Apple Intelligence: dit moet je weten over Apple’s nieuwe AI-techniek

Yannick Chalkiopoulos
11 juni 2024, 14:00
6 min leestijd
Apple Intelligence: dit moet je weten over Apple’s nieuwe AI-techniek

Apple Intelligence is de nieuwste techniek van het bedrijf, waarbij alle functies werken met kunstmatige intelligentie. Wij zetten de features voor je onder elkaar!

Lees verder na de advertentie.

Introductie van Apple Intelligence

Apple heeft eindelijk Apple Intelligence onthuld, de eigen AI-techniek van het bedrijf. Vrijwel alle Apple-apps die standaard op je iPhone staan worden uitgebreid met handige nieuwe functies. Denk hierbij aan het automatisch opstellen en ordenen van mails in de Mail-app, schrijven van tekstberichten in Berichten en het samenvatten van meldingen op je iPhone.

Apple Intelligence is te gebruiken bij alle apps en geldt als je eigen slimme assistent. Je kunt meerdere opdrachten laten uitvoeren door AI, waarvan alle data veilig wordt opgeslagen. Je assistent leert over je persoonlijke context volgens Apple, zodat je beter geholpen kunt worden. Ben je benieuwde welke functies er naar je iPhone komen met Apple Intelligence? Wij zetten ze voor je onder elkaar!

iCreate WWDC 2024

Kom alles te weten over iOS 18 en meer!

In iCreate 160 lees je alles over de WWDC 2024, en als abonnee krijg je volgende week al toegang tot een exclusieve voorpublicatie. Nu is dus hét moment om een abonnement af te sluiten – tot 42% korting!


1. Teksten herschrijven

In iOS 18 krijg je er een schrijfhulp bij op je iPhone onder de naam Writing Tools. Je kunt deze functie overal inzetten, zowel bij apps die van Apple zijn als bij applicaties van derden. Met de schrijfhulp is het mogelijk om zelfgeschreven teksten te verbeteren, herschrijven, controleren en samenvatten. Dat is niet alles, want je kunt ook de toon van de tekst aanpassen naar vriendelijk of professioneel.

De Writing Tools zijn enorm handig als je een mail of verslag schrijft, zodat je de tekst direct kunt laten controleren op spelfouten. Vind je de mail te lang? Of moet je verslag ingekort worden? Ook daar kan Apple Intelligence je mee helpen. Selecteer daarvoor de tekst die je wilt aanpassen, vervolgens verschijnt het AI-logo vanzelf. Het is de verwachting dat deze functies later nog worden uitgebreid.

ios 18 AI writing tools apple intelligence

2. Image Playground

Je kunt in iOS 18 gemakkelijker afbeeldingen samenstellen met je iPhone. Dat is mogelijk in meerdere apps, waaronder Notities en Berichten. In laatstgenoemde kun je plaatjes creëren, die gebaseerd zijn op je eigen profielfoto of de foto van je contactpersoon. Apple noemt deze functie Image Playground, waarbij Apple Intelligence zelf afbeeldingen maakt aan de hand van geschreven opdrachten.

Met de nieuwe functie van Apple Intelligence is het mogelijk om aan de hand van een paar woorden een nieuw plaatje te maken, bijvoorbeeld bij je aantekeningen in Notities. Je kiest zelf welke stijl deze afbeelding heeft, dat is Animation, Illustration of Sketch. De plaatjes zijn dus niet realistisch, maar krijgen een getekende stijl. Mogelijk komt er in de toekomst wél een stijl die lijkt op een echte foto.

ios 18 image playground

3. Genmoji

Een hele toffe functie die met Apple Intelligence werkt in iOS 18 is Genmoji. Met de feature wordt het mogelijk om zelf emoji’s te maken op je iPhone, iPad of Mac. Zo kun je verschillende plaatjes combineren, om er één emoji van te maken. Wil je toch een persoonlijker plaatje creëren? Dan is het ook mogelijk om een emoji van jezelf, een vriend of een huisdier aan te maken met Apple Intelligence.

Om zelf een emoji (door Apple genmoji genoemd) te maken, hoef je alleen maar een tekstopdracht in te voeren. Vervolgens wordt aan de hand van Apple Intelligence een nieuw plaatje gecreëerd. Je krijgt daarbij meerdere opties, zodat je zelf de leukste of best passende kunt kiezen. In principe kun je zo oneindig veel emoji’s maken, zodat je voor iedere situatie het juiste plaatje kunt verzenden.

iOS genmoji apple intelligence

4. Foto’s bewerken

Apple’s Foto’s-app is ook uitgebreid met Apple Intelligence. Het vertellen van verhalen wordt een stuk gemakkelijker, want je hoeft daarvoor enkel een beschrijving in te typen in de zoekbalk. Vervolgens kiest AI de beste foto’s en video’s, gebaseerd op jouw beschrijving. Van deze afbeeldingen en filmpjes wordt een video gemaakt, mét een begin, midden en einde. Zo hoef je niet meer alle vakantiefoto’s één voor één te laten zien.

Staan er mensen of onderdelen op (de achtergrond van) je vakantiefoto’s? Dan kun je die gemakkelijk verwijderen met de Clean Up-tool in iOS 18. Deze functie van Apple Intelligence haalt storende voorwerpen weg van een afbeelding, zodat je foto er nog beter uit ziet. Toeristen in een drukke stad kunnen dus worden verwijderd van de achtergrond van je foto, daarvoor hoef je storende delen alleen maar te omcirkelen met de nieuwe tool.

ios 18 foto's

5. Siri is veel slimmer door Apple Intelligence

Siri ondergaat een grote verandering door de introductie van Apple Intelligence. Apple heeft de spraakassistent uitgebreid met nieuwe taalmodellen, waarvoor het bedrijf is gaan samenwerken met OpenAI. Siri werkt in de nieuwste iOS-versie veel vloeiender en klinkt natuurlijker. Dat is niet alles, want de stemassistent werkt nu ook ChatGPT en met de Opdrachten-app. Die applicatie is bedoeld om automatiseringen en andere acties uit te voeren op je iPhone.

Nu Siri geïntegreerd is met Apple Intelligence zijn er veel meer acties mogelijk. De spraakassistent heeft toegang tot alle apps en kan meerdere taken achter elkaar uitvoeren, die je in één commando uit kunt spreken. Siri kan bijvoorbeeld een foto kunnen omzetten naar een ander bestand en deze vervolgens verzenden naar een contactpersoon in je lijst. De vernieuwde versie van Siri is direct beschikbaar bij Apple Intelligence, maar wordt later dit jaar uitgebreid met nog meer functies.

siri iOS 18

6. Mails en notificaties ordenen

Raak je geregeld het overzicht kwijt in je mail of berichten? Daar maakt Apple Intelligence een einde aan, want alle meldingen worden gefilterd door kunstmatige intelligentie. Met Priority Notifications verschijnen de belangrijkste notificaties bovenaan de lijst. Hetzelfde gebeurt in de Mail-app, daar wordt met de feature Priority Messages een lijst van je belangrijkste mails weergegeven.

In de Mail-app is het daarnaast gemakkelijker om snelle antwoorden op te stellen met Smart Reply. Apple Intelligence leest je mailtjes en stelt een aantal vragen om zo zelf een reactie op te stellen. Je hoeft in iOS 18 mails dus niet meer zelf te typen, dat wordt voor je gedaan met AI. Wil je juist helemaal niet gestoord worden? Gebruik dan de nieuwe focus Reduce Interruptions, waarbij Apple Intelligence alleen meldingen getoond worden waarop je vermoedelijk direct moet reageren.

mail

Naar deze iPhones komt Apple Intelligence

Apple Intelligence komt niet alleen naar de iPhone, ook de iPad en Mac worden uitgebreid met de nieuwste software van Apple. Daarvoor moet de iPad of Mac wel draaien op een M1-chip of nieuwer. Dat is de iPad Pro 2021, iPad Air 2022 en de iPad 2022 of nieuwer. Bij de Mac is dat de MacBook Air 2020, MacBook Pro 2020, Mac mini 2020 en iMac 2021 of nieuwer.

Helaas komt Apple Intelligence niet naar alle iPhones die draaien op iOS 18. Alleen de nieuwste modellen met de A17 Pro-chip hebben ondersteuning voor AI, dat zijn de iPhone 15 Pro en de iPhone 15 Pro Max. De oudere modellen moeten het zonder de nieuwste AI-functies doen, zelfs de ‘normale’ iPhone 15 en de iPhone 15 Plus krijgen deze nieuwe features niet. Heb jij een iPhone die geen ondersteuning heeft voor Apple Intelligence? Bekijk dan hier de beste prijzen van de iPhone 15 Pro (Max):

Apple iPhone 15 Pro prijzen vergelijken

Met abonnement

€ 52,- p/m

Bekijk abonnementen

Los nieuw

€ 1.014,90

Bekijk prijzen

Apple iPhone 15 Pro Max prijzen vergelijken

Met abonnement

€ 72,50 p/m

Bekijk abonnementen

Los nieuw

€ 1.229,-

Bekijk prijzen

Bron: Apple
Bronnen afbeeldingen: apple, apple
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu