“Is 5G slecht voor je gezondheid?” Die vraag wordt ons op de iPhoned-redactie regelmatig voorgelegd. Wat blijkt? De vraag is niet met een simpele “ja” of “nee” te beantwoorden. De wetenschap is er namelijk ook nog niet over uit. Hierbij een overzicht.
Lees verder na de advertentie.
5G en je gezondheid
Als alles volgens plan verloopt is T-Mobile in 2020 de eerste provider met een landelijk dekkend 5G-netwerk. Zodra de benodigde frequenties door de Nederlandse overheid zijn geveild kan men het systeem zelfs met “één druk” op de knop activeren, zo liet een woordvoerder weten. De voordelen van 5G zijn wel duidelijk: sneller en stabieler internet. De nadelen liggen wat minder voor de hand. Vooral het mogelijk gevaar voor de volksgezondheid is een heikel punt.

Dit zit zo. 5G werkt op een hogere frequentie dan het huidige 4G, waardoor er meer antennes nodig zijn. De capaciteit van het netwerk wordt namelijk vergroot, maar de afstand die een signaal kan overbruggen juist kleiner. Hierdoor heb je meer antennes nodig voor een landelijke 5G-dekking.
Het straatbeeld gaat daarom waarschijnlijk veranderen. “Nu zie je de antennes op masten, daken van flats en andere hoge gebouwen. Daar gaan meer ‘small cells’’bijkomen. Denk aan antennes in lantaarnpalen, bushokjes en reclamezuilen”, zo legt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken uit aan het AD.
Onduidelijke gevolgen
Dit schiet in het verkeerde keelgat van 180 wetenschappers uit 36 landen. Deze actiegroep schreef in 2017 een pamflet waarin ze waarschuwen voor de gevaren van 5G voor de volksgezondheid. Volgens hen gaat de stralingsintensiteit namelijk omhoog en het nog onbekend is of, en welke effecten dit heeft op onze gezondheid. Wel zijn er onderzoeken uitgevoerd die de straling koppelen aan een toegenomen kans op onvruchtbaarheid bij mannen, en zelfs Alzheimer.
Ook het Kennisplatform Elektromagnetische Velden, dat zich bezighoudt met informatie geven over de straling van zendmasten, durft geen harde uitspraken te doen. “De elektromagnetische velden van 5G-antennes zijn vergelijkbaar met die van 2G-, 3G- en 4G-antennes, omdat 5G in basis dezelfde zendtechnieken gebruikt”, zo valt op de website te lezen.

“Het is nog niet duidelijk of door 5G de blootstelling aan elektromagnetische velden toe zal nemen, omdat 5G nog nergens op grote schaal geïntroduceerd is.” Men probeert echter wel tot rust te bedaren. De straling van 5G-antennes moet namelijk onder de blootstellingslimieten blijven. Dit is de veilige grens waarbij de effecten van netwerken geen invloed hebben op de gezondheid.
Geen reden tot paniek
Volgens Monique Beerlage, werkzaam bij het kennisplatform, is er daarom geen reden tot paniek voor het aankomende 5G-netwerk. “Voor zover we nu kunnen overzien, is alles in orde.” Toch blijft het een feit dat wetenschappers elkaar tegenspreken over de mogelijke risico’s. Daar waar de één heel duidelijk een verband ziet tussen gezondheidsrisico’s en de komst van 5G, is een ander van mening dat er niets aan de hand is.
Dit heeft ermee te maken dat wetenschappers hun resultaten nog niet kunnen duiden, denkt Beerlage. Wanneer een onderzoek bijvoorbeeld een verband vindt tussen 5G en een lichamelijke kwaal, weet men niet precies “waar dat aan ligt.” Dit zorgt ervoor dat er verdeeldheid heerst onder onderzoekers. “Wetenschappers kunnen niet bewijzen dat iemand ziek is geworden door de straling, maar het ook niet ontkrachten”, zo verklaart de stralingsdeskundige.

Wel is het kennisplatform van mening dat er zorgvuldig omgegaan moet worden met de uitrol van het 5G-netwerk. Zo plaatsen elektrogevoeligen, mensen die gezondheidsklachten krijgen wanneer ze in de buurt komen van elektromagnetische velden zoals antennes, hun vraagtekens bij de nieuwe internetstandaard.
“Voor deze mensen is de komst van het 5G-netwerk een emotioneel onderwerp”, zegt Beerlage. De expert besluit door te zeggen dat “er aanwijzingen zijn gevonden over schadelijke effecten, dus we houden de wetenschappelijke gevolgen goed in de gaten.”
Wat je zelf tegen straling kunt doen
Vooralsnog hoef je je dus nog geen zorgen te maken over 5G-straling. Wel is het zo dat vrijwel alle apparaten om ons heen continu straling uitzenden. Wanneer je hier gevoelig voor bent is het verstandig om zelf de nodige maatregelen te treffen. Verminder de straling in jouw huis met de volgende tips:
- Draag je iPhone nooit in je broekzak, of op een andere plek direct op je lichaam. Beter is het om de telefoon bijvoorbeeld in een tas te vervoeren.
- Leg je smartphone in een andere kamer als je gaat slapen. Wanneer dit niet praktisch is, is het verstandig om hem zo ver mogelijk van je bed te plaatsen. Dit is niet alleen goed om straling tegen te gaan, maar ook voor je nachtrust, omdat je zo blauwlicht tegengaat. Lees er alles over in ons artikel over Schermtijd, een nieuwe functie in iOS 12.
- Het beste is om je iPhone ‘s nachts, of op ieder ander moment dat je ‘m niet gebruikt, helemaal uit te zetten. Wanneer het toestel niet aanstaat komt er geen straling vanaf. Houd er wel rekening mee dat je hierdoor dus niet bereikbaar bent in geval van nood.
- Beschikt je router over een aanpasbaar tijdschema? Zet je wifi-verspreider dan automatisch ‘s nachts uit. Hierdoor verspreidt hij niet langer straling. Ook is het verstandig om je router niet vlakbij een druk punt in je huis te zetten. Plaats hem dus niet onder je bureau als je vaak thuiswerkt, maar bijvoorbeeld in de hoek van je kamer.
- Aluminiumfolie houdt straling in enige mate tegen. Je kunt er daarom voor kiezen om de antennes van je wifi-router in te wikkelen. Voor twee antennes van tien centimeter heb je ongeveer 30 centimeter aluminiumfolie nodig. Let wel op dat het bereik hierdoor achteruitgaat.
- Net nadat je op ‘Bellen’ hebt gedrukt zendt je iPhone de meeste straling uit. Wacht dus totdat de ander heeft opgenomen voordat je het toestel naar je oor brengt.
- Ga je nieuwe elektronische producten kopen? Check dan vooraf welke stralingswaarde het apparaat heeft. Zoek hierbij op de naam van het product, gevolgd door “SAR”. Dit staat voor Specific Absorption Rate, oftewel de eenheid die aangeeft hoeveel straling opgenomen wordt door het lichaam. Fabrikanten moeten zich aan limieten houden, maar uiteraard is een lagere SAR-waarde beter voor je lichaam.
Download de gratis iPhoned-app om op de hoogte te blijven van alles rondom het 5G-netwerk, of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!