De iPhone 15 nu scherp geprijsd!

Met deze 5 functies en apps haal je alles uit de iPhone XR-camera

Florence Peeters
22 januari 2019, 16:54
4 min leestijd
Met deze 5 functies en apps haal je alles uit de iPhone XR-camera

De iPhone XR-camera heeft door zijn enkele lens een kleine achterstand op de iPhone XS en XS Max. Gelukkig zijn er verschillende functies en apps die je helpen om alles uit de camera van je XR te halen.

Lees verder na de advertentie.

Zo maak je de beste foto’s met je iPhone XR

De iPhone XR is de eerste iPhone met een enkele cameralens die wel de portretmodus ondersteunt. Toch zijn er enkele verschillen tussen de enkele cameralens van de XR en de dubbele variant op de XS. Zo herkent de portretmodus op de XR alleen mensen, en geen dieren of voorwerpen. Daarnaast kies je op de XS voor vijf portretbelichtingen, terwijl je op de XR slechts drie keuzes hebt.

Toch betekent het niet dat je er minder mee kunt. Door van verschillende functies en enkele handige apps gebruik te maken, schiet jij ook met de XR de mooiste (portret)foto’s van alles en iedereen. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

1. Laat Smart HDR het vuile werk opknappen

Alle drie de nieuwste iPhones beschikken over Smart HDR. Zodra jij een foto maakt, worden er namelijk meerdere plaatjes tussendoor geschoten, die zich op verschillende onderdelen van de compositie richten. Vervolgens worden al deze kiekjes bij elkaar gevoegd, zodat je één geoptimaliseerde foto krijgt.

iPhone XR-camera

De chip zorgt er dankzij kunstmatige intelligentie (AI) voor dat dit steeds beter gebeurt. Belangrijk is daarbij dat je zoveel mogelijk kiekjes maakt, zodat de camera steeds slimmer wordt en continu bijleert. Ga dus vooral los en schiet zoveel mogelijk foto’s, want daar profiteer je uiteindelijk steeds meer van. Smart HDR schakel je in via het Camera-menu bij ‘Instellingen’.

2. Breid de portretmodus uit met Halide Camera

De camera-app Halide is al langere tijd één van de favorieten op de iPhoned-redactie, en dit is één van de redenen waarom. De app van Nederlandse bodem voegt net dat stukje software toe aan je XR die nodig is om ook objecten en dieren te fotograferen in portretstand.

Lees ook: Foto-app Halide laat iPhone XR Portretstand werken met objecten en dieren

Hierdoor kun je zorgeloos alles wat je wil fotograferen in de Portretmodus schieten, waarbij een persoon of object scherp blijft en je de achtergrond extra wazig kunt maken. Na het maken van de foto kun je het scherptediepte-effect ook nog aanpassen, zodat je het effect kunt versterken of afzwakken.

Halide Mark II - Pro Camera

Lux Optics Incorporated

Gratis via App Store

3. Maak je food-foto’s nog smakelijker

Vind je het vooral jammer dat je al die foto’s van eten niet kan voorzien van een bokeh-effect? Dan is ook de camera-app Foodie een optie voor jou. De camera van de app is gespecialiseerd in eten en past de instellingen aan op het soort eten dat je wil vastleggen. Zo selecteer je of je bijvoorbeeld ijs, burgers of groente op de foto wil zetten.

Daarnaast biedt het tientallen filters die zijn ontworpen om gerechten er beter uit te laten zien. Ook vind je er allerlei tips terug over het fotograferen van eten, en hoe je bijvoorbeeld de mooiste compositie maakt voor een kiekje van bovenaf.

Foodie - Filter & Film Camera

SNOW Corporation

Gratis via App Store

4. Schiet met scherp bij slecht licht

Wat de enkele cameralens van de XR juist uniek maakt ten opzichte van de ‘uitgebreidere’ dubbele lens van de iPhone XS (Max), is het feit dat de groothoeklens van de XR het beter doet bij slecht licht.

De XS is uitgerust met een groothoeklens en een telelens, en laatstgenoemde staat erom bekend dat deze het niet bepaald goed doet bij weinig lichtinval. Speel hier mee en maak bijvoorbeeld foto’s met extra veel schaduw om mensen of voorwerpen uit te lichten, of knip een mooie luchtfoto van de overgang naar de donkere avond.

5. Film vaker een video

Juist doordat de iPhone XR het beter doet bij mindere lichtomstandigheden, is het ook een ideaal apparaat om mooie video’s mee te maken. Filmen kan met de XR in 4K-kwaliteit met stereogeluid.

Met wat oefening krijg je door de goede belichting van de 6,1 inch-iPhone in iedere setting beelden die niet onder doen voor een professionele camera. Dat de beeldkwaliteit van een iPhone prima overeind blijft bij het maken van een video, bewijst Apple nog maar eens met onderstaande video.

Check meer foto- en videotips voor je iPhone

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu