De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

‘iTunes wordt opgesplitst: aparte macOS-apps voor Muziek, Podcasts, TV en Boeken’

Florence Peeters
10 april 2019, 16:07
2 min leestijd
‘iTunes wordt opgesplitst: aparte macOS-apps voor Muziek, Podcasts, TV en Boeken’

iTunes wordt opgesplitst in verschillende, losse apps voor op de Mac. In de volgende macOS-versie komen er aparte apps voor Muziek, Podcasts, TV en Boeken.

iTunes opgesplitst in aparte macOS-apps

iTunes groeide de laatste jaren uit tot een steeds grotere verzameling van functies, waardoor ook Apple het nu tijd vindt om de mediabibliotheek op te splitsen. Eerder verscheen er al een gerucht dat iTunes verdwijnt, maar nu bevestigt een journalist van 9to5Mac via betrouwbare bronnen binnen Apple dat er inderdaad losse apps komen voor macOS.

In de volgende macOS-versie verschijnen niet alleen gloednieuwe apps voor Apple TV Plus, Muziek en Podcasts. Ook de al bestaande app Boeken wordt flink onder handen genomen en krijgt een nieuw design.

iTunes app store

Een eerste hint naar deze beslissing zat al in de maart-keynote, toen Apple onthulde dat er een Mac-app zou verschijnen voor tv-dienst Apple TV Plus. Ook zonder deze dienst is iTunes de laatste jaren al een grote verzamelplaats voor verschillende Apple-functies en -diensten geworden. Het is dus geen verrassing dat naast TV ook Muziek en Podcasts hun eigen app krijgen, net zoals ze dat in iOS al langer hebben.

Nieuw design

De Boeken-app heeft nu nog veel weg van iTunes en de iTunes Store, maar gaat meer lijken op Apple News. Zo komt er een zijbalk en wordt de navigatiebalk bovenin smaller. Vanuit hier kun je navigeren naar de bibliotheek, boekenwinkel en audioboekenwinkel. Vanuit het zijbalk kun je bij je eigen boeken, audioboeken en pdf-bestanden komen.

Bijzonder is dat de drie nieuwe macOS-apps worden ontwikkeld binnen Project Marzipan. In dit project maakt Apple het makkelijker voor ontwikkelaars om iOS-apps geschikt te maken voor macOS zodat ze minder uren kwijt zijn aan het schrijven van hele nieuwe programmeercode.

iTunes opgesplitst

Dan is het nog de vraag of iTunes in de volgende macOS-update, macOS 10.15, nog wel bestaat. Verschillende bronnen stellen dat het programma voorlopig nog niet verdwijnt. Apple heeft namelijk nog geen nieuwe manier gevonden om apparaten zoals je iPhone en iPod handmatig te synchroniseren met je computer. Speciaal hiervoor zou het aloude iTunes voorlopig nog beschikbaar zijn.

Apple TV Plus verschijnt dit najaar in Nederland. Mogelijk ontvangen we dan tevens de macOS-update waarmee je de nieuwe TV-app ontvangt. Bekijk alvast ons overzicht van exclusieve series in het Apple TV Plus-aanbod.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: 9to5Mac
Bron afbeelding: 9to5Mac
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu