De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

De 5 beste iTunes-alternatieven voor macOS Catalina

Michel van 't Klaphek
10 oktober 2019, 15:04
4 min leestijd
De 5 beste iTunes-alternatieven voor macOS Catalina

Of je nu fan van iTunes was, of het programma verafschuwde: feit blijft dat de mediaspeler vanaf macOS Catalina verleden tijd is. Je moet daarom uitwijken naar andere programma’s voor het luisteren van muziek en kijken van films. Dit zijn de beste iTunes-alternatieven.

Lees verder na de advertentie.

iTunes-alternatieven voor macOS Catalina

Halverwege dit jaar kwam het hoge woord eruit: iTunes stopt. Nu de macOS Catalina-update officieel is uitgekomen merken de meeste gebruikers hier pas de gevolgen van. Apples mediaspeler is namelijk opgesplitst in drie aparte apps: Muziek, TV en Podcasts. iPhoned zet daarom de 5 beste iTunes-alternatieven op een rijtje.

1. Apple Music

De meest voor de hand liggende oplossing is natuurlijk Apple Music. Met dit programma kun je namelijk ook muziek afspelen en beheren. Bovendien is alle muziek uit je iTunes-bibliotheek automatisch naar Apple Music geïmporteerd, zodat je je zorgvuldig samengestelde collectie niet kwijtraakt.

Heb je nog een cadeaukaart van iTunes liggen? Ook die kun je zonder problemen gebruiken in Apple Music. Je kunt Apple Music gebruiken voor het afspelen van je eigen albums, afspeellijsten en playlists: je hoeft geen abonnement op de streamingdienst af te sluiten.

→ Apple Music is onderdeel van de macOS Catalina-update

2. Vox

Vox, voluit ‘Vox MP3 & FLAC Music Player app’, is al jaren een favoriet onder Mac-gebruikers. Het programma heeft een heldere interface en ondersteunt een hoop audioformaten, waaronder mp3, mp4, wav en natuurlijk flac. Bovendien ondersteunt Vox een hoop andere diensten, zoals Soundcloud en YouTube. Op die manier kun je een ontzettend grote muziekbibliotheek opbouwen.

iTunes-alternatieven Vox

Uiteraard is het ook mogelijk om je iTunes-collectie te importeren. Vox is gratis te gebruiken, maar heeft ook een betaalde versie. Met een maand- of jaarabonnement kun je onder meer muziek streamen naar Sonos-speakers, naar radiostations luisteren en de audio-instellingen tweaken. Tot slot heeft Vox ook een iOS-app voor je iPhone.

VOX: MP3 & FLAC Music Player

Coppertino Inc.

Gratis via App Store

3. VLC

VLC is al jaren een van de bekendste mediaspelers, en terecht. Het programma heeft een minimalistisch design, duidelijke interface en ondersteunt vrijwel alle mediaformaten. VLC speelt namelijk vrijwel alle bestaande audio- en videoformaten zonder problemen af.

Bovendien is het programma zowel toegankelijk als diepgaand. Liefhebbers kunnen bijvoorbeeld met de audio-instellingen aan de slag, of het formaat van de ondertiteling bij een film aanpassen. De makers van VLC verdienen hun geld met donaties. Bovendien doet het programma niet aan ‘user tracking’, en verkoopt het jouw data niet door aan andere partijen.

→ Download VLC via de officiële website (gratis)

4. Plex

Heb je door de jaren heen een gigantische collectie aan films, muziek en series opgebouwd, en wil je deze mediabestanden overal en altijd kunnen bekijken? Dan is Plex een aanrader. Dit iTunes-alternatief is namelijk gemaakt voor het streamen van content.  Het programma werkt het best wanneer je een eigen mediaserver hebt, zoals een NAS.

iTunes-alternatieven Plex

Dit klinkt moeilijker dan het is. Een NAS is in feite een met het internet verbonden harde schijf gevuld met albums, foto’s en video’s. Op die manier kun je de mediaserver altijd en overal bereiken, bijvoorbeeld vanaf je iPhone, iPad of gameconsole. Plexamp is een handige Mac-app voor het luisteren van muziek op je computer.

→ Download Plex Media Server via de officiële website (gratis)

→ Download Plexamp via de officiële website (gratis)

5. Quod Libet

Vond jij iTunes de afgelopen jaren steeds logger worden en zoek je een programma om gewoon muziek te luisteren? Probeer dan Quod Libet eens. Dit is een van de minder bekende iTunes-alternatieven, maar wel een zonder toeters en bellen. Het programma heeft namelijk een ontzettend kale vormgeving die sinds 2004 amper is veranderd. Wel krijgt de muziekspeler nog regelmatig (veiligheids)updates.

Quod Libet, Latijn voor ‘wat jij wilt’, ondersteunt vrijwel alle audioformaten en kan eventueel albumcovers en songteksten laten zien. Bovendien beschikt het programma over een uitgebreide tag-functie, zodat je je muziekcollectie met precisie kunt beheren. Tot slot is de zoekfunctie ontzettend uitgebreid.

→ Download Quod Libet via de officiële website (gratis)

Meer over macOS Catalina

Catalina is de jaarlijkse grote software-update voor de Mac. De versie-update voegt een hoop fijne functies toe, waaronder Sidecar. Hiermee kun je een iPad als tweede scherm gebruiken, en bijvoorbeeld als tekentablet gebruiken. Ook nieuw is de ondersteuning voor PlayStation- en Xbox-controllers.

Lees alles over macOS Catalina

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu