De 8 iPhone-instellingen die iedereen aan zou moeten passen

Lars Paijmans
18 januari 2019, 15:03
4 min leestijd

Of je nu een net een nieuwe iPhone hebt gekocht, of al jaren met de smartphone van Apple rondloopt: dit zijn wat ons betreft de instellingen die je direct moet aanpassen.

Lees verder na de advertentie.

8 iPhone-instellingen aanpassen die je iPhone beter maken

Als je een iPhone voor het eerst aanzet, staat alles standaard ingesteld. Dat gaat in heel veel gevallen goed, waardoor je soms niet eens in de Instellingen-app hoeft te duiken om iets aan te passen. Toch zijn er minstens acht aanpassingen die wij iedereen kunnen aanbevelen.

iOS 11 level-tool

1. Een Raster in de camera-app

Foto’s maken met je iPhone wordt net wat gemakkelijker als je alles mooi kunt uitlijnen. Dat wordt simpel met het ingebouwde raster. Deze zet je aan via de Instellingen-app, door naar ‘Algemeen’ te gaan, op ‘Camera’ te tikken en het knopje achter ‘Raster’ op groen te zetten. Ook activeer je hierdoor een ingebouwde waterpas. Handig als je iets van bovenaf wil fotograferen en zo het beeld kaarsrecht houdt.

Lees ook: Zo gebruik je de verborgen stabilisatie-tool van de iPhone-camera

2. Gepland Niet Storen aanzetten

Op een bepaald moment van de dag even geen telefoontjes, appjes en andere notificaties ontvangen, kunnen we iedereen aanraden. Stel daarom de ‘Niet Storen’-functie gepland in. Dat zorgt ervoor dat je iPhone iedere avond bijvoorbeeld om tien uur op stil gaat tot ‘s ochtends zeven uur.

Het scherm blijft dan zwart en laat ook geen afleidende notificaties meer zien. Je schakelt dit in via ‘Instellingen > Niet Storen’, waar je een tijdstip kunt instellen. Sinds iOS 12 is er een speciaal scherm toegevoegd die de weersverwachting laat zien als deze modus is geactiveerd. Zo kun je rustig wakker worden zonder direct gebombardeerd te worden met meldingen.


3. Berichtgeving van je apps kritisch bekijken

Apps leiden je dolgraag af, maar daar zit jij natuurlijk niet op te wachten. Geef daarom niet zomaar alle apps toestemming om je notificaties te sturen. Door naar ‘Instellingen’ en ‘Berichtgeving’ te gaan, kun je per app zien wat hun bevoegdheden zijn. Zo raden we bijvoorbeeld aan om WhatsApp wel berichten te laten sturen, maar hebben veel iOS-games deze bevoegdheid helemaal niet nodig.

Regelmatig deze lijst bekijken en de rechten van apps intrekken, zorgt voor een iPhone die minder afleidt en ook beter in gebruik is: iedere keer als je een melding ontvangt, weet je dan immers dat hij de moeite waard is.

Lees ook: 5 praktische tips om je iPhone minder verslavend te maken

4. Zet locatiegegevens uit voor apps die dat niet nodig hebben

Je iPhone doet al veel dingen zelf om jouw privacy te waarborgen, maar je kunt hem ook nog een handje helpen. Dat kan al heel makkelijk door met een kritische blik te kijken naar de apps die toegang hebben tot je locatiegegevens.

Net als bij de vorige tip over Berichtgeving, hoeven heel veel apps op je iPhone namelijk helemaal niet te weten waar je uithangt. Ga dus naar ‘Instellingen’, tik op ‘Privacy’ en schakel bij ‘Locatievoorzieningen’ alle apps uit die niet hoeven te weten waar je bent.

ios 11 design

5. Het Bedieningspaneel aanpassen

Het Bedieningspaneel van iOS is een handige manier om specifieke functies van de iPhone snel bij de hand te hebben. Wijzig bijvoorbeeld de helderheid van je scherm, schakel bluetooth in- en uit en activeer de zaklamp van je iPhone.

Bovendien kun je dit paneel nog verder uitbreiden door er regelaars aan toe te voegen. Op die manier stop je een afstandsbediening voor de Apple TV, een wekker, niet storen tijdens het autorijden, of een schermopname ook in dit paneel. Dit doe je via ‘Instellingen > Bedieningspaneel’ en ‘Pas regelaars aan’.

6. Verberg of verwijder Standaard-apps

Om je iPhone een vliegende start te geven, staan er standaard een aantal apps op het toestel geïnstalleerd. In het geval van Apple Maps, de Weer-app en iMessage is dat heel handig. Maar als je nooit de koers van aandelen hoeft te checken en geen ebooks met iBooks gaat lezen, zijn sommigen overbodig.

Deze kun je gelukkig gemakkelijk verbergen in een mapje, of nog beter: verwijderen van je iPhone. Dit doe je door het app-icoon even ingedrukt te houden en vervolgens op het kruisje te drukken. Wil je de app later weer downloaden? Dan kun je ze gewoon in de App Store vinden.

iPhone widgets

7. Stel widgets van je favoriete apps in

Als je op je homescreen van links naar rechts veegt, kom je in een speciaal venster terecht. Deze kun je volledig zelf samenstellen met widgets.

Stel bijvoorbeeld in dat je direct de weersverwachting voor je locatie ziet, hoe vol de accu van al je Apple-producten is of krijg direct toegang tot je favoriete WhatsApp-chats. Dit overzicht kun je aanpassen door onder het Scherm op ‘Voeg toe’ te tikken en de benodigde apps toe te voegen.

8. Stel noodcontacten in

We hopen dat je deze functie nooit nodig hebt, maar toch is het fijn om deze achter de hand te hebben. Door een noodcontact in te stellen is iemand direct op de hoogte als het alarmnummer met je iPhone wordt gebeld. Zij krijgen ook een kaartje van je locatie. Je stelt deze optie in via de Instellingen-app, waarna je via ‘SOS noodmelding’ en ‘Configureer contact voor noodgeval’ de stappen op het scherm kunt volgen.

Lees ook: Zo verstuur je een SOS-noodmelding met je iPhone en stel je noodcontacten in

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's