Gegevens van een oude iPad overzetten naar een nieuwe iPad: zo doe je dat

Lars Paijmans
11 maart 2019, 13:07
4 min leestijd
Gegevens van een oude iPad overzetten naar een nieuwe iPad: zo doe je dat

Heb je vandaag een nieuwe iPad Pro of een andere iPad gekocht? Dan wil je vast al je gegevens van een oude iPad overzetten. In deze gids helpen we je stap voor stap.

Alle gegevens van een iPad overzetten

Gemiddeld blijven mensen iPads jarenlang gebruiken, maar 2018 zal een jaar zijn dat veel tablet-gebruikers upgraden. Begin dit jaar bracht Apple met de iPad 2018 een uitstekende tablet uit voor dagelijks gebruik. De zojuist verschenen iPad Pro 2018 introduceert een compleet nieuw design en de krachtigste specs die Apple ooit in een tablet heeft gestopt.

Heb je nog een oude iPad, dan is het slim om de gegevens daarvan over te zetten op het nieuwe exemplaar. Zo hoef je niet alle apps handmatig opnieuw te downloaden en blijven je documenten en foto’s bewaard. Apple heeft het overzetten van je data bovendien heel gemakkelijk gemaakt. Je hebt de keuze uit twee manieren: iTunes en iCloud.

1. Een iPad overzetten via iTunes

Als je een Mac of Windows-pc tot je beschikking hebt, raden we aan om je gegevens op deze manier over te zetten. Controleer van tevoren even of je de meest recente update voor je oude iPad hebt geïnstalleerd en er geen data meer wordt bijgewerkt. Ook heb je een Lightning-kabel nog en moet de iPad voldoende zijn opgeladen. Zijn al deze zaken geregeld, dan kun je onderstaande stappen doorlopen.

 1. Sluit je oude iPad aan op je pc of Mac;
 2. Open iTunes en selecteer de iPad door op het icoontje te tikken;
 3. Klik op het tabblad ‘Overzicht’ en ‘Codeer iPad-reservekopie’. Zo blijven ook je HomeKit- en gezondheidsgegevens bewaard;
 4. Klik op ‘Maak reservekopie’. Het kan even duren tot deze gemaakt is, afhankelijk van de hoeveelheid data;
 5. Controleer via ‘Voorkeuren > apparaten’ of de reservekopie correct is bewaard.

ipad overzetten

Nu de data van je oude iPad verpakt op je computer staat, is het tijd om je nieuwe iPad aan te zetten. Zet de iPad aan en volg de stappen op het scherm tot je de optie ‘Zet reservekopie terug’ kunt kiezen. Daarna kun je onderstaande stappen doorlopen.

 1. Koppel de nieuwe iPad via een kabel met de Mac of pc;
 2. Open iTunes en selecteer de iPad;
 3. Klik op ‘Zet reservekopie terug’ en selecteer de kopie die je zojuist hebt aangemaakt;
 4. Vul het wachtwoord in;
 5. Alle gegevens worden nu overgezet. Dit kan even duren.

Tijdens het overzetten van de gegevens wordt de tablet meerdere keren opnieuw opgestart. Als dit is voltooid, kun je de installatie afronden door de stappen op het scherm te volgen. Zorg wel dat je iPad de komende uren met wifi verbonden blijft, omdat alle apps die overgezet zijn nu automatisch worden gedownload.

iPad overzetten iCloud

2. Een iPad overzetten via iCloud

Als je internetverbinding goed genoeg is of je geen beschikking hebt tot een pc of Mac, kun je een iPad overzetten ook voltooien via iCloud. Uiteraard moet je wel voldoende ruimte hebben in iCloud om deze reservekopie te kunnen maken. Heb je dat niet, dan raden we aan om de gegevens alsnog via iTunes over te zetten.

Hier heb je dus geen kabels voor nodig, al moeten beide tablets wel voldoende opgeladen zijn. Begin door eerst een reservekopie van je oude iPad te maken. Schakel daarna de nieuwe iPad in. Als ze beiden op iOS 11 of hoger draaien, dan is het overzetten zo gepiept. Je hoeft de twee tablets namelijk alleen bij elkaar in de buurt te houden om data over te hevelen.

 1. Tik op ‘Ga Door’ als het scherm in beeld verschijnt;
 2. Er verschijnt een animatie van een blauwe cirkel op je nieuwe iPad;
 3. Scan deze animatie met de camera van je oude iPad door hem er boven te houden;
 4. Voer de toegangscode in;
 5. Kies de iCloud-reservekopie.

Net als via iTunes kan het even duren tot al je apps opnieuw geïnstalleerd zijn. Laat je nieuwe iPad dus een paar uur met het internet verbonden zijn en zorg dat de accu niet leeg raakt.

Heb je geen iOS 11 op je oude iPad staan? Dan kun je iCloud nog steeds gebruiken om je gegevens over te zetten. In plaats van de camera gebruiken kun je in het venster ‘Apps en gegevens’ kiezen voor ‘Zet iCloud-reservekopie terug’.

Lees het laatste nieuws over Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Cyber Monday