Runners deal! De iPhone 15 Pro nu met korting oplopend tot €540!

Gids: in 9 stappen je iPhone klaarstomen voor vakantie

19 juli 2019, 10:54
5 min leestijd

Op vakantie is je iPhone op vele manieren je persoonlijke reishulp. Het is daarom niet alleen belangrijk om je koffer in te pakken, maar ook je iPhone klaar te stomen voor je tripje. Dit zijn de 9 dingen die je niet mag overslaan.

Lees verder na de advertentie.

iPhone op vakantie: zo bereid je je voor

Met je iPhone regel je steeds meer zaken op vakantie. Ga daarom niet onvoorbereid op pad en zorg dat je de juiste instellingen en apps hebt klaarstaan voor een onbezorgde vakantie. Door onderstaande stappen te volgen is jouw iPhone volledig vakantie-klaar.

1. Schakel roaming uit (of juist in)

Afhankelijk van of je binnen of buiten de Europese Unie op vakantie gaat, dien je je roaming aan of uit te zetten. Binnen Europa geldt dat je overal kunt internetten, sms’en en bellen vanuit je eigen bundel. Om het internet buiten Nederland te laten werken, dien je wel dataroaming in te schakelen. Reis je buiten de Europese grenzen, dan moet deze optie juist uitgeschakeld zijn om hoge kosten te voorkomen. Dit stel je als volgt in:

  1. Open de Instellingen-app op je iPhone;
  2. Tik op ‘Mobiel netwerk’;
  3. Kies ‘Opties mobiele data’;
  4. Verschuif de schakelaar bij ‘Dataroaming’ zodat het vakje grijs wordt.

Ook interessant: Opfriscursus: hoe zit het met roaming op vakantie?

2. Sla automatisch je parkeerlocatie op

Door alle indrukken die je op vakantie opdoet kan het niet altijd makkelijk zijn om in een vreemd land de parkeerlocatie van je (huur)auto te onthouden. Gelukkig kun je zowel in Apples Kaarten als in Google Maps instellen dat de app standaard je parkeerlocatie opslaat. Zo vind je jouw vierwieler altijd terug.

Google Maps parkeerlocatie

Om dit in Kaarten te regelen, moet je iPhone wel verbonden zijn met het bluetooth-systeem of CarPlay van de auto. Vervolgens ga je naar ‘Instellingen>Kaarten>Je Auto>Toon Parkeerlocatie’. Zet het schuifje op groen en je herkent je geparkeerde auto voortaan op de kaart midden een blauw auto-icoontje.

Gebruik je liever Google Maps om je parkeerlocatie te onthouden? Open dan de Google Maps-app en tik in de zoekbalk op het hamburgermenu. Tik vervolgens op ‘Instellingen’ en ‘Navigatie’. Hier selecteer je ‘Parkeerplek opslaan’. Volg mits nodig de instructies om je locatie-toestemming aan te passen. Afhankelijk van of je iPhone met bluetooth gekoppeld is aan de auto, dien je wanneer dat niet zo is het schuifje achter ‘Beweging en conditie’ in datzelfde instellingen-menu op groen te zetten.

3. Maak ruimte vrij

Reken er maar op dat je uiteindelijk veel meer vakantiekiekjes maakt dan verwacht. Dan wil je niet plots de melding krijgen dat je geheugen vol zit. Dit voorkom je simpelweg door voor vertrek je opslagruimte op te schonen. Verwijder apps die je nooit gebruik en gooi overbodige foto’s en berichten weg. Zo heb je weer voldoende ruimte voor handige reis-apps en alle foto’s die je maar wilt maken.

4. Download offline kaarten

Door offline te navigeren naar die bijzondere kerk of dat ene restaurantje bespaar je batterij en vooral ook data. Gelukkig zijn er genoeg apps te vinden die je hierbij helpen. Check hiervoor ons overzicht van de zes beste offline navigatie-apps. Bereid je voor door thuis alvast een van deze apps te installeren en via de wifiverbinding de benodigde kaarten te downloaden.

Offline navigatie apps

5. Installeer belangrijke vakantie-apps

Naast een (offline) navigatie-app zijn er natuurlijk wel meer apps die van pas komen als je op reis bent. Wat dacht je van een app om toffe restaurants en bezienswaardigheden te vinden, hotels te boeken of medisch advies te krijgen. Welke vakantie-apps de moeite waard zijn, lees je in ons overzicht.

6. Voeg noodnummers van verzekeringen toe

In een buitenlands ziekenhuis staan zonder noodnummer van je zorgverzekering of niet weten hoe je je reisverzekering contact over een verloren koffer. Het zijn situaties waar je niet in wilt belanden, maar ook gemakkelijk te voorkomen zijn. Zoek vooraf de noodnummers op die je mogelijk nodig hebt, maar bijvoorbeeld ook het lokale noodnummer van de hulpdiensten in je vakantiebestemming. Sla deze op in je Contacten zodat je nooit voor verrassingen komt te staan.

7. Download offline afspeellijsten en series

Of je nou veel onderweg bent in de auto of een lange vliegreis voor de boeg hebt: zorg dat je de nodige entertainment op je iPhone hebt staan. Maak offline afspeellijsten in Spotify of Apple Music en voeg je favoriete series toe aan de downloadlijst van Netflix. Download ook alvast de nodige digitale (audio)boeken en podcasts en je bent klaar om te gaan.

Lees verder: Offline op vakantie: download series, films en muziek met deze apps

netflix smart downloads

8. Zorg dat Zoek mijn iPhone is ingeschakeld

De grootste nachtmerrie is dat je je iPhone of iPad ergens laat liggen of deze zelfs gestolen wordt. Check daarom voordat je aan je vakantie begint of Zoek mijn iPhone is ingeschakeld. Op deze manier kan je altijd via een ander Apple-apparaat of de iCloud-website de locatie van jouw verloren iPhone achterhalen.

Scheelt je mogelijk een tripje naar het lokale politiebureau voor aangifte of de gevonden voorwerpen. Zoek mijn iPhone activeer je door in Instellingen op jouw Apple ID te tikken, vervolgens op ‘iCloud’ en dan op ‘Zoek mijn iPhone’. Zorg dat het schuifje achter de optie op groen staat.

Zoek mijn iPhone

Apple

Gratis via App Store

9. Maak een back-up van je iPhone

Naast Zoek mijn iPhone activeren is het ook verstandig om vooraf een back-up van je iPhone te maken. Legt je trouwe telefoon tijdens de vakantie het loodje, bijvoorbeeld door waterschade, dan ben je niet meteen al je gegevens kwijt. Door een automatische reservekopie in te schakelen, zorg je er bovendien voor dat er tijdens je trip ook back-ups gemaakt worden. Zo raak je ook je vakantiefoto’s niet zomaar kwijt.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu