Wel of geen iCloud-abonnement nemen? Dit is ons advies

16 februari 2023, 16:15
5 min leestijd
Wel of geen iCloud-abonnement nemen? Dit is ons advies

Foto’s, video’s, bestanden en allerlei ander materiaal: met iCloud heb je alles altijd en overal bij de hand. Maar heb jij een betaald abonnement iCloud nodig, of kun je met de gratis versie vooruit? Wij vertellen je of jij wel of niet een iCloud-abonnement moet hebben.

Lees verder na de advertentie.

(G)een iCloud-abonnement nemen: ons advies

iCloud is dé clouddienst van Apple en bevat heel veel onderdelen. Bestanden staan dus niet op een fysieke harde schijf (zoals die van je Mac), maar in de ‘cloud’ in je iCloud Drive. Zolang je een internetverbinding hebt kun je deze gegevens altijd en overal bekijken, gebruiken, bewerken en weer opslaan voor een volgende keer. In iCloud-foto’s staan dan weer je foto’s en in iCloud-sleutelhanger je wachtwoorden,

Het maakt bij alle onderdelen niet uit welk apparaat je gebruikt. iCloud synchroniseert automatisch tussen iPhone, iPad, Mac(Book) en zelfs op Windows en Android (al werkt dit ietwat omslachtig).

Apple biedt vier soorten iCloud-abonnementen aan. Alleen het instappakket is gratis, voor de overige drie moet je de portemonnee trekken. Deze iCloud-abonnementen zijn er:

OpslagcapaciteitPrijs in euro per maand
5GB€ 0,00 (gratis)
50GB€ 0,99
200GB€ 2,99
2TB (2000GB)€ 9,99

Met de betaalde opslagabonnementen krijg je overigens ook toegang tot iCloud Plus, met een hoop extra functies. Straks meer hierover.

Je kunt iCloud voor vrijwel alle soorten bestanden gebruiken. De opslagdienst bevat onder meer je contactenlijst, kalender, e-mailberichten, notities, herinneringen, foto’s en video’s, back-ups van Apple-apparaten en documenten. Wil je nog meer bestanden in iCloud zetten? Sleep ze dan naar de iCloud Drive-map op je Mac(Book) of Windows-computer.

icloud web

Heb ik een iCloud-abonnement nodig?

Dat ligt eraan, maar voor veel mensen is het antwoord ‘Ja’. 5GB opslagcapaciteit zit heel snel vol, helemaal wanneer je wat foto’s en video’s wil opslaan. Bovendien geniet je dan niet van de voordelen van iCloud Plus (waarover later meer), want dat krijg je alleen met een betaald opslagabonnement. De volgende vraag – ‘Welk iCloud-abonnement is geschikt voor mij(n gezin)?’ – beantwoorden we hieronder.

1. Voor wie is het 50GB-pakket interessant?

Wanneer je vooral op zoek bent naar een plek om back-ups van je belangrijke apparaten (denk aan iPhone en iPad) te maken is 50GB waarschijnlijk voldoende. Je hebt dan ook nog ruimte over voor wat foto’s, video’s en eventueel wat muziek. Wel is het verstandig om gedateerde back-ups weer te verwijderen, want anders groeit je cloudopslag uit zijn jasje.

2. Voor wie is het 200GB-pakket interessant?

Fotografeer je regelmatig en heb je graag meerdere back-ups van Apple-apparaten, dan kom je al snel bij het iCloud-abonnement met 200GB uit. Ook wanneer je met verschillende Apple-apparaten werkt (die ieder hun eigen back-ups maken) heb je waarschijnlijk niet genoeg aan 50GB.

3. Voor wie is het 2TB-pakket interessant?

Het 2TB-pakket is vooral interessant voor grootverbruikers en gezinnen met veel Apple-spullen in huis. Met Apple’s ‘Delen met gezin’ kun je de opslagruimte namelijk met vijf andere gezinsleden delen. Dit geldt trouwens ook voor het 50 en 200GB-abonnement.

Tip: Ben je van plan om het iCloud-abonnement met je familie te delen? Neem dan eens een kijkje bij Apple One. Met deze bundel krijg je meerdere Apple-diensten waaronder iCloud, Apple TV Plus en Apple Arcade voor een fractie van de normale prijs.

Lees verder: Zoveel geld kun je besparen met een abonnement op Apple One

iCloud Plus: nog meer cloudfuncties

Er is nog een belangrijke reden om voor een betaald iCloud-abonnement te kiezen. Alleen daarmee krijg je namelijk toegang tot de functies van iCloud+. Hiermee krijg je een drietal heel fijne veiligheids- en comfortfuncties.

Met de ‘Privédoorgifte‘ van iCloud+ ga je in Safari met een versleutelde verbinding het internet op. Je maakt verbinding met een van de servers van Apple, die jou vervolgens doorsluist naar het wereldwijde web. Op die manier is het voor websites niet te achterhalen welk IP-adres je hebt en kunnen deze niet je locatie bekijken.

iCloud Plus

Via ‘Verberg mijn e-mailadres’ zorg je voor een eindeloze stroom aan ‘wegwerp-e-mailadressen’. Wil je je aanmelden bij een webshop maar vrees je dat je daarna spam gaat krijgen? Met deze dienst van iCloud Plus maak je daarvoor gewoon een tweede e-mailadres aan. Alle mailtjes die daar ontvangt, worden automatisch naar je echte adres doorgestuurd. En mocht die webshop nou spam sturen, dan verwijder je dat adres gewoon weer.

Ten slotte is het met iCloud+ mogelijk om een eigen domein met de webinterface van iCloud Mail te gebruiken. Heb je een e-mailadres met een eigen domein, bijvoorbeeld van je bedrijf, dan kun je dat adres beheren in de fijne iCloud-omgeving.

Lees ook: iCloud Plus: dit zijn de extra functies die je erbij krijgt

iCloud en de concurrentie

iCloud is zeker niet de enige aanbieder van cloudopslag. Bekende concurrenten zijn Google One, Dropbox, Box en OneDrive van Microsoft.

Voor veel Apple-liefhebbers is iCloud echter de meest logische keuze. De opslagdienst zit diep geïntegreerd in alle Apple-apparaten en werkt heel fijn en makkelijk op de achtergrond – al kunnen smaken natuurlijk verschillen.

Wanneer je zowel Apple als Windows/Android gebruikt, verandert de zaak. iCloud is wel beschikbaar op deze platformen, maar het werkt minder vloeiend dan wanneer je alles van Apple hebt. Gebruikers van meerdere systemen adviseren we daarom om vooral even de verschillende gratis proefperioden van cloudopslagaanbieders te gebruiken.

Meer leren

Sinds de oprichting in 2007 is iPhoned hét startpunt voor Apple-liefhebbers. We houden niet alleen het nieuws bij, maar geven ook handige tips om alles uit je iPhone, iPad, Mac en Apple Watch te halen. Neem een kijkje op onze Beginnersgids-overzichtspagina, of tik op een van onderstaande links.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu