Uitleg: het verschil tussen 3D Touch en Haptic Touch

Michel van 't Klaphek
14 oktober 2019, 12:58
2 min leestijd
Uitleg: het verschil tussen 3D Touch en Haptic Touch

De iPhone XR en alle nieuwere iPhones ruilen 3D Touch in voor Haptic Touch. De twee technieken lijken op elkaar, maar zijn wel degelijk anders. Wat zijn de verschillen? Wij leggen uit.

Lees verder na de advertentie.

iPhone XR Haptic Touch: wat is het verschil met 3D Touch?

De iPhone 6S (Plus) was het eerste Apple-toestel met 3D Touch. Door het drukgevoelige scherm op verschillende manieren aan te raken, kreeg je direct toegang tot snelkoppelingen. Druk bijvoorbeeld stevig op de Foto’s-app en je kunt direct naar plaatjes die je een jaar geleden geschoten hebt.

Haptic Touch vs 3D Touch

Alhoewel 3D Touch bij sommigen geliefd was, maakte lang niet iedereen gebruik van de functie. Daarom nam Apple in 2018 met de iPhone XR afscheid van de techniek, en introduceert het Haptic Touch, in het Nederlands ‘haptische feedback’. Deze techniek werd in 2019 de nieuwe standaard voor alle iPhones, waarmee 3D Touch officieel verleden tijd is.

Het grootste verschil is dat de iPhone XR en iPhone 11 (Pro) geen drukgevoelig scherm hebben: de telefoon registreert niet hoeveel kracht je op het display uitoefent. Haptic Touch kun je daarom het beste zien als een vorm van ‘long press’, ofwel het scherm lang ingedrukt houden.

Wat kun je met Haptic Touch?

De iPhone XR en nieuwer merken dus wel hoe lang je het scherm ingedrukt houdt, maar niet hoeveel druk je uitoefent. Zodra de registratie is gelukt krijg je een korte trilling, en kun je aan de slag. Haptic Touch doet ongeveer hetzelfde als 3D Touch, maar dan zonder de drukgevoeligheid. Je kunt in het Bedieningspaneel bijvoorbeeld een het scherm-icoon ingedrukt houden, waarna je de helderheid kunt aanpassen.

Ook is de manier veranderd waarmee je een cursor in beeld laat verschijnen. Op iPhones met 3D Touch kon je het volledige toetsenbord stevig indrukken, maar op iPhones met Haptic Touch is deze functie verschoven naar de spatiebalk. Door even de spatieknop ingedrukt te houden kun je de cursor precies plaatsen waar je wil.

Haptic Touch is de toekomst

Nu alle 2019 iPhones 3D Touch achterwege hebben gelaten, is Haptic Touch de nieuwe standaard op de iPhone. Apple zou deze keuze hebben gemaakt omdat het goedkoper is om te produceren, 3D Touch meer ruimte in beslag neemt in de behuizing en het een vingerafdrukscanner in het scherm onmogelijk zou maken.

Lees meer over de iPhone 11

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu