Overzicht: de belangrijkste vernieuwingen in macOS Big Sur

Michel van 't Klaphek
12 november 2020, 14:58
5 min leestijd

Vanavond kun je ‘m downloaden: Big Sur. De grootste macOS-update in jaren zit boordevol vernieuwingen en in dit artikel staan we stil bij 7 toffe functies.

Lees verder na de advertentie.

De 7 belangrijkste macOS Big Sur-functies

Volgens Apple is het de grootste Mac-update sinds OS X. Big Sur, de opvolger van macOS Catalina, verschijnt vanavond (rond 19:00 uur) voor alle ondersteunde Macs en MacBooks. Het nieuwe besturingssysteem is duidelijk geïnspireerd op iOS en iPadOS, en grondig vernieuwd. In dit overzicht zetten we de zeven belangrijkste macOS Big Sur-functies op een rij. Ben je meer van het beeld? Check dan de bijbehorende video:

macOS 11 Big Sur: Deze 6 functies gaan je Mac vernieuwen

1. Design op de schop

macOS Big Sur is een forse update en het design is op de schop gegaan. De nieuwe versie van het besturingssysteem legt de focus op gebruiksvriendelijkheid, snelheid en overzicht.

De Dock onderaan, waar vanuit je apps opent, is bijvoorbeeld opnieuw vormgegeven. Daarnaast zijn alle app-iconen zijn door Apple herzien zodat ze uniformiteit uitstralen. Die gedachtegang is doorgetrokken naar Apples eigen apps, zoals Foto’s, Notities en Mail. Deze programma’s stralen nu ook meer eenheid uit.

2. Bedieningspaneel

Ook nieuw: het Bedieningspaneel. Dit venster is gevuld met snelkoppelingen naar veelgebruikte functies uit het instellingenmenu. Je kunt bijvoorbeeld direct de donkere modus aan- of uitzetten, de helderheid van je scherm regelen of Niet Storen activeren. Het Bedieningspaneel is al langer aanwezig op de iPhone en iPad.

3. Widgets

Widget-ondersteuning is dé grote vernieuwing van iOS 14, de iPhone-update die al eventjes verkrijgbaar is. Het gaat hier echter niet om een complete nieuwe toevoeging, maar een verfijning. Widgets zijn in Big Sur namelijk in een fris jasje gestoken. Je vindt de vakjes in het notificatiecentrum van je computer.

De Agenda-app laat bijvoorbeeld je aankomende afspraken zien, de Weer-widget geeft aan of je je paraplu mee moet nemen en met de widget van Apple Music kun je liedjes pauzeren. Het is overigens aan ontwikkelaars om widget-ondersteuning toe te voegen, het is dus geen vereiste vanuit Apple. Widgets waren overigens al langer aanwezig in het Berichtencentrum van vorige macOS-versies.

4. Safari op de schop

Apple heeft het afgelopen jaar flink gesleuteld aan Safari. De browser is naar eigen zeggen flink sneller geworden, en schijnt zelfs concurrenten als Google Chrome af te troeven. Of deze belofte wordt ingelost moet nog blijken, maar het is in ieder geval duidelijk dat Apple het design van de browser heeft herzien.

Er komen nieuwe vensters bij (zoals een leeslijst met artikelen die je later wil lezen) en ook de icoontjes zijn opnieuw ontworpen. Verder zijn er een paar handige tweaks toegevoegd, zoals de voorvertoning. Houd even je muis op een tabblad om een kleine preview van dat tabblad te zien.

5. Grip op je privacy

Apple voert privacy inmiddels aan als marketingmiddel. Het bedrijf uit Cupertino noemt in iedere presentatie dat men geen geld wil verdienen aan het verhandelen van jouw persoonlijke gegevens, maar aan haar producten. Privacybescherming komt ook in macOS 11 (Big Sur) op meerdere manieren naar voren.

In Safari kun je bijvoorbeeld per website een ‘privacyrapport’ opvragen. Hierin staat hoeveel trackers -die jouw internetgedrag in de gaten houden- de website in kwestie heeft. Ook voegt Big Sur een apart privacygedeelte aan de Mac App Store toe. Hier zie je wat voor gegevens een app van jou verzamelt, zoals je locatie en eventuele contactgegevens.

6. Make-over voor Berichten

In navolging van andere apps wordt ook de Berichten-app vernieuwd. De chat-app legt voortaan prioriteit bij gesprekken met mensen die belangrijk voor jou zijn. Gesprekken met deze personen kun je aan de bovenkant van Berichten ‘vastpinnen’. Zo kun je sneller onderling berichtjes versturen.

Ook groepsgesprekken worden weer een stukje beter. Wanneer iemand jou in een chat noemt, krijg je hiervan een aparte melding. Zodra je hierop tikt krijg je het specifieke bericht direct voor je ogen, en hoef je niet te zoeken. Tot slot is ook het Memoji-aanbod uitgebreid, waardoor Berichten nog persoonlijker wordt.

7. Klaar voor Apple Silicon

Deze ‘functie’ merk je niet recht, maar gaat de komende jaren heel belangrijk zijn. Big Sur is namelijk met Apple Silicon in het achterhoofd ontworpen. Apple stapt de komende twee jaar definitief over van Intel naar haar eigen M1-chip. De afgelopen week onthulde MacBook Air, MacBook Pro (met 13 inch-scherm) en Mac mini hebben de primeur: zij zijn als eerste Macs uitgerust met Apples eigen M1-chip.

macos big sur functies overzicht silicon

Op de achtergrond heeft Apple hiermee de eerste stap naar één centraal ecosysteem gezet. Een Mac met M1-chip kan daardoor bijvoorbeeld iPhone- en iPad-apps draaien. Apples eigen programma’s, zoals Logic en Final Cut Pro, zijn direct bijgewerkt voor M1 en Big Sur. Andere ontwikkelaars gaan hun apps de komende tijd klaarmaken voor de Intel-loze toekomst van de Mac.

Vanavond: macOS Big Sur downloaden

Apple heeft gezegd dat de update naar macOS 11 vandaag, donderdag 12 november, verschijnt. Een specifiek tijdstip laat men zoals altijd in het midden. Kijken we echter naar voorgaande versie-updates, dan verwachten we dat de download rond 19:00 uur uitrolt.

Heb je één van de onderstaande apparaten, dan kun je de grote Mac-update downloaden.

Houd iPhoned in ieder geval in de gaten. Zodra Big Sur uitrolt lees je het op onze site. We raden overigens wel aan om enkele voorbereidingen te treffen voor je je Mac updatet. Het is bijvoorbeeld handig om je computer vooraf op te ruimen en een back-up te maken. Lees er alles over in onze macOS Big Sur-voorbereidingsgids.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple MacBook
Apple MacBook

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu