Met deze 4 tips maak je de mooiste iPhone Portretfoto’s

Lars Paijmans
15 februari 2018, 19:02
2 min leestijd
Met deze 4 tips maak je de mooiste iPhone Portretfoto’s

De Portretfunctie geeft de iPhone 7 Plus, iPhone 8 Plus en iPhone X een unieke camerafunctie. Hoe werkt de functie precies en nog belangrijker: wat moet je doen om er de mooist mogelijke Portretfoto’s mee te maken?

Lees verder na de advertentie.

iPhone Portretfoto’s maken: zo werkt het

Om de Portretfunctie van de iPhone te gebruiken, is het belangrijk dat je toestel op iOS 10.1 of hoger draait. De Portretfunctie maakt gebruik van de dubbele cameralens van de iPhone, om een indrukwekkend scherptediepte-effect (of ‘bokeh’) te creëren. Een iPhone met dubbele cameralens is hiervoor dus vereist. Op het moment van schrijven zijn dit de iPhone 7 Plus, 8 Plus en X.

Lees ook: Zo zien bokeh-foto’s met een iPhone 7 Plus eruit

Door de foto te analyseren en het object of de persoon op de voorgrond te herkennen, maakt de iPhone zelfstandig de achterkant extra wazig. Hierdoor springt datgene waar jij de nadruk op legt in de foto er extra goed uit. Met deze tips zorg je ervoor dat je de Portretfunctie optimaal gebruikt.

Zo gebruik je de iPhone Portretfunctie

  1. Open de Camera-app op de iPhone;
  2. Tik in de onderste balk (boven de sluiterknop) op ‘Portret’;
  3. Volg de instructies op je scherm om een Portretfoto te maken.

4 tips voor het maken van mooiere Portretfoto’s

1. Let op de afstand

Om een portretfoto zo goed mogelijk te maken, is het belangrijk dat het object op de voorgrond relatief dichtbij is. Een afstand van ongeveer twee meter is ideaal, maar minder kan ook. Hoe meer je de achtergrond van de voorgrond kunt scheiden, hoe beter de iPhone het bokeh-effect kan toepassen. Probeer dus niet iemand te fotograferen die met zijn of haar rug tegen de muur staat.

2. Zorg voor genoeg (natuurlijk) licht

Belichting is bij normale foto’s al belangrijk, maar al helemaal als je een succesvolle Portretfoto wil maken. De camera heeft namelijk genoeg licht nodig om de voor- en achtergrond succesvol van elkaar te scheiden. In de praktijk kwamen we erachter dat natuurlijk daglicht voor de beste resultaten zorgt. Bij gebrek aan beter kun je natuurlijk ook een lamp aanzetten, maar dit zorgde soms voor wat gekke, vertekende resultaten.

3. Haal kleine voorwerpen of details uit je shot

Om je iPhone een handje te helpen, kun je kleine objecten even uit je shot halen. Zo kan de camera zich hier niet op focussen, zodat alleen het onderwerp van je kiekje mooi in beeld komt. Voor spontane foto’s is dit soms wat onhandig, maar als je er de tijd voor neemt om een zo mooi mogelijke portretfoto te maken, zul je snel zien hoe de kwaliteit erop vooruit gaat.

4. Simpele foto’s werken het best

Zoals gezegd kan de Portretfunctie soms moeite hebben met het herkennen van objecten. Daarom werken foto’s met een simpele indeling het best. Een voorwerp of persoon op de voorgrond, zonder teveel afleiding en ruis. Hoe druk het op de achtergrond is, maakt niet uit.

Lees meer over iPhone-fotografie op iPhoned

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu