iPhone fotografie-gids: Zo haal je alles uit je iPhone-camera

Lars Paijmans
8 februari 2019, 16:45
8 min leestijd
iPhone fotografie-gids: Zo haal je alles uit je iPhone-camera

Als je vroeger een telefoon kocht om mee te bellen, dan is het maken van foto’s nu minstens zo belangrijk. Iedereen heeft met een iPhone een professionele camera in zijn broekzak. Als je tenminste weet hoe je ‘m moet gebruiken. Onze iPhone-cameragids helpt je hierbij.

Lees verder na de advertentie.

Inhoudsopgave iPhone fotografie-gids

  1. De evolutie van iPhone-fotografie
  2. De standaard Camera-app op je iPhone
  3. De beste alternatieve camera-apps
  4. Fotobewerking op je iPhone
  5. RAW-foto’s maken met je iPhone (waarom en hoe)
  6. Foto’s overzetten van iPhone naar een Mac of pc
  7. Praktische fototips voor specifieke momenten
iPhone XR Portretfoto

1. De evolutie van iPhone-fotografie

De camera van de iPhone is één van de belangrijkste onderdelen van Apples smartphone. Ieder jaar voert het bedrijf verbeteringen door om het maken van foto’s slimmer te maken en de kwaliteit te verbeteren.

Zo begon de iPhone ooit met een enkele cameralens, maar zijn we inmiddels aanbeland bij iPhones met twee cameralenzen, een selfiecamera en zelfs gezichtsherkenning. Ook wat software betreft zijn er grote sprongen gemaakt. Dankzij autofocus en technieken als Live Photos en Smart HDR zien foto’s die je met nieuwere iPhones maakt er automatisch veel beter uit dan voorheen. Ook kun je er prachtige Portretfoto’s mee maken, en kun je dit effect achteraf aanpassen op nieuwere iPhones.

In deze gids helpen we je om het maximale uit deze camera te halen, met praktische tips, de beste apps voor het nemen van foto’s en om ze daarna meteen te bewerken. Zo kun je al veel meer uit je iPhone-camera halen als je wat praktische tips hanteert, die we in het onderstaande artikel aan je uitleggen.

Lees ook: 7 handige tips om mooiere foto’s met je iPhone te maken

iPhone XR-camera

2. De standaard Camera-app op je iPhone

De meestgebruikte fotografie-app van de iPhone is ongetwijfeld die van Apple, omdat deze standaard op iedere iPhone geïnstalleerd staat. In de App Store staan tientallen alternatieve apps (waarover later meer) met uitgebreide extra opties, maar voor de doorsnee fotograaf is de app van Apple goed genoeg.

Bijna ieder jaar worden er nieuwe functies en verbeteringen aan de Camera-app doorgevoerd, maar de basis blijft hetzelfde: tik op je touchscreen op het object of de persoon die je wil fotograferen en laat je iPhone de rest doen. Het enige wat je hoeft te doen is de foto afdrukken zodat deze daarna automatisch wordt opgeslagen in de Foto’s-app.

Maar daar blijft het niet bij. De Camera-app heeft allerlei handige functies, zoals Live Foto’s waarmee je bewegende foto’s maakt en opties voor een timelapse en slowmotionvideo’s. In onderstaande gids leggen we met acht tips uit hoe je het maximale uit deze Camera-app haalt.

Verder lezen: 8 tips om alles uit de standaard Camera-app van de iPhone te halen

Halide-update

3. De beste alternatieve camera-apps

Zoals gezegd is de standaard Camera-app van de iPhone voor veel mensen voldoende, maar er is nog veel meer mogelijk. Zo is een iPhone wel in staat om RAW-foto’s te schieten, maar heb je hier wel een extra applicatie voor nodig. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor selfie-apps met leuke effecten. Wat ons betreft zijn dit onze favoriete alternatieve camera-apps.

1. Halide
Ga je RAW-foto’s maken? Dan mag Halide niet ontbreken op je iPhone. Deze door een Nederlander ontwikkelde app is op ieder vlak een uitgebreidere versie van de standaard Camera-app. Zo kun je niet alleen RAW-foto’s maken, maar zijn er allerlei extra’s toegevoegd. Zo kun je de focus en belichting snel aanpassen en zaken als de witbalans en ISO automatisch laten uitvoeren of helemaal zelf instellen. Ook ondersteunt Halide de Portretfunctie, zodat je een foto kunt maken om na afloop het effect nog aan te passen. Een echte aanrader voor iedereen die iPhone-fotografie serieus neemt.

Halide Mark II - Pro Camera

Lux Optics Incorporated

Gratis via App Store

2. Foodie
Foto’s maken van eten is een vak apart. Kijk maar eens op een willekeurig sociaal netwerk van borden vol eten dat er in werkelijkheid heerlijk uitziet, maar op een foto vooral onsmakelijk is. Gelukkig is daar Foodie, een app met speciale eet-filters. Afhankelijk van wat de pot schaft kun je een bijpassende filter kiezen, waarna de app je ook helpt om precies de goede hoek van te fotograferen. Zo ben je snel klaar met je iPhone zodat je tijdens het eten weer gezellig kunt doen.

Foodie - Filter & Film Camera

SNOW Corporation

Gratis via App Store

3. FaceSwap
In deze iPhone fotografie-gids hebben we het natuurlijk over manieren om objecten en mensen zo mooi mogelijk in beeld te brengen, maar de iPhone is tot veel meer in staat. De App Store puilt uit van de grappige apps die je gezicht veranderen in een masker, monster of ontelbaar veel andere dingen. Het bekendste voorbeeld hiervan is FaceSwap, waarmee je het gezicht van twee mensen live kunt omruilen. Dat zorgt voor hilarische beelden, die je gelukkig gemakkelijk in de app kunt vastleggen en delen.

Face Swap Live

Laan Labs

€ 0,99 via App Store

4. Google Fotoscan
Foto’s afdrukken is een mooie manier om ze lang en veilig te bewaren, maar ook deze kiekjes gaan er na verloop van tijd minder mooi uitzien. Bewaar ze daarom niet alleen in een fotoboek, maar scan ze ook even in met Google Fotoscan, een toegankelijke app om jouw fysieke foto’s te digitaliseren. De app knapt de foto’s ook nog eens automatisch op, zodat ze meer lijken op het moment dat ze vastgelegd zijn. Als je van deze digitale scans ook nog eens een backup maakt (waarover later meer), weet je zeker dat jouw foto’s goed zijn bewaard. Bekijk ook onze andere fotoscan-apps eens.

Fotoscan van Google Foto's

Google LLC

Gratis via App Store
photoshop iPad

4. Fotobewerking op je iPhone

Als je professioneel je foto’s wil bewerken, heb je lang niet altijd een computer nodig. iPhones zijn krachtig genoeg om een foto uitgebreid te bewerken, als je er maar de goede app voor gebruikt. Dit gaat een stuk verder dan een filter over je kiekje heen plaatsen.

1. Darkroom
Maak je RAW-foto’s met je iPhone? Dan mag Darkroom niet ontbreken. Deze maakt het heel toegankelijk om aan de hand van verschillende sliders de belichting en kleuren tot in het kleinste detail te bewerken. Darkroom is gratis te downloaden, maar als je alle opties wil ontgrendelen zul je een eenmalige in-app aankoop moeten doen. Wat ons betreft is dat de moeite waard, omdat Darkroom fotobewerking toegankelijk maakt zonder in te leveren op het gebied van functionaliteit.

Doka Foto & Video Editor

Bergen Co.

Gratis via App Store

2. Prisma
Een paar jaar geleden sleepte Prisma de ene na de andere prijs binnen. De app is niet bedoeld om een foto op een subtiele manier aan te passen, maar om dramatische effecten te gebruiken die een doorsnee plaatje veranderen in een modern kunstwerk. Prisma is dan ook niet voor ieder moment bedoeld, maar kan een foto wel in een klap een stuk specialer maken.

Prisma: Photo Editor, Filters

Prisma labs, inc.

Gratis via App Store

3. Enlight
Zoek je een app waarmee je zonder tussenkomst van een computer foto’s op een professionele manier kunt bewerken? Zoek dan niet verder dan Enlight. Deze app heeft alles in huis om alleen met je touchscreen en de foto’s op je iPhone de mooiste kunstwerkjes te maken. Zo kun je beelden uitsnijden, foto’s over elkaar heen leggen, filters en effecten toevoegen en nog veel meer. Een uitstekende app die je met een gerust hart aan kunt schaffen als je wat verder wilt gaan dan alleen een foto uitsnijden.

Enlight

Lightricks Ltd.

€ 4,49 via App Store
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store

Nog niet klaar met het bewerken van je foto’s? In het onderstaande artikel hebben we onze favoriete Photoshop-apps voor iOS op een rijtje gezet.

Verder lezen: Photoshoppen op je iPhone: de 6 beste (gratis) apps

iphone raw

5. RAW-foto’s maken met je iPhone (waarom en hoe)

RAW-foto’s worden ondersteund door iPhones, maar zitten nog niet in de Camera-app van Apple verwerkt. In plaats daarvan heb je een alternatieve app nodig om hier je voordeel mee te doen. RAW-foto’s zijn dan ook niet voor iedereen een uitkomst. Als een RAW-foto maakt, is het bestand namelijk een stuk groter en niet door compressie aangepast. In plaats daarvan bewaart dit type foto alle gegevens, zodat je er tijdens het bewerken ook veel meer mee kunt doen.

Zo heb je meer vrijheid om te belichting aan te passen, met kleuren te spelen of de schaduwen aan te passen. Let wel op: als je een RAW-foto wil gaan maken, wees er dan op voorbereid om deze ook te gaan bewerken, anders kun je beter een normale foto schieten en de iPhone zijn werk laten doen. Steek er echter een klein beetje moeite in en iedere RAW-foto ziet er mooier uit.

Lees verder: Fotograferen in RAW-formaat op de iPhone: alles wat je moet weten

6. Foto’s overzetten van iPhone naar een Mac of pc

Een groot deel van je iPhone-foto’s deel je waarschijnlijk meteen in WhatsApp, Twitter of een andere app. Maar om de zoveel tijd is het slim om de foto’s van je iPhone af te halen en ergens anders op te bergen. Zo weet je zeker dat je al die vakantiefoto’s bijvoorbeeld niet verliest. Gelukkig is het veilig overzetten van iPhone-foto’s niet moeilijk. Er zijn zelfs verschillende mogelijkheden voor.

Zo kun je bijvoorbeeld Google Foto’s gebruiken om gratis een online backup te maken van al je bestanden. Of kies je er liever voor om dit in iCloud op te slaan, of een fysieke kopie te maken op een externe harde schijf of die van je computer? Wat je ook kiest: zorg dat je er eentje uitkiest en een backup maakt. Want verloren foto’s krijg je anders nooit meer terug. Onderstaande tips helpen je hierbij.

iPhone sneeuwfoto's maken

7. Praktische fototips voor specifieke momenten

Voordat we dit fotoboek sluiten, hebben we nog een paar artikelen op een rijtje gezet die van pas komen in hele specifieke situaties. Deze helpen je uit de brand als je bijvoorbeeld sneeuwfoto’s gaat maken, vuurwerk fotografeert of een diner zo mooi mogelijk in beeld wil brengen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu