Apple Watch komt als veiligst uit fitnesstrackertest
Erwin Vogelaar

Er zijn veel verschillende redenen om voor een bepaalde wearable te kiezen. Is veiligheid en privacy belangrijk voor je? Dan lijkt de Apple Watch de beste keuze.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Apple Watch veiligst

De Apple Watch is de beste fitnesstracker als het gaat om veiligheid en privacy. Dit blijkt uit een test van het Canadese onderzoeksbedrijf Open Effect, dat zich voornamelijk richt op de veiligheid van onze persoonlijke data. In deze test zijn er acht fitnesstrackers getest: van Apple, Basis, Fitbit, Garmin, Jawbone, Mio, Withings en Xiaomi. De Apple Watch komt er duidelijk als winnaar bovenuit.

De Apple Watch is de veiligste optie omdat het de enige wearable is die regelmatig het unieke MAC-adres voor de bluetooth-verbinding aanpast. Bij de andere apparaatjes blijft dit MAC-adres lange tijd hetzelfde, waardoor de gebruiker risico loopt dat iemand hun locatie voor lange tijd kan bijhouden, als de wearable niet met een smartphone verbonden is.

apple watch veiligst

De Garmin Connect komt het slechtst uit de test. Bij het verbinden met internet wordt de data van de wearable niet eens gecodeerd verzonden. HTTPS wordt bij dit apparaatje enkel gebruikt bij het maken van een account en het inloggen. Ook staat de Garmin Connect bij transmissie van data open voor derde partijen voor observatie en ook aanpassingen.

De reden om juist wearables te onderzoeken was voor Open Effect logisch. Onze fitnesswearables verzamelen dagelijks allerlei persoonlijke informatie, zoals hoe we sporten, hoe diep we slapen en onze hartslag. “Al deze data is interessant voor de drager van de wearable, maar ook bedrijven die verzamelde fitnessdata willen verkopen, verzekeringsbedrijven, autoriteiten, rechtbanken en misschien zelfs ook criminelen die deze data willen stelen”, stellen de onderzoekers in hun paper Every Step You Take.

Het belangrijkste punt dat het onderzoeksbureau maakt is dat omdat fitnesswearables vaak zo onveilig zijn, we voorzichtig moeten zijn met het presenteren van deze data in een rechtszaak, of voor een verzekeringsmaatschappij. Toch is het ook goed om na te denken over hoe veilig de apparaten die alles over ons weten nou eigenlijk zijn.

Lees het laatste nieuws over Apple Watch

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.