbetert dat het de maandprijs van 5,99 euro na de proefperiode waard is, want daar kun je nu nog vraagtekens bij zetten.

Amazon Prime Video

AMZN Mobile LLC

Gratis via App Store
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu