Siri in het Nederlands: instellen en gebruiken
Gijs Ettes

Sinds gisteren kun je iOS 8.3 downloaden en eindelijk in het Nederlands met Siri babbelen. In deze tip laten we je zien hoe je de digitale spraakassistent van iOS in- en uitschakelt en gebruikt.

Siri spreekt eindelijk Nederlands

siri instellenSiri werd in oktober 2011 geïntroduceerd en sprak aanvankelijk alleen Engels, Duits en Frans. In de loop der jaren is het aantal talen dat Siri ondersteunt mondjesmaat toegenomen en sinds iOS 8.3 spreekt de spraakassistent eindelijk ook Nederlands.

Als je je iPhone, iPad of iPod touch bijwerkt naar iOS 8.3 krijg je automatisch de vraag of je Siri wilt aan- of uitzetten. Met Siri kun je aanzienlijk meer dan met de stembediening die al langer beschikbaar was.

Naast bellen kun je tekst dicteren, het weerbericht opvragen en antwoord krijgen op uiteenlopende vragen als ‘Wat is de hoofdstad van Gelderland’. Voor specifiekere vragen die Siri niet meteen kan beantwoorden, wordt een zoekopdracht op het web uitgevoerd.

siri ios 8.3

Is Siri ingeschakeld, dan kun je de functie opstarten door de homeknop van je iOS-toestel even ingedrukt te houden. Vervolgens kun je met je stem een zoekopdracht uitvoeren, waarna Siri in het Nederlands antwoordt met een resultaat dat hieraan voldoet.

Siri instellen

siri instellenWil je Siri instellen of uitschakelen, dan kun je ook even de instellingen induiken. Ga vervolgens naar ‘Algemeen > Siri’ om de spraakassistent te activeren of juist uit te zetten. Je kunt ook de functie ‘Sta Hé, Siri toe’ aanzetten, zodat je niet de homeknop ingedrukt hoeft te houden om een spraakopdracht te starten. Je toestel moet dan wel aangesloten zijn op een stopcontact, anders moet je alsnog de homeknop indrukken.

iOS 8.3 brengt naast Nederlandse ondersteuning voor Siri ook 300 nieuwe emoji met zich mee. Verder voegt de update draadloze functies voor CarPlay toe en diverse toevoegingen aan de Passbook-app, Apple Pay-ondersteuning voor China en tweestapsverificatie voor Google-accounts.

Het laatste nieuws over Siri

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.