Zo word je op vakantie niet teveel afgeleid door je iPhone
Erwin Vogelaar

Een iPhone is ook op vakantie reuze handig, maar het toestel moet geen onnodige afleiding leveren. Met deze tips gebruik je jouw iPhone enkel voor het broodnodige.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Geen iPhone-afleiding op vakantie met deze tips

Een iPhone is op vakantie onmisbaar. Met de juiste apps ontdek je de omgeving, zodat je geen bezienswaardigheden mist, alleen het beste eet en toffe evenementen vindt. Tevens is een iPhone handig om te vertalen, valuta om te rekenen en natuurlijk voor noodsituaties. Toch is het zonde als je tijdens de vakantie onnodig wordt afgeleid door deze smartphone.

Je hebt waarschijnlijk maar beperkt de tijd op je vakantielocatie. Daar mag je genieten van je omgeving en elkaar, dus raden we aan om de afleidingen van je iPhone even uit te schakelen en optimaal van de vakantie te genieten. Dat doe je op de volgende manieren.

iphone afleiding

1. Gebruik vliegtuigstand of niet storen

Op iOS heb je twee handige en snel te bereiken modi om je telefoon stiller te maken. Naast van de stilteknop aan de zijkant van je toestel, biedt iOS een vliegtuigstand en ‘Niet storen’-modus. Deze vind je beide in het Bedieningspaneel door op het scherm vanaf de onderkant omhoog te swipen.

Door op het vliegtuigje te tikken gaat je iPhone in vliegtuigstand. Dat betekent dat je geen berichten meer krijgt, omdat de iPhone geen verbinding heeft met je mobiele internetverbinding of wifi. Je kunt nog wel apps gebruiken, zoals reis-apps waarbij je de informatie van te voren offline beschikbaar hebt gemaakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Google Maps of HERE WeGo.

Lees meer: Veel van deze reisgids-apps hebben een offline functie

Wil je nog wel internet hebben en telefoongesprekken en tekstberichtjes ontvangen? Kies dan voor ‘Niet storen’ door in het bedieningspaneel op het maantje te tikken. Dan blijft je telefoon levenloos als je berichtjes en andere meldingen ontvangt. Zodra je het toestel oppakt, zie je wat er tijdens deze stille tijd is binnengekomen.

iphone afleiding

2. Zet je notificaties of badges uit

Natuurlijk is het ook mogelijk om notificaties voor individuele apps uit te schakelen. Hiervoor ga je naar het instellingenmenu en kies je voor ‘Berichtgeving’. Daar vind je een lijst met apps die berichten sturen.

Kies voor een applicatie en zet het schakelaartje uit bij ‘Sta berichtgeving toe’ om de notificaties uit te schakelen. Het is in hetzelfde menu ook mogelijk om badge-appsymbolen uit te schakelen. Het is bijvoorbeeld handig om dit bij berichten-apps zoals WhatsApp of sociale media te doen. Zonder badge word je er niet elke keer aan herinnerd hoeveel ongelezen berichten je nog hebt.

3. Maak je apps ontoegankelijk

Er zijn van die apps die je onbewust telkens opent, maar op vakantie echt niet nodig hebt. Denk aan je e-mail-app die je vooral gebruikt voor het beantwoorden van werkmails. Of apps die je eeuwig door laten scrollen, zoals Twitter en Reddit. Plaats deze apps op een plek waar je ze niet zo makkelijk bereikt. Zet ze bijvoorbeeld tijdelijk op een nieuwe pagina, of in een mapje. Vertrouw je jezelf helemaal niet? Dan kun je ze ook verwijderen en thuis opnieuw installeren.

4. Zet het scherm op grijs

Naast bovenstaande tips kun je het ook iets rigoureuzer aanpakken. Het is namelijk mogelijk om alle kleur van je iPhone-scherm te verwijderen. Dat zorgt ervoor dat het scherm minder aantrekkelijk is om naar te kijken, waardoor je ook minder behoefte hebt om het toestel erbij te pakken. Om dat te doen doorloop je onderstaande stappen.

  1. Ga naar het instellingenmenu van iOS;
  2. Kies voor ‘Algemeen > Toegankelijkheid’;
  3. Onder het kopje ‘Zien’ kies je voor ‘Aangepaste weergave’;
  4. Kies voor ‘Kleurfilters’;
  5. Schakel kleurfilters in door het schakelaartje over te halen;
  6. Kies voor ‘Grijstinten’.

5. Gebruik apps

Er staan ook verschillende apps in de App Store die je helpen om je telefoon wat minder vaak te gebruiken. Denk aan de app Freedom. Deze app maakt het mogelijk om apps op bepaalde tijden te laten stoppen. De resultaten van de app zijn wisselend en niet alle apps worden door Freedom ondersteund. Toch kan de app je net dat steuntje geven om deze vakantie je telefoon met rust te laten.

Freedom - Reduce Distractions

Eighty Percent Solutions

Gratis via App Store

Ook zijn er apps verkrijgbaar zoals Breakfree, die je limieten laat stellen voor je smartphonegebruik. Ga je over dat limiet heen, dan krijg je een waarschuwing. Dit is echter niet ideaal als je het toestel tijdens vakantie bijvoorbeeld veel gebruikt als reisgids of fototoestel.

BreakFree - Track Screen Time!

Saroj Rani Singla

7,8 (7 reviews)
€ 3,49 via App Store

Zo maakt iOS 12 je iPhone minder verslavend

Zodra iOS 12 uitkomt, introduceert Apple nieuwe functies die je helpen om meer bewust te worden van je iPhone-gebruik. Lees meer over Schermtijd, Downtime en app-limieten.

Lees meer in onze Vakantiegids

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.