De nieuwe functies van het lockscreen in iOS 16 (en ze zijn écht leuk)

Piet-Jan Lentjes
15 september 2022, 14:44
3 min leestijd
De nieuwe functies van het lockscreen in iOS 16 (en ze zijn écht leuk)

Misschien wel de leukste functies van iOS 16 zitten in het nieuwe lockscreen. Wij laten zien wat je ermee kunt en hoe het werkt!

Lees verder na de advertentie.

Nieuwe functies van het lockscreen in iOS 16

Tijdens de keynote van de WWDC liet Apple het al voor de eerste zien: in iOS 16 heeft het lockscreen (of toegangsscherm) nieuwe functies en een fris ontwerp. Het mooiste hiervan is dat je het lockscreen van je iPhone nu nog meer kunt aanpassen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de kleuren van de klok te veranderen en zijn er widgets op het toegangsscherm te plaatsen.

lockscreen ios 16

Speciale fotogalerij voor het lockscreen

Daarnaast is er een speciale galerij met je eigen foto’s en verschillende nieuwe achtergronden. Ook leuk: veel foto’s zijn op een speciale manier te gebruiken. Hiermee geef je het lockscreen van je iPhone in iOS 16 wat meer diepte.

Hiervoor kun je portretfoto’s gebruiken, maar vrijwel elke andere foto is ermee in te stellen. Je iPhone probeert hiermee een 3D-effect te maken door het onderwerp van je foto voor de getallen van de klok te plaatsen. Je moet hier dus wel een beetje rekening mee houden met het kiezen van je foto.

Lockscreen met portretfotos

Bewegende wallpapers in iOS 16

Er zijn ook nieuwe bewegende wallpapers, die vloeiend overgaan in je thuisscherm. Denk aan een roterende aardbol of de maan. Wanneer je het lockscreen in iOS 16 ontgrendelt, zorgen deze nieuwe functies ervoor dat de planeet draait en naar de onderkant van het scherm schuift.

Lockscreen aanpassen in iOS 16

Het is heel eenvoudig om het toegangsscherm van je iPhone aan te passen in de nieuwe update. Volg daarvoor de onderstaande stappen. Ook wanneer je een gedownloade afbeelding als achtergrond wilt gebruiken volg je onderstaande stappen.

Lockscreen aanpassen in iOS 16

  1. Houd je vinger eventjes ingedrukt op het lockscreen;

  2. Scrol naar rechts en tik op het blauwe bolletje met het plusteken;

  3. Tik op ‘Foto’s’ en kies een van de afbeeldingen;

  4. Tik op de klok om het lettertype en de kleur aan te passen;

  5. Sluit het venster met een tik op het kruisje;

  6. Tik op het vakje met het plusteken onder de klok, kies de widgets die je wilt gebruiken en tik op het kruisje;

  7. Tik rechtsboven op ‘Voeg toe’ ;

  8. Kies voor ‘Stel in als achtergrondpaar’.

Wanneer je tijdens de laatste stap kiest voor ‘Pas beginscherm aan’ dan kun je ook het beginscherm individueel wijzigen. Overigens kun je het 3D-effect niet gebruiken als je een of meer widgets instelt op het lockscreen.

Lockscreen aanpassen iOS 16

Emoji-achtergrond maken in iOS 16

Naast het instellen van een foto kun je er ook voor kiezen om een emoji-achtergrond te maken. Deze achtergrond stel je in door bij stap 3 hierboven niet voor ‘Foto’s’ te kiezen, maar voor ‘Emoji’.

Vervolgens kies je de emoji’s die je wilt gebruiken (maximaal zes). Sluit daarna het emoji-venster en veeg naar rechts om een van de verschillende emoji-achtergronden te kiezen. Tik op ‘Gereed’ om de achtergrond in te stellen.

iOS 16

Alles over de nieuwe functies in iOS 16

Wil je meer weten over de nieuwe functies van iOS 16 en het lockscreen? Lees dan het onderstaande artikel door. Hierin staan alle nieuwe functies van iOS 16 beschreven.

Lees meer: iOS 16 is uit – deze iPhone-functies moet je zeker proberen

Wil je op de hoogte blijven van al het Apple-nieuws? Meld je dan vooral even aan voor onze dagelijkse/wekelijkse nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu