7 handige tips om mooiere foto’s met je iPhone te maken

24 juli 2017, 19:28
4 min leestijd
7 handige tips om mooiere foto’s met je iPhone te maken

De statieven, lenzen en andere accessoires kun je achterwege laten; voor deze iPhone cameratips heb je alleen je smartphone nodig om de mooiste foto’s te maken.

Lees verder na de advertentie.

iPhone cameratips voor nog mooiere foto’s

Omdat je iPhone altijd in je broekzak zit, vergeet je soms hoe uitgebreid sommige opties zijn. De camera bijvoorbeeld, die met iedere iPhone en iOS-update weer een stukje beter wordt. Voor veel mensen heeft deze camera de klassieke digitale camera al vervangen, maar het kan nog veel beter. We zetten een aantal tips op een rij die je iPhone-foto’s mooier maken.

1. Gebruik het raster

In de Camera-instellingen van je iPhone kun je een raster aanzetten. Hierdoor verschijnen er vier lijnen op je scherm zodra je de camera opent. Deze kun je gebruiken om de objecten of personen op je foto uit te lijnen. Zo voorkom je dat je per ongeluk scheve foto’s maakt, en zie je ook goed of iets wel of niet in het midden van je plaatje staat. De lijnen van dit raster zie je uiteraard niet terug op de uiteindelijke foto.

iPhone camera tips

2. Pas de belichting aan

Je iPhone-camera scherpstellen doe je door op het scherm te tikken, maar wist je dat je op deze manier ook heel gemakkelijk de helderheid kunt aanpassen. Nadat je scherpgesteld hebt (en het gele vierkantje nog in beeld is) kun je door met je vinger naar boven of beneden te vegen de helderheid aanpassen.

Vaak kan een foto er al een stuk mooier uitzien door hier voorzichtig je beeld mee aan te passen. Overdag zijn foto’s namelijk al snel overbelicht, wat deze handeling opvangt.

3. Gebruik Live Foto’s en kies de beste uit

Als dit najaar iOS 11 verschijnt – of je nu al de bèta draait – worden Live Foto’s belangrijker dan ooit om je iPhone foto’s mooier te maken. Voor iedere Live Foto maakt je iPhone namelijk meerdere foto’s, die vervolgens afgespeeld kunnen worden.

iPhone camera tips

iOS 11 laat jou zelf kiezen welke afzonderlijke foto je het mooist vindt om als hoofdfoto te gebruiken. Dit komt goed van pas als je een beweging probeert vast te leggen, omdat je hiermee de foto met de minst bewogen voorwerpen of mensen kunt kiezen.

4. Houd het simpel

Als je er op uit bent om mooie foto’s te maken, maak je het al snel erg lastig voor jezelf. Je probeert teveel voorwerpen tegelijk vast te leggen, of zet alles zo kunstmatig weg dat het er onnatuurlijk uitziet. Daarom kan het juist helpen om een iPhone foto zo simpel mogelijk te houden. Kies er juist voor om het object of de persoon die je wilt fotograferen als enige vast te leggen, zonder afleidende dingen er omheen. Zo vang je direct de aandacht van degene die de foto bekijkt.

5. Speel met perspectieven

Het overgrote deel van de iPhone-foto’s worden vanaf gezichtshoogte gemaakt. Niet zo gek natuurlijk, want dit is de manier waarop je het toestel altijd vasthoudt. Daarom kan het al veel schelen door een keer voor een ander perspectief te kiezen. Ga eens door je knieën en bekijk het onderwerp van je foto vanaf een andere kant. Dit kan ook helpen om je foto simpeler (en daardoor mooier) te maken. Probeer bijvoorbeeld eens een persoon te fotograferen waarbij de lucht als belangrijkste achtergrond dient.

iPhone camera tips

6. Durf dichtbij te komen

Als je een wat nieuwere iPhone hebt, is de camera in staat om de kleinste details vast te leggen. Help het toestel hierbij een handje door zelf ook dichtbij het object of de persoon op de foto te komen. Vermijd altijd om in te zoomen en houd in plaats daarvan je iPhone dichterbij het onderwerp. Zo kun je bijvoorbeeld bloemen, planten en dieren prachtig in beeld brengen. Tel de haartjes op een foto van een kat, of maak van een simpele bloem een beeldvullend kunstwerk.

Lees ook: Met deze 4 tips maak je de mooiste iPhone 7 Plus Portretfoto’s

7. Probeer altijd diepte te creëren

Ook een simpele foto laat je al tot leven komen als je er diepte in creëert. Dit is gelukkig heel makkelijk om te doen. Zo kun je bewust iets op de achtergrond ook in beeld brengen, maar makkelijker is nog om expres net een stukje van een voorwerp op de voorgrond mee te pakken. Neem een verkeersbord aan de rand van je beeld mee om de diepte van een weg beter te tonen, of benut een paar takken om die natuurfoto let wat levendiger te maken.

Heb jij nog meer handige tips om je iPhone foto’s mooier te maken? Deel ze met ons!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu