Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

Gegevens van een oude iPad overzetten naar een nieuwe iPad: zo doe je dat

Lars Paijmans
2 april 2021, 12:49
4 min leestijd
YouTube video player

Heb je een nieuwe iPad gekocht? Dan wil je vast al je gegevens van je oude iPad overzetten. In deze gids helpen we je stap voor stap.

Lees verder na de advertentie.

Alle gegevens van een iPad overzetten

Gemiddeld blijven mensen iPads jarenlang gebruiken, maar de nieuwste iPads, zoals de iPad Air brengen veel meer functies met zich mee dan oudere iPads. Dat is dan ook goede reden om te upgraden. De iPad Pro is bovendien een uitstekende iPad voor professioneel gebruik.

Heb je nog een oude iPad, dan is het slim om de gegevens daarvan over te zetten op het nieuwe exemplaar. Zo hoef je niet alle apps handmatig opnieuw te downloaden en blijven je documenten en foto’s bewaard. Apple heeft het overzetten van je data bovendien heel gemakkelijk gemaakt. Je hebt de keuze uit twee manieren: iCloud en Finder.

Gegevens van een oude naar nieuwe iPad overzetten: zo doe je dat!

1. Een iPad overzetten via iCloud

De makkelijkste manier om een reservekopie van de iPad over te zetten via iCloud. Uiteraard moet je wel een goede internetverbinding hebben en voldoende ruimte hebben in iCloud om deze reservekopie te kunnen maken. Heb je dat niet, dan raden we aan om de gegevens via een Mac of pc over te zetten.

iPad overzetten iCloud

Voor het overzetten met iCloud heb je dus geen kabels nodig, al moeten beide tablets wel voldoende opgeladen zijn. Begin door eerst een reservekopie van je oude iPad te maken (‘Instellingen > iCloud > iCloud-reservekopie’ > ‘Maak nu reservekopie’). Schakel daarna de nieuwe iPad in. Het overzetten is nu zo gepiept. Je hoeft de twee tablets namelijk alleen bij elkaar in de buurt te houden om data over te hevelen.

 1. Tik op ‘Ga Door’ als het scherm in beeld verschijnt;

 2. Er verschijnt een animatie van een blauwe cirkel op je nieuwe iPad;

 3. Scan deze animatie met de camera van je oude iPad door hem er boven te houden;

 4. Voer de toegangscode in;

 5. Kies je iCloud-reservekopie.

Het kan even duren tot al je apps opnieuw geïnstalleerd zijn. Laat je nieuwe iPad dus een paar uur met het internet verbonden zijn en zorg dat de accu niet leeg raakt.

Lukt het niet om het via de camera te doen, bijvoorbeeld omdat je nog een oude iOS-versie op je oude iPad hebt? Dan kun je iCloud nog steeds gebruiken om je gegevens over te zetten. In plaats van de camera gebruiken kun je in het venster ‘Apps en gegevens’ kiezen voor ‘Zet iCloud-reservekopie terug’.

Finder tips

2. Een iPad overzetten via Finder

Als je geen iCloud hebt maar wel een MacBook tot je beschikking hebt, raden we aan om je gegevens via Finder over te zetten. Op een pc werkt dit precies hetzelfde, maar dan via iTunes. Controleer van tevoren even of je de meest recente update voor je oude iPad hebt geïnstalleerd en er geen data meer wordt bijgewerkt. Ook heb je een Lightning-kabel nodig en moet de iPad voldoende zijn opgeladen. Zijn al deze zaken geregeld, dan kun je onderstaande stappen doorlopen.

 1. Sluit je oude iPad aan op je pc of Mac;
 2. Open Finder of iTunes en selecteer je iPad onder apparaten;
 3. Klik op het tabblad ‘Overzicht’ en ‘Codeer iPad-reservekopie’. Zo blijven ook je HomeKit- en gezondheidsgegevens bewaard;
 4. Klik op ‘Maak reservekopie’. Het kan even duren tot deze gemaakt is, afhankelijk van de hoeveelheid data;
 5. Controleer via ‘Voorkeuren > apparaten’ of de reservekopie correct is bewaard.
ipad overzetten

Nu de data van je oude iPad verpakt op je computer staat, is het tijd om je nieuwe iPad aan te zetten. Zet de iPad aan en volg de stappen op het scherm tot je de optie ‘Zet reservekopie terug’ kunt kiezen. Daarna kun je onderstaande stappen doorlopen.

 1. Koppel de nieuwe iPad via een kabel met de Mac of pc;
 2. Open Finder of iTunes en selecteer de iPad;
 3. Klik op ‘Zet reservekopie terug’ en selecteer de kopie die je zojuist hebt aangemaakt;
 4. Vul het wachtwoord in;
 5. Alle gegevens worden nu overgezet. Dit kan even duren.

Tijdens het overzetten van de gegevens wordt de tablet meerdere keren opnieuw opgestart. Als dit is voltooid, kun je de installatie afronden door de stappen op het scherm te volgen. Zorg wel dat je iPad de komende uren met wifi verbonden blijft, omdat alle apps die overgezet zijn nu automatisch worden gedownload.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu