iOS 8 tip: zo stel je jouw Medische ID in

7 oktober 2014, 13:19
3 min leestijd
iOS 8 tip: zo stel je jouw Medische ID in

Het is een onderdeel dat je snel over het hoofd zou zien, maar met Medische ID van Apple kunnen in potentie levens gered worden. Lees snel hoe je jouw Medische ID instelt.

Lees verder na de advertentie.

iOS 8 kan levens redden

medische id

Stel dat jou iets overkomt terwijl je op straat bent of ergens tussen vreemden. Mensen die je komen helpen weten niet wat er aan de hand is of wie ze, naast hulpdiensten, moeten bellen in geval van nood. Met iOS 8 kun je instellen dat iemand direct kan zien welke personen altijd bereikbaar zijn en aan welke allergieën of ziektes je lijdt, zodat sneller gerichte hulp geboden kan worden.

Deze informatie stel je op in een persoonlijk kaartje, dat vanuit het vergrendelscherm is te bekijken. Daarover lees je straks meer. Eerst eens bekijken hoe je zo’n Medische ID, zoals Apple het noemt, instelt.

Met de komst van iOS 8 heeft Apple meer nadruk gelegd op de gezondheid van gebruikers. Zo heeft het bedrijf de nieuwe app Gezondheid in het leven geroepen, waarmee je van alles kunt bijhouden, van stappen tot calorieverbranding. Onderdeel van de app is ook het Medische ID.

Medische ID instellen

  1. Open allereerst de Gezondheid-app (herkenbaar aan het witte icoon met roze hartje).
  2. Tik op rechtsonder in het scherm om het formulier te openen.
  3. Zorg dat ‘Toon bij vergrendeling’ boven in het scherm op groen staat. Daarmee zorg je dat iedereen vanuit het vergrendelscherm jouw informatie kan opvragen.
  4. Vul je persoonlijke informatie in.
  5. Sla de gegevens op door rechtsboven op ‘Gereed’ te tikken.medische id

In het formulier vul je je naam in en kun je een foto toevoegen. Onder je geboortedatum kun je vermelden aan welke medische aandoeningen je lijdt, van welke allergieën je last hebt en welke reacties daarbij horen en of je medicijnen slikt. Daarnaast is het mogelijk je bloedgroep aan te geven, te vermelden of je orgaandonor bent en wat je lengte en gewicht zijn. Wil je dat bepaalde mensen in geval van nood gebeld worden, dan voeg je deze contacten heel gemakkelijk vanuit je telefoonlijst toe.

Medische ID bekijken

Heb je het Medische ID opgeslagen, dan kun je hem checken vanuit het vergrendelscherm:

  1. Ga naar het vergrendelscherm en veeg naar rechts.
  2. Kies voor ‘Noodgeval’ linksonder in beeld.
  3. Tik op ‘Medische ID’ linksonder in het scherm.
  4. Je krijgt nu meteen het door jou ingevulde formulier te zien.

ios 8 medisch idPassende hulp

Hulpverleners die dit lezen en die bijvoorbeeld merken dat jij een allergie hebt waar bepaalde medicijnen voor nodig zijn, kunnen checken of de reactie overeenkomt met jouw omschrijving op de iPhone en meteen medicijnen die in je tas hebt toedienen. Contacten die jij aan het Medische ID hebt toegevoegd, kunnen meteen worden gebeld, zonder daarvoor een code nodig te hebben. Deze mensen zijn dus echt altijd bereikbaar.

Voor mensen die heel veel waarde hechten aan privacy in bepaalde zaken gaat dit misschien iets te ver, maar je kunt de afweging voor jezelf maken: wil je dat een iPhone je leven kan redden? Dan kun je het Medische ID inschakelen. Alles is optioneel, als je iets niet wil invullen, kan dat ook. Nu maar hopen dat hulpverleners ook op de hoogte zijn van deze handige functie.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu