Uitleg: het verschil tussen 3D Touch en Haptic Touch
Michel van 't Klaphek

De nieuwe iPhone XR ruilt 3D Touch in voor Haptic Touch. De twee technieken lijken op elkaar, maar zijn wel degelijk anders. Wat zijn de verschillen? iPhoned legt uit.

iPhone XR Haptic Touch: wat is het verschil met 3D Touch?

De iPhone 6S (Plus) was het eerste Apple-toestel met 3D Touch. Door het drukgevoelige scherm op verschillende manieren aan te raken, kreeg je direct toegang tot snelkoppelingen. Druk bijvoorbeeld stevig op de Foto’s-app en je kunt direct naar plaatjes die je een jaar geleden geschoten hebt.

Alhoewel 3D Touch bij sommigen geliefd was, maakte lang niet iedereen gebruik van de functie. Daarom neemt Apple met de iPhone XR afscheid van de techniek, en introduceert het Haptic Touch, in het Nederlands ‘haptische feedback’.

iPhone XR releasedatum

Het grootste verschil is dat de iPhone XR geen drukgevoelig scherm heeft: de telefoon registreert niet hoeveel kracht je op het display uitoefent. Haptic Touch kun je daarom het beste zien als een vorm van ‘long press’, ofwel het scherm lang ingedrukt houden.

Wat kun je met Haptic Touch?

De iPhone XR merkt dus wel hoe lang je het scherm ingedrukt houdt, maar niet hoeveel druk je uitoefent. Zodra de registratie is gelukt krijg je een korte trilling, en kun je aan de slag. Haptic Touch doet ongeveer hetzelfde als 3D Touch, maar dan zonder de drukgevoeligheid. Je kunt in het Bedieningspaneel bijvoorbeeld een het scherm-icoon ingedrukt houden, waarna je de helderheid kunt aanpassen.

Daarnaast is het aannemelijk dat Haptic Touch gaat werken met het in iOS 12 geïntroduceerde muisveld. Door de spatiebalk lang ingedrukt te houden, verandert het toetsenbord in een trackpad. Hierdoor kun je snel door tekst navigeren en spelfouten verbeteren.

De iPhone XS, iPhone XS Max en iPhone X beschikken allemaal wél over 3D Touch. Het is onduidelijk of Apple de techniek binnenkort achterwege laat, of dat de XR simpelweg een ‘uitstapje’ is.

Lees meer over de iPhone XR

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.