De iPhone 15 nu scherp geprijsd én zonder aansluitkosten!

5 vragen over het einde van iTunes beantwoord

Michel van 't Klaphek
5 juni 2019, 17:01
3 min leestijd
5 vragen over het einde van iTunes beantwoord

Wat gebeurt er met mijn gekochte muziek nu iTunes stopt? En hoe maak ik nu een reservekopie van mijn iPhone? Dit zijn de antwoorden op 5 veelgestelde vragen over het einde van iTunes.

Lees verder na de advertentie.

iTunes stopt: 5 veelgestelde vragen beantwoord

Na bijna twintig jaar komt er een einde aan het iTunes-tijdperk. Apple zegt het programma vaarwel en komt met alternatieven op de proppen. Dit moet je weten over het einde van iTunes.

1. Wat gebeurt er met iTunes?

iTunes werd in 2001 aangekondigd voor het beheren van muziek, maar kreeg in de loop der jaren steeds meer mogelijkheden. Zo had je iTunes lange tijd nodig voor het synchroniseren van je iPod of het aanschaffen van muziek en films.

iTunes opgesplitst

Door al deze functionaliteiten werd de app traag en log, en dit leverde kritiek van gebruikers op. Apple kiest er daarom nu voor om iTunes op te splitsen in vier aparte apps: Apple Music, Apple TV, Boeken en Podcasts. Qua indeling lijken alle apps op elkaar, met een overzichtsmenu aan de linkerkant. Centraal op het scherm zie je wat je afspeelt.

2. Hoe zit het met gekochte muziek?

Geen zorgen: je muziekverzameling wordt automatisch overgezet naar Apple Music. Het gaat dus niet alleen om aangeschafte albums en liedjes, maar ook geripte cd’s en overige mp3-bestanden zijn straks gewoon nog te beluisteren.

Verder worden je afspeellijsten natuurlijk meegenomen. Is muziekstreaming niets voor jou? Dan kun je in Apple Music gewoon nummers en albums blijven kopen. Samenvattend verandert er weinig, behalve dat je voortaan Apple Music moet gebruiken in plaats van iTunes. Ook voor mensen met een abonnement op iTunes Match verandert er voorlopig niks.

Lees ook: Apple Music vs Spotify: dit is de beste muziekdienst

3. …En films?

Die worden overgeheveld naar de TV-app. Hier vind je zowel je eigen filmcollectie als het volledige aanbod uit de iTunes Store, net als op de TV-app van de iPhone of iPad. Hetzelfde geldt voor gekochte (audio)boeken en podcasts die je volgt: alle gegevens worden netjes overgezet.

Nieuw in macOS Catalina is de ondersteuning voor films met 4K-resolutie, hdr10 en Dolby Vision. Uiteraard moet je computer dit grafische geweld natuurlijk wel aankunnen. Macs die in 2018 of later zijn gemaakt en een 4K-scherm hebben, ondersteunen dit. Dolby Atmos wordt ondersteund door alle MacBooks uit 2018, of nieuwere versies.

4. Hoe synchroniseer ik voortaan mijn iPhone?

In de loop der jaren kreeg iTunes er steeds meer mogelijkheden bij. Naast de plek voor entertainment had je het programma ook nodig om iOS-apparaten met je Mac te synchroniseren, of om een reservekopie te maken. Hiervoor gebruik je binnenkort Finder, Apples app voor het beheren van bestanden.

iPhone backup verwijderen

Zodra je je iPhone, iPod touch of iPad aansluit, krijg je een scherm te zien dat veel overeenkomsten vertoont met iTunes. Ook werkt Finder vrijwel hetzelfde, zodat je gemakkelijk bestanden tussen je Apple-apparaten kunt uitwisselen.

5. iTunes stopt voor de Mac: hoe zit het met Windows?

iTunes was niet alleen beschikbaar voor macOS, ook Windows-gebruikers konden met Apples muziekbibliotheek aan de slag. Voor hen verandert er voorlopig vrij weinig. Apple laat weten dat het programma ‘gewoon’ verkrijgbaar blijft op Windows en niet wordt opgesplitst in losse apps.

‘Windows-gebruikers blijven dezelfde ervaring behouden’, aldus het bedrijf uit Cupertino. Toch doen deze mensen er verstandig aan om op zoek te gaan naar een iTunes-alternatief, want het is nog maar de vraag hoe lang Apple de Windows-versie met updates blijft ondersteunen.

Nieuw: macOS Catalina

macOS Catalina is de volgende update voor Apple-computers en zit vol met vernieuwingen. De nieuwe software verschijnt deze herfst en introduceert onder meer Schermtijd, een nieuwe Find My-app en kun je met Sidecar je iPad als tweede scherm gebruiken. Check hier of macOS Catalina naar jouw Mac komt en bekijk de macOS Catalina-overzichtspagina voor alle functies.

Lees meer over macOS Catalina

Bron: Ars Technica
Bron afbeelding: 9to5Mac
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu