iCloud Drive: het complete overzicht

Lars Paijmans
3 min leestijd
iCloud Drive

iCloud Drive werd op de WWDC 2014 geïntroduceerd, gelijktijdig met iOS 8 en OSX Yosemite. De dienst van Apple stelt je in staat om op een apparaat naar keuze te werken aan een document en dit op te pakken wanneer je maar wilt. Alle presentaties, pdf’jes, afbeeldingen en andere documenten worden opgeslagen in iCloud en zijn vervolgens bereikbaar vanaf je iPhone, iPad, iPod touch, Mac of pc.

Lees verder na de advertentie.

Het laatste nieuws over iCloud Drive

iCloud Drive: wat is het verschil met iCloud en wat kun je er mee?

Toen Apple iOS 8 onthulde tijdens de WWDC, presenteerde het bedrijf ook meteen iCloud Drive. Dat zorgde bij veel mensen voor verwarring, want Apple had met iCloud toch al een clouddienst waarvoor je moet betalen?

iCloud bestaat inderdaad al sinds 2011. De dienst van Apple slaat bestanden op van iPhone-, iPad- en Mac-gebruikers en doet dat online in de cloud. Vooral de synchronisatie is handig, want zo kun je een tekst schrijven in Pages op je iPhone en daar later mee verder gaan op de Mac. Hetzelfde geldt voor bestanden van Apple-programma’s Keynote en Numbers.

iCloud Drive

Maar iCloud wordt niet alleen voor dit soort opslag ingezet. Apple gebruikt iCloud ook om bijvoorbeeld foto’s in je fotostream op te slaan, zodat je vanaf alle apparaten toegang hebt tot je kiekjes. Daarnaast is er iTunes in de Cloud, waarbij alle muziek die je via iTunes koopt in de cloud van Apple opgeslagen wordt, zodat je altijd en overal kunt luisteren.

Het verschil met iCloud

wat is icloud drive

Nu iCloud Drive werkzaam is, lijkt het alsof Apple dubbel werk doet met online opslagdiensten. Dat ligt iets genuanceerder. iCloud blijft actief als overkoepelend geheel in de online opslag van Apple. Als je naar de website van iCloud gaat, kun je precies zien wat er allemaal onder iCloud valt.

Tussen apps als Mail, Notes, Pages en Keynote staat nu ook iCloud Drive. Het grote verschil met iCloud is dat je met iCloud Drive alle soorten bestanden kunt opslaan, ook aks die niet afkomstig zijn van Apple-programma’s. Je kunt het vergelijken met Google Drive en Dropbox. Net als bij die diensten moet je voor een grotere hoeveelheid aan opslagruimte meer betalen.

Abonnementsmodel en prijzen

iCloud Drive is de nieuwe online opslagdienst van Apple en daar hoort een nieuwe abonnementsvorm bij. Net als voorheen krijgen gebruikers 5GB gratis opslagruimte. Wil je bestanden opslaan van andere apps dan die van Apple, dan zul je van iCloud abonnement moeten switchen naar het nieuwe iCloud Drive model.

De prijzen voor iCloud opslag zijn gunstig vernieuwd, maar ten opzichte van de concurrentie is iCloud Drive nog steeds vrij duur. Check hieronder de maandelijkse prijzen van een iCloud Drive abonnement:

  • 50GB: €0,99
  • 200GB: €2,99
  • 1TB: €9,99
  • 2TB: €19,99
iCloud Drive

Wat kun je nu met iCloud Drive?

Via de eerder genoemde iCloud-website kun je de dienst gemakkelijk openen en er bestanden uploaden door ze simpelweg het venster in te slepen. In iOS 9 is de app vooralsnog ietwat verstopt. Je moet namelijk naar ‘Instellingen > iCloud > iCloud Drive’ gaan en het schuifje achter ‘Op beginscherm’ op groen zetten. Schakel je nu terug naar het homescreen, dan vind je de iCloud Drive-app. Je kunt ‘m dus niet verwijderen, maar via het stappenplan (andersom) wel uitzetten zodat hij van je beginscherm af is.

Lees ook meer over iCloud inloggen en hoe dat in zijn werk gaat

Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu