8 tips om alles uit de standaard Camera-app van de iPhone te halen

Lars Paijmans
28 november 2019, 14:04
4 min leestijd

Apples Camera-app is voor veel mensen de meestgebruikte iPhone-app. Maar veel van de handigste functies zitten goed verstopt. In dit artikel zetten we acht praktische tips op een rij.

Lees verder na de advertentie.

1. Gebruik de Camera-shortcut op je vergrendelscherm

Sommige foto’s kun je voorbereiden, maar meestal doet een fotogeniek moment zich spontaan voor. In dat soort gevallen telt iedere seconde, en daar heeft Apple gelukkig aan gedacht. Op het vergrendelscherm van de iPhone zit namelijk standaard een knop, waarmee je direct naar de camera kunt.

Dit doe je op bijvoorbeeld de iPhone XS door het Camera-icoon stevig in te drukken met 3D Touch. Op oudere iPhones veeg je simpelweg over het vergrendelscherm om direct de camera te openen. Wil je na het schieten van een foto je plaatjes bekijken, dan zul je alsnog moeten inloggen met Touch ID of Face ID.

iPhone Camera-app tips

2. Zet Live Foto’s altijd aan

Apple introduceerde de Live Foto’s-functie met de komst van de iPhone 6S. Hierdoor verandert een stilstaande foto in een korte animatie van 3 seconden. Dat is leuk, maar kan ook een rol spelen in het verbeteren van je foto’s. Door de functie standaard aan te zetten (door op het cirkelvormige icoontje bovenin beeld te tikken), kun je een mislukte foto achteraf nog redden. Dit werkt als volgt:

  1. Open de Foto’s-app en zoek de Live Foto die je wil bewerken;
  2. Tik op Wijzig;
  3. Kies onderin beeld op de tijdlijn het moment waarop de foto er wel goed uitzag;
  4. Tik op Gereed om de nieuwe foto te bewaren.

3. Kies de juiste stand voor de situatie

De Camera-app van Apple is uitgebreider dan je misschien denkt. In de app kun je tussen verschillende modi schakelen door over de onderste balk (boven de sluiterknop) te vegen. Zo activeer je bijvoorbeeld de Portretstand, maak je een vierkant venster (ideaal voor Instagram) of start je de Panoramafunctie.

4. Zet burstmodus aan voor actiefoto’s

Als je zeker wilt weten dat je dat ene moment vastlegt, moet je de burstmodus activeren. Deze stand schiet tien foto’s in een seconde, wat het een stuk makkelijker maakt om een beweging vast te leggen zonder dat het beeld wazig wordt. Dit komt bijvoorbeeld goed van pas als je een rijdende auto fotografeert, of een persoon die in de lucht springt.

Het activeren van deze burstmodus is heel makkelijk: houd de sluiterknoop een halve seconde of langer ingedrukt en je iPhone schakelt direct burst in. Na afloop kun je in een nieuw venster de foto’s kiezen die goed genoeg zijn. Hiermee voorkom je dat je hele filmrol zich razendsnel opvult.

5. Zet het raster aan

Zijn je foto’s vaak een beetje scheef, of staat het onderwerp vaak niet helemaal in het midden? Dan kan het helpen om het raster aan te zetten van de Camera-app. Dit werkt als volgt:

  1. Open Instellingen;
  2. Ga naar Camera;
  3. Zet de schakelaar achter Raster op groen.

Voortaan wordt het beeld van je camera opgedeeld in negen rechthoeken. Dit maakt het makkelijker om te bepalen wat het exacte middenpunt is van je beeld. Het raster zie je uiteraard niet terug op je uiteindelijke foto’s.

6. Gebruik de volumeknop om af te drukken

Als je het perfecte shot voor je camera hebt, kan het vervelend zijn om naar de digitale knop op je scherm te gaan om af te drukken. Afhankelijk van de manier waar op je de iPhone vast hebt, kan het makkelijker zijn om de foto af te drukken met een volumeknop. Dit doe je door op de knop waarmee je het volume omhoog zet te tikken.

iphone x

7. Stel focus en belichting handmatig in

De iPhone heeft een prima autofocus, maar zo nu en dan gaat hij toch de mist in. Check dus altijd even hoe een foto eruitziet als je zelf de focus en belichting instelt. Dit doe je door in de Camera-app op het onderwerp te kiezen waar je de focus op wil leggen. Veeg vervolgens van boven naar beneden om de belichting feller of donkerder te maken.

8. Zet AE/AF-vergrendeling aan

Ben je tevreden met je handmatig ingestelde belichting en focus? Dan wil je deze waarschijnlijk ook voor andere kiekjes vaker gebruiken. In dat geval kan het helpen om AE/AF-vergrendeling aan te zetten.

Hiermee vergrendel je de instellingen die je zojuist gemaakt hebt. Dit doe je door het gele vierkantje dat je focusgebied aangeeft een seconde ingedrukt te houden. Bovenin beeld verschijnt de term ‘AE/AF-vergrendeling’.

Op zoek naar meer handige iPhone-tips?

De iPhone is een apparaat met een enorme hoeveelheid aan toepassingen, als je tenminste weet waar je moet zoeken. Wil je meer van dit soort handige tips om meer te weten te komen over onmisbare apps die wat ons betreft op iedere iPhone thuishoren, hoe iPhone snelladen werkt en nog veel meer? Neem dan een kijkje in onze iPhone beginnersgids.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's