De 10 belangrijkste WWDC 2014 aankondigingen op een rijtje

Gijs Ettes
2 juni 2014, 22:00
4 min leestijd
De 10 belangrijkste WWDC 2014 aankondigingen op een rijtje

Tot en met 6 juni vindt de WWDC 2014 plaats in San Francisco. De belangrijkste aankondigingen werden echter gedaan tijdens de WWDC keynote. Benieuwd wat we op korte termijn allemaal kunnen verwachten van Apple? Check de belangrijkste aankondigingen op een rijtje!

Lees verder na de advertentie.

OS X Yosemite

OS X Yosemite

De WWDC keynote begon met de onthulling van OS X Yosemite, de nieuwste versie van OS X die is voorzien van platte iconen en een meer iOS-achtige interface. Het nieuwe OS krijgt een dark mode, speciaal voor ogen die niet zo goed tegen helder licht kunnen. Verder zijn er verbeteringen doorgevoerd voor Mail, Spotlight en Safari.

Bellen met je Mac, via je iPhone

Interessant voor iPhone-gebruikers is dat de iPhone en Mac vanaf Yosemite beter met elkaar gaan samenwerken. Denk bijvoorbeeld aan het delen van documenten, het sturen van (sms)berichten en het voeren van telefoongesprekken. Tijdens de keynote werd Dr. Dre opgebeld via de Mac, door gebruik te maken van de telefoonmogelijkheden van de iPhone. Yosemite is vanaf aankomende herfst beschikbaar als gratis update voor Mac-gebruikers.

iCloud Drive

iCloud Drive

Yosemite introduceert ook iCloud Drive, een clouddienst die werkt met Mac, iOS en Windows. Het is een centrale locatie om al je iCloud-documenten te openen en te bewaren, die qua functionaliteit vergelijkbaar is met Dropbox.

Handig aan Cloud Drive is dat de feature het mogelijk maakt om productiever te zijn met je iOS-apparaat. Je kunt bestanden openen en direct bewerken op je iPhone en iPad. Ben je klaar, dan worden de wijzigingen opgeslagen en kun je eventueel op een pc of Mac verder werken. Handig!

iOS 8

ios 8 release

iOS 8 is meer een evolutie dan een revolutie vergeleken met zijn voorganger. Het mobiele besturingssysteem bevat de optie om direct op berichten te reageren door de notificatie naar beneden te vegen. Er verschijnt dan een tekstvak zodat je meteen kunt antwoorden. Ook Spotlight is vernieuwd, zodat je kunt zoeken binnen apps en Safari en suggesties krijgt te zien.

QuickType

ios 8 quicktype

Het nieuwe keyboardsysteem van Apple heet QuickType en biedt woordsuggesties terwijl je typt. Daarnaast stelt Apple verschillende toetsenborden beschikbaar in iOS 8. Mensen die liever schrijven door over het toetsenbord te vegen in plaats van door te typen, kunnen dat met iOS 8 doen.

Verder kun je in iMessage beter groepsgesprekken beheren. Je kunt instellen dat je niet gestoord wil worden en is er een walkie-talkie functie. In plaats van typen kun je ook gewoon inspreken wat je te zeggen hebt. Daarnaast kun je meteen video’s opnemen en delen via de camera linksonder.

Widgets

iOS 8 krijgt ondersteuning voor widgets in het berichtencentrum. Gebruikers kunnen hiermee apps vastpinnen aan het ‘Vandaag’-scherm om op de hoogte te blijven van updates. En het beste nieuws: dit geldt ook voor apps van derde partijen!

Overige verbeteringen

WWDC keynote

Verder zijn er verbeteringen doorgevoerd voor de Mail-app (veegbewegingen voor snelle opties), Foto’s (meer bewerkingsopties), Siri (bredere taalondersteuning), de App Store (introductie app-bundels) en Safari (verbeterde weergave van tabbladen). Tot slot handig is dat apps van derde partijen vanaf nu Touch ID kunnen gebruiken. Apple verzekert ons dat app-ontwikkelaars de vingerafdruk van gebruikers niet kunnen zien.

iOS 8 release

De iOS 8 release vindt plaats in de herfst en de update wordt beschikbaar voor de iPhone 4S, 5, 5C, 5S, iPod touch 5e generatie, iPad 2/3/Air en iPad Mini (Retina). De iPhone 4 valt helaas af voor de update.

→ Lees meer over de vernieuwingen in iOS 8!

Health en HealthKit

healthkit

Ook Health en Healthkit werden tijdens de WWDC keynote gepresenteerd. Health is een gezondheids-app met kaarten die onder andere je hartslag, slaapritme en je activiteiten tonen. Healthkit is bedoeld voor ontwikkelaars.

Interessant is dat Health en Healthkit ook werken met (sport)apps van derde partijen zoals Nike en Fitbit. HealthKit biedt de mogelijkheid voor gezondheidsinstellingen om data te lezen en te bewaren, waarbij je privacy volgens Apple-manager Craig Federighi zorgvuldig wordt gewaarborgd.

HomeKit

Homekit

HomeKit is een nieuwe app waarmee je alle smart devices in je huis kunt besturen. Hierbij kun je denken aan je lampen, sloten, camera’s, (garage)deuren, pluggen en switches. Het koppelen van smart devices gaat veilig en simpel en het is mogelijk om individuele apparaten te bedienen.

HomeKit groepeert apparaten in zogenoemde ‘scenes’ en kent Siri-integratie. Als voorbeeld wordt het stemcommando ‘Ik ga slapen’ gegeven, waarna gekoppelde smart devices worden in- of uitgeschakeld. Denk aan deuren die worden afgesloten en lichten die worden gedimd.

Metal

Dankzij de nieuwe grafische engine Metal moeten tot slot games veel vloeiender werken, doordat de A7-chip beter wordt benut. Kort gezegd zorgt Metal ervoor dat je iOS-games kunt spelen met hoogwaardige graphics die de kwaliteit van consolegames benaderen. Er kan veel meer beweging op het scherm plaatsvinden, zonder dat de beelden gaan haperen. Goed nieuws dus voor de gamers onder ons!

Lees meer over de WWDC

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu