5 praktische tips om je iPhone minder verslavend te maken
Lars Paymans

Apple verkoopt het liefst zoveel mogelijk iPhones, maar wordt nu ook gevraagd om het product minder verslavend te maken. Wacht hier echter niet op, en ga zelf aan de slag met deze tips.

Zo maak je een iPhone minder verslavend

Het lijkt een haast onmogelijke tegenstelling te zijn: een commercieel bedrijf als Apple dat gevraagd wordt om zijn producten minder aantrekkelijk te maken. Toch trokken aandeelhouders onlangs aan de bel, want de iPhone zou zeker voor jongeren te verslavend zijn geworden.

Apple beloofde vervolgens meer opties voor ouders toe te voegen om het gebruik te beperken, al is die verslavingsfactor voor volwassenen natuurlijk net zo groot. Wil je hier iets aan doen? Dan kun je terecht bij onze tips.

1. Stel Zwartwit-tinten in

Het gaat misschien wat ver, maar om je iPhone minder aantrekkelijk te laten ogen, zijn er steeds meer mensen die de kleuren van hun scherm uitschakelen. Door de iPhone te veranderen in een telefoon met een zwartwit-display, is een rood notificatiecijfertje ineens een stuk minder dwingend, en nodigen meldingen in saaie grijskleuren minder uit om je toestel te ontgrendelen. Je kunt deze optie zelf gemakkelijk instellen door onderstaande stappen te volgen.

  1. Open de Instellingen-app;
  2. Kies ‘Algemeen’;
  3. Tik op ‘Toegankelijkheid’;
  4. Kies ‘Aangepaste Weergave’;
  5. Tik op ‘Kleurfilters’;
  6. Zet de schakelaar op groen;
  7. Tik op ‘Grijstinten’.

iPhone minder verslavend

2. Breng je iPhone-gebruik in kaart

Als je denkt dat het wel meevalt met je iPhone-verslaving, dan is het slim om het gebruik van het toestel eens in kaart te brengen. Verschillende apps laten zien hoe vaak jij je iPhone iedere dag ontgrendelt en gebruikt, maar Forest is onze absolute favoriet. Deze app is er volledig op gericht om je beter te laten focussen. Het werkt zo: zodra je een sessie in Forest start, plant je een boom die groter wordt hoe langer je de telefoon laat liggen. Zodra je de iPhone ontgrendelt en een andere app dan Forest opent, is het game over: je plantje is dood en jij hebt vooral van jezelf verloren.

Houd de sessie echter vol en je boom krijgt een plekje in een tuin. Je krijgt er ook nog eens een buidel met gouden muntjes voor. Hier koop je nieuwe soorten bomen voor, zoals een extra grote met een boomhut erin. Daar houdt het wat spannende gameplay betreft wel op met Forest, en dat is natuurlijk ook de bedoeling. De app is vooral bedoeld om jou een paar keer per dag je iPhone bewust te laten liggen, zodat je je kunt focussen op andere dingen.

Lees ook: Oogappels #7: Forest helpt je met focussen en matigt je iPhone-gebruik

3. Wees streng met notificaties

Bijna iedere iOS-app wil notificaties versturen, maar in de praktijk zijn er maar weinig apps die dit ook echt nodig hebben. We kunnen iedereen daarom aanraden om eens met een strenge blik naar de meldingvoorkeuren te kijken op je iPhone. Deze kun je inzien door onderstaande stappen te doorlopen.

  1. Open de Instellingen-app;
  2. Tik op ‘Berichtgeving’.

Je ziet hier van iedere app welke bevoegdheden ze hebben om jou te storen. Per app kun je precies instellen welke soort meldingen er verstuurd mogen worden, en of hier wel of geen geluid bij mag worden afgespeeld. Hoe minder apps je deze toegang geeft, hoe vaker je iPhone-scherm op zwart blijft en jij er niet naar omkijkt.

iPhone minder verslavend

4. Gebruik een wearable

Dit klinkt misschien averechts, maar sinds wij een Apple Watch dragen is ons iPhone-gebruik drastisch verminderd. In plaats van je iPhone uit je broekzak te pakken bij iedere trilling, om vervolgens toch weer even Twitter te checken, is een blik op je pols voldoende om te zien of een bericht wel of niet de moeite waard is. Dit zorgt voor een stuk minder afleiding, zeker als je bovenstaande tip gebruikt, om alleen de belangrijkste apps toegang te geven tot meldingen op de Apple Watch.

5. Ruim je homescreen en apps op

Net zoals je jezelf niet kunt focussen in een rommelige kamer, is het lastiger om je iPhone-gebruik te minderen als je homescreen volstaat met apps en notificaties. Ga er eens voor zitten om je homescreen praktischer te maken. Door slim gebruik te maken van mappen en ongebruikte apps te verwijderen, wordt het een stuk minder aanlokkelijk om app na app te openen als je even je iPhone vast hebt.

Heb je zelf tips om je iPhone-gebruik aan banden te leggen? Deel ze met ons en andere lezers in een reactie onder dit artikel.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.