De nieuwe iPhone 16: nu met €100 inruilbonus!

AirPods Pro 2 met usb-c: hoe goed zijn ze om mee te sporten?

15 maart 2024, 14:00
6 min leestijd
AirPods Pro 2 met usb-c: hoe goed zijn ze om mee te sporten?

Reviewscore

9

Toen de AirPods Pro 2 met usb-c in oktober 2023 uitkwamen, was het buitensportseizoen net afgelopen. Maar nu begint de lente weer en gaan we weer aan het hardlopen en fietsen. Hoe goed kan dat met Apple’s bijgewerkte oortjes?

Lees verder na de advertentie.

Pluspunten AirPods Pro 2 met usb-c

  • Supergoed geluid
  • Zitten fijn in je oor
  • Eindelijk usb-c!

Minpunten AirPods Pro 2 met usb-c

  • Oude U1-chip
  • Lossless audio alleen met Vision Pro
  • Niet perfect in de sportschool

Verschillen van de AirPods Pro 2 met usb-c ten opzichte van de voorganger

Afgelopen oktober bracht Apple een nieuwe versie van de AirPods Pro 2 met usb-c uit. Op de aansluiting na is er weinig veranderd ten opzichte van de voorganger. Tussen de speakergaatjes pronkt nu een usb-c-aansluiting, verder zit er nu een klein lusje aan de zijkant voor een lanyard. Oh ja, en de in-ears en de oplaadcase zijn nu licht verbeterd wat betreft bescherming tegen de elementen. Terwijl de vorige modellen alleen IPX4-gecertificeerd waren tegen spatwater, zijn de nieuwe modellen ook bestand tegen stof (IP54).

Qua pasvorm en geluid is er geen verschil met de Lightning-voorganger. Er zitten nog steeds vier siliconen opzetstukjes bij zodat je zeker een formaat vindt dat goed in je oren past. De geluidskwaliteit is uitstekend, zeker als je bedenkt dat het om minuscule oortjes gaat. De actieve noise-cancelling doet zijn werk uitstekend en zorgt ervoor dat je volledig op kan gaan in de muziek.

Hebben de AirPods Pro 2 met usb-c dan geen nieuwe functies?

Helemaal geen nieuwe software-functies in de AirPods Pro 2 met usb-c dus? Toch wel! Maar de belangrijkste nieuwe functies hebben de AirPods 2 met usb-c via de update naar iOS 17 gekregen. Een spannende functie is ‘adaptieve audio’, een soort combinatie van actieve noise-cancelling (ruisonderdrukking) en de transparantiemodus. De functie is gebaseerd op het geluidsniveau en de soort geluiden van je omgeving. In de test bleek dit een goed compromis te zijn.

Tijdens het hardlopen in de stad krijgen we minder ‘ruis’ en alleen belangrijke geluiden te horen. Zo konden we naar muziek luisteren zonder de fietser te missen die naast ons staat te schreeuwen. Je schakelt tussen de verschillende modi door het steeltje van de in-ears ingedrukt te houden.

In theorie is er echter nog een spannende nieuwe functie: de usb-c-versie van de AirPods Pro kan lossless audio versturen via bluetooth. En de ‘latency’ (de vertraging tussen verzenden en ontvangen) bedraagt slechts milliseconden. Deze coole audiofuncties werken echter alleen met de Apple Vision Pro, die op dit moment nog niet in Nederland beschikbaar is. Bovendien zijn we ook niet van plan om met de Vision Pro te gaan hardlopen.

Wat zijn de belangrijkste functies van de AirPods Pro 2 met usb-c?

Uiteraard hebben de AirPods Pro 2 met usb-c nog meer te bieden, al zijn dat reeds bekende functies. De belangrijkste? Dat is absoluut de actieve ruisonderdrukking (noise-cancelling). De AirPods Pro 2 blokkeren heel effectief achtergrondgeluid en alledaags lawaai, zoals in het vliegtuig, de trein en in het verkeer. Dit werkt ook zonder muziek: gelijkmatig motor- of stofzuigergeluid wordt bijna volledig onderdrukt. Variërende, hogere geluiden zoals stemmen en typen op een toetsenbord zijn nog steeds hoorbaar, maar veel stiller. De in-ears van Apple doen niet onder voor de topmodellen van Bose en Sony.

De transparantiemodus brengt omgevingsgeluid via microfoons naar je oor. In andere woorden: gesprekken, omgevings- en verkeersgeluiden hoor je wel, zodat we veilig kunnen hardlopen of fietsen in het verkeer. Door de nieuwe adaptieve modus hoef je niet eens zelf actie te ondernemen: het is rustig als het rustig moet zijn, of je hoort mensen, fietsers of auto’s om je heen als dat belangrijk is. Ook geweldig: de oordopjes geven geen windruis door en versterken hem ook niet.

Hoe goed zijn de AirPods Pro 2 met usb-c om mee te sporten?

Hoewel de AirPods Pro 2 officieel geen sportoortjes zijn, zijn ze onze favoriet om mee te sporten. Daar zijn twee redenen voor. Ten eerste zitten de oordopjes heel comfortabel in je oren, zelfs als je ze lang draagt. Ze zijn zo licht dat je ze nauwelijks opmerkt, ook al zitten ze diep in je oor.

Disclaimer: dit is wel heel individueel. Want elk oor is anders en wat voor de één goed past, werkt voor de ander misschien niet. Ondanks de vier verschillende opzetstukjes raden we je aan om deze oortjes daarom altijd testen voordat je ze koopt (tip: er is een akoestische pasvormtest voor de opzetstukjes in de Bluetooth-instellingen van de AirPods op de iPhone).

Reden 2: de uitstekende transparantie- en adaptieve modus. Want we willen ondanks de muziek geluiden van buiten kunnen blijven horen, vooral bij buitensporten zoals hardlopen en fietsen. En de AirPods Pro doen dit uitstekend. We horen automatisch alle gesprekken, omgevings- en verkeersgeluiden, zodat we veilig kunnen hardlopen en fietsen in een drukke stad. Het beste van alles is dat de AirPods geen windruis doorgeven of versterken.

We hebben geen andere oortjes getest die dit zo goed doen als de AirPods Pro 2. Veel hoofdtelefoons met ruisonderdrukking kunnen buitenshuis nauwelijks worden gebruikt in de transparantiemodus, omdat zelfs lichte windstoten ruis veroorzaken.

Zijn er nog meer voordelen?

Het ventilatiesysteem dat met de AirPods Pro is geïntroduceerd, zorgt er tot slot dat er geen druk in je oor ontstaat. Dit voorkomt ook stootgeluiden (gedempte, vervelende geluiden die je bij elke stap hoort), die behoorlijk vervelend kunnen zijn tijdens het hardlopen.

Tijdens het maken van de foto’s van deze review kwamen we er overigens ook nog achter hoe goed de AirPods Pro 2 tegen een valpartij kunnen. De case viel per ongeluk zo’ 4 meter van een balkon op stenen tegels. Op een paar krasjes na is er niks aan de hand. Ook prima om te weten voor tijdens het sporten.

En in de sportschool?

Wil je toch liever binnen gaan sporten? De ruisonderdrukking werkt ook erg goed in de sportschool. Verrassend genoeg zitten de in-ears ook bijna onbeweeglijk in je oren tijdens een work-out. De AirPods Pro 2 hebben echter geen siliconen vleugels om vast te maken aan je oor. Dit betekent dat de oordopjes tijdens snelle, schokkerige bewegingen, sprongen en handstanden uit je oren kunnen vallen. Burpees en sprints vormden echter geen probleem in onze test. Maar als je op zoek bent naar de perfecte sportschool-oortjes, ben je waarschijnlijk beter af met in-ears zoals de Fit Pro van Beats.

Conclusie AirPods Pro 2 met usb-c review

De AirPods Pro 2 met usb-c zitten comfortabel in het oor. De oortjes (en de case) zijn spatwater- en stofdicht, licht van gewicht en eenvoudig in gebruik. De transparantie- en nieuwe adaptieve modus zijn ideaal voor buitensporten zoals joggen of wielrennen – zonder storende geluiden van je stappen of de wind. De ruisonderdrukking is ook handig in de sportschool: je hoeft het volume niet zo hard te zetten voor rustige nummers. Het geluid van de AirPods Pro 2 is ook uitstekend – helder en gebalanceerd, met veel bas. Een aanrader om mee te gaan sporten dus.

Apple AirPods Pro 2 prijzen vergelijken

Nieuw

€ 234,95

Bekijk prijzen

Op iPhoned testen we de nieuwste iPhones en andere producten van Apple. De reviews stelt het redactieteam (net als alle andere content op de website) met veel tijd, zorg en aandacht samen. 

Zo weet jij als lezer precies wat je van de geteste smartphone (en andere producten) kan verwachten. In de reviews gaan we de diepte in, maar wel op een begrijpelijke manier. We willen immers dat iedereen het verhaal begrijpt en uiteindelijk weet hoe goed (of slecht) het geteste apparaat is.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple AirPods Pro 2
Apple AirPods Pro 2

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu