Google bewaart jouw locatie zonder toestemming: zo schakel je het uit
Lars Paymans

Sommige Google-apps voor iOS blijven je Google locatiegeschiedenis bewaren, zelfs als je specifiek de functie uitgeschakeld hebt en de app hier dus geen toestemming voor geeft. Zo zet je de privacygevoelige functie echt uit.

Google locatiegeschiedenis blijft bewaard

Dat blijkt uit een onderzoek van persbureau AP. Zij lieten zien dat het uitschakelen van locatiegeschiedenis niet genoeg is om Google te stoppen om te bewaren waar je geweest bent. Zodra jij met je Google-account ingelogd bent in bijvoorbeeld de Google-app of Google Maps, gebeurt dit al.

Google locatiegeschiedenis

In de instellingen van deze apps kun je locatiegeschiedenis uitschakelen, maar dit onderzoek toont aan dat er dan maar weinig verandert. Op bovenstaande kaart is te zien hoe Google nauwlettend in de gaten hield waar iemand zich bevond, door gebruik te maken van een smartphone die de functie had uitgeschakeld.

Dit zit zo: het klopt dat je voor een specifieke app als Google Maps op deze manier de locatiegeschiedenis uitschakelt, maar daarmee verandert er niets aan je web-en appactiviteit-instellingen. Deze staan los van specifieke apps en moet je dus ook afzonderlijk in- en uitschakelen.

Jonathan Mayer, computerwetenschapper aan de Princeton University, zegt dat Google hiermee de gebruiker misleidt. “Als gebruikers de locatiegeschiedenis uitschakelen, moet dit op iedere plek gebeuren.” Ondertussen is Google zich van geen kwaad bewust, en zegt het bedrijf dat het duidelijk onderscheid maakt tussen de twee instellingen.

Google gebruikt deze gegevens om jou betere locale info te geven, zoals het weer en de verkeersinfo, maar ook om advertenties te verkopen die goed op jouw interesses (en locatie) aansluiten. Dat maakt het ‘verstoppen’ van deze instelling extra verdacht.

Google locatiegeschiedenis

Zo schakel je de locatiegeschiedenis echt uit

Gelukkig kun je de instelling nu we dit weten alsnog zelf uitschakelen. Doorloop daarvoor de volgende stappen:

  1. Schakel eerst de locatiegeschiedenis uit in de Google-apps die je gebruikt via de instellingen;
  2. Ga naar de privacy-instellingen van Google via deze link;
  3. Schakel daar de web- en appactiviteit uit.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.