De iPhone 14 Pro: Krijg nu tot €600,- terug bij inruil van een iPhone 12 Pro

Apple onthult iOS 8: dit is er allemaal nieuw

Rutger Otto
2 juni 2014, 21:30
7 min leestijd
Apple onthult iOS 8: dit is er allemaal nieuw

Apple heeft vanavond als verwacht iOS 8 onthuld. Het nieuwe besturingssysteem werd tijdens de ontwikkelaarsconferentie WWDC 2014 voor het eerst getoond en is meer een evolutie, dan een revolutie. iOS 8 verschijnt in de herfst. Lees verder voor alles wat je moet weten over iOS 8!

Lees verder na de advertentie.

Interactieve notificaties

ios 8 notificaties

Een handige nieuwe functie in iOS 8 zijn ‘interactieve notificaties’. Als er een sms binnenkomt via een melding, kun je deze naar beneden vegen en meteen reageren middels een tekstvak dat onder het berichtje verschijnt. Ook kun je op deze manier snel uitnodigingen accepteren voor meetings, dankzij een accepteer- of negeer-knopje bij de notificatie.

Handoff, AirDrop en bellen via Mac

Met de komst van iOS 8 en het eveneens aangekondigde OS X 10.10 Yosemite wordt de samenwerking tussen Mac en iPhone veel beter en interessanter. AirDrop werkt nu niet alleen meer onderling op mobiele iOS-apparaten, maar ook met Mac. Met Handoff wordt het nog mooier: je kunt bestanden vanaf je Mac naar je iOS-toestel sturen door ze simpelweg dicht bij elkaar te houden. Ook kun je telefoongesprekken voeren via je Mac als je op je iPhone gebeld wordt.

Als je iOS-toestel in de buurt is, kan je Mac die gemakkelijk herkennen als persoonlijke hotspot. De iPhone verschijnt dan in het wifi-menu en is via één klik te verbinden.

Spotlight

Spotlight is voorzien van een grote update in iOS 8. Je kunt er niet alleen apps mee vinden, maar ook meteen mee zoeken op internet. Apple vult zoekopdrachten ook aan. Als je bijvoorbeeld een locatie zoekt, krijg je meteen een routebeschrijving. Zoek je naar een app in de App Store, dan kun je dat vanuit Spotlight doen. Ben je op zoek naar een film, dan meldt Spotlight meteen in welke bioscoop hij bij jou in de buurt draait.

QuickType en toetsenborden

ios 8 quicktype

Het nieuwe keyboardsysteem van Apple is QuickType, waarmee iOS woordsuggesties geeft terwijl je typt. Of QuickType ook Nederlands ondersteunt is nog niet bekend. De woordsuggesties moeten relevant zijn voor de context en per contact. De meer informele gesprekken zullen dus meer informele woordsuggesties krijgen, in serieuze gesprekken komen meer serieuze woordsuggesties aan bod.

Daarnaast stelt Apple verschillende toetsenborden beschikbaar in iOS 8. Mensen die liever schrijven door over het toetsenbord te vegen in plaats van door te typen, kunnen dat met iOS 8 doen.

Mail-app

Apple kondigde een aantal vernieuwingen aan voor de standaard mail-app van iOS. Zo kun je mail sneller verwerken dankzij veeg-functies, die je misschien kent van de app Mailbox. Zo kun je berichten als gelezen markeren door ze van links naar rechts te vegen.

Berichten deleten of archiveren kan door van rechts naar links te vegen. Daarnaast gaat de app slimmer om met uitnodigingen voor evenementen, die Mail automatisch aanmaakt. Ben je bezig met een mail maar wil je hem als concept opslaan om even iets anders te doen, dan kun je een mailtje omlaag swipen.

Widgets voor iOS 8

iOS 8 krijgt ondersteuning voor widgets (‘extensies’) in het berichtencentrum. Gebruikers kunnen hiermee apps vastpinnen aan het “Vandaag”-scherm om op de hoogte te blijven van updates.

iMessage

ios 8 mail

In iMessage kun je groepsgesprekken beter beheren. Zo kun je instellen dat je niet gestoord wil worden en is er een walkie-talkie functie, daarvoor kun je op het microfoontje rechtsonder naast het tekstvak tikken. In plaats van typen kun je gewoon inspreken wat je te zeggen hebt. Wil je juist luisteren naar een gesproken bericht, dan hoef je de iPhone alleen naar je oor te brengen.

Ook kun je meteen video’s opnemen en delen via de camera linksonder. Met een timer kun je instellen hoe lang een videobericht te zien is. Reageren met een gesproken bericht of video kan dankzij interactieve notificaties meteen vanuit de pop-up. Nog een andere functie is dat je jouw locatie voor een bepaalde tijd kan delen. Vrienden zien dan waar je op dat moment precies bent.

iCloud Drive

iCloud Drive

Yosemite introduceert daarnaast iCloud Drive, een clouddienst die ook werkt met iOS en Windows. Het is een centrale locatie om al je iCloud-documenten te openen en te bewaren, die qua functionaliteit vergelijkbaar is met Dropbox.

Handig aan Cloud Drive is dat de feature het mogelijk maakt om productiever te zijn met je iOS-apparaat. Je kunt bestanden openen en direct bewerken op je iPhone en iPad. Ben je klaar, dan worden de wijzigingen opgeslagen en kun je eventueel op een pc of Mac verder werken. Handig!

Family Sharing

Je kunt familieleden toevoegen binnen iOS om onderling bestanden te delen. Ook kun je op die manier in de gaten houden waar het toestel van je kinderen is. Alle aankopen van afzonderlijke familieleden in de app store zijn beschikbaar voor iedereen in het gezin, tot zes personen.

Voorwaarde is wel dat iedereen op dezelfde creditcard ingeschreven moet zijn bij Apple. Ouders kunnen instellen dat ze een notificatie krijgen wanneer hun kind iets probeert te kopen.

Schermafbeelding 2014-06-02 om 20.17.07

Vernieuwing in Foto’s

Met iOS 8 maakt Apple een back-up van al je foto’s; het maakt niet uit op welk apparaat je ze neemt. Je kunt eveneens foto’s van andere apparaten bekijken via de cloud, zonder ze te hoeven downloaden. Het doorzoeken van foto’s wordt gemakkelijker dankzij de zoekfunctie Spotlight. Je kunt in iOS 8 gemakkelijker zoeken op locatie, datum of albums.

Ook de bewerkingsfunctie is vernieuwd. Je kunt foto’s gemakkelijker aanpassen op het gebied van licht en kleur. Daarnaast is het mogelijk je foto automatisch waterpas te krijgen als hij scheef genomen is.

Apple kondigde een goedkopere iCloud clouddienst aan voor Foto’s. Je krijgt 5 GB gratis. Voor 0,99 dollar krijg je 20 GB per maand extra, voor 3,99 dollar krijg je er 200 GB per maand bij.

Schermafbeelding 2014-06-02 om 20.21.21

Siri

Met iOS 8 hoef je je iPhone niet meer aan te raken om Siri te openen. Ze luistert nu altijd en opent na de woorden ‘Hey Siri’. Ook zijn er 22 nieuwe talen beschikbaar. Nederlands is helaas nog steeds afwezig. Daarnaast herkent Siri liedjes automatisch dankzij de integratie met Shazam. Vervolgens kun je het nummer meteen downloaden via iTunes.

App Store

ios 8 app store

In de App Store kun je voortaan previews bekijken van apps. Ontwikkelaars kunnen naast screenshots van de app ook een video toevoegen. Daarnaast kunnen ontwikkelaars hun apps uitgeven in bundels, waarmee je als koper goedkoper uit bent dan dat je ze los zou kopen. Gebruikers kunnen sommige nieuwe apps gratis beta-testen via de App Store.

Safari

Ook Safari voor iOS is vernieuwd. De tabbladen worden in een mooi overzicht gepresenteerd. Ben je op een buitenlandse website, dan kun je de tekst meteen naar het Engels vertalen via de Bing vertaler. Als je zoekt via Safari word je zonodig voorzien van extra informatie van bijvoorbeeld Wikipedia. Op die manier kun je sneller informatie zoeken.

TouchID

Apps kunnen nu gebruikmaken van de vingerafdrukscanner van iPhone 5S. App-ontwikkelaars kunnen jouw vingerafdruk nooit zien, zo heeft Apple beloofd.

healthkit

Health

Geen Healthbook, maar Health en Healthkit. Health is een gezondheids-app met kaarten die onder andere je hartslag, slaapritme en je activiteiten tonen. Health kan data meten en als dit erg verandert, pro-actief contact opnemen met een ziekenhuis zoals het Nederlandse Radboud Ziekenhuis.

Homekit

Homekit

HomeKit is een nieuwe feature waarmee je alle smart devices in je huis kunt besturen. Hierbij kun je denken aan je lampen, sloten, camera’s, (garage)deuren, pluggen en switches. Het koppelen van slimme apparaten gaat veilig en simpel en het is mogelijk om individuele apparaten te bedienen.

Metal

Dankzij de nieuwe grafische engine Metal moeten games veel vloeiender werken, doordat de A7-chip beter wordt benut. Kort gezegd zorgt Metal ervoor dat je iOS-games kunt spelen met hoogwaardige graphics die de kwaliteit van consolegames benaderen. Er kan veel meer beweging op het scherm plaatsvinden, zonder dat de beelden haperen.

Wanneer komt iOS 8?

iOS 8 is beschikbaar vanaf de herfst van 2014. Het nieuwe besturingssysteem van Apple is gratis te downloaden op de iPhone 4S, 5, 5S, iPod touch 5e generatie, iPad 2/3/Air en iPad Mini (Retina). De iPhone 4 komt niet meer in aanmerking voor de update.

Lees meer over iOS 8

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPad 2
Apple iPad 2

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen