‘Apple moet iPhone-gebruik kinderen aan banden leggen’ – update

Lars Paijmans
9 januari 2018, 9:20
2 min leestijd
‘Apple moet iPhone-gebruik kinderen aan banden leggen’ – update

Twee grote aandeelhouders van Apple maken zich zorgen. Als het bedrijf geen actie onderneemt, kan de iPhone de veroorzaker zijn van een gezondheidscrisis bij kinderen.

Update 9 januari 9:20: In een verklaring aan de Wall Street Journal reageert Apple op het verzoek van de investeerders. Het bedrijf zegt dat iOS al uitgebreide opties bevat voor ouders om het iPhone-gebruik in te perken. Toch belooft het bedrijf dat er in de toekomst extra uitgebreide ‘robuustere’ ouder-opties naar de iPhone en iPad komen.

Lees verder na de advertentie.

“We staan regelmatig stil bij onze producten en welke impact ze hebben op gebruikers en de mensen er omheen. We nemen deze verantwoordelijkheid heel serieus en doen ons best om hun verwachtingen altijd te overtreffen. Ook als het op het beschermen van hun kinderen aankomt.” Reken in een toekomstige iOS-update dus op nog meer opties om het iPhone-gebruik te reguleren.

‘iPhone gebruik kinderen vraagt om maatregelen’

In een open brief trekken investeerders Jana Partners LLC en het California State Teachers’ Retirement System aan de bel bij Apple. Ze vragen het bedrijf om opties aan iOS toe te voegen waarmee ouders het smartphonegebruik van hun kinderen aan banden kunnen leggen.

iphone gebruik kinderen

Daarnaast hopen de twee investeerders dat Apple een grootschalig onderzoek start naar het effect van smartphones op mentale gezondheid. Er is al vaker geroepen dat Apple en andere techbedrijven hier hun verantwoordelijkheid in moeten nemen, maar dit keer is het anders. Omdat de twee investeerders twee miljard dollar aan Apple-aandelen bezitten, kan het bedrijf uit Cupertino ze lastig negeren.

In de brief stellen de twee dat er ‘steeds meer bewijs is’ dat een deel van de jongeren onbedoeld negatieve gevolgen ondervindt van smartphonegebruik. “Als dit zo doorzet zal dit ook invloed hebben op Apple. Door dit nu aan te pakken zal dit op de lange termijn positieve invloed hebben op aandeelhouders.”

Wat gaat Apple doen?

Hoewel de iPhone en iPad al een aantal functies voor ouders heeft, zijn de mogelijkheden nog beperkt. Zo kun je als ouder voorkomen dat kinderen aankopen doen in de App Store, of kun je toegang tot specifieke apps ontzeggen. Toch druist het aanscherpen en uitbreiden van deze maatregelen in tegen het hoofddoel van Apple: zoveel mogelijk producten verkopen. Het is dan ook maar de vraag of en hoe het bedrijf met dit verzoek zal omgaan.

Wil jij je iPhone ook ‘kindproof’ maken? Lees dan onderstaande tips:

Het laatste nieuws over Apple

Via: Bloomberg
Categorieën: Apple, iOS

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen