Tweede indruk: de iPhone 7 (Plus) na vier maanden

2 februari 2017, 20:27
4 min leestijd
Tweede indruk: de iPhone 7 (Plus) na vier maanden

Reviewscore

8

Onze eerste ervaringen met de iPhone 7 en iPhone 7 Plus hebben we uitgebreid vastgelegd in de review. Maar hoe bevalt Apples nieuwste iPhone na bijna vier maanden intensief, dagelijks gebruik? Hoog tijd voor een iPhone 7 tweede indruk!

Lees verder na de advertentie.

iPhone 7 tweede indruk na vier maanden

Eind september las je op iPhoned onze iPhone 7 review. Een iPhone die door het onveranderde uiterlijk niet vernieuwend oogt, maar dat door tal van interne verbeteringen wel is. Dit gevoel is ook vier maanden later nog aanwezig, maar omdat de iPhone 7 qua uiterlijk haast identiek is aan de iPhone 6S, voelde de iPhone al snel niet meer als nieuw.

iPhone 7 tweede indruk

Op het (stijlvolle) nieuwe zwarte kleurtje na ziet de iPhone 7 er onmiskenbaar uit als een iPhone, net zoals de iPhone 6S en iPhone 6 dat deden. Dat is aan één kant niet erg, aangezien Apple met dit ontwerp een herkenbaar design in handen heeft dat al tien jaar lang wordt bijgesteld. Toch deed het wel afbreuk aan het gevoel van een totaal nieuwe iPhone.

iOS 10 en prestaties

De razendsnelle prestaties in combinatie met iOS 10 zorgen er gelukkig wel voor dat de iPhone 7 als nieuw aanvoelt. Snel schakelen tussen meerdere apps is geen probleem, zwaardere games draaien vloeiend en ook bij het bewerken van foto’s en video’s geeft het toestel geen krimp. De nieuwe Taptic Engine heeft zichzelf in vier maanden tijd ook bewezen.

De subtiele trillingen die dit motortje geeft, laten iOS op een nieuwe manier tot leven komen. Trek bijvoorbeeld het notificatiescherm naar beneden en je voelt hoe het scherm op de onderkant van je scherm stuitert. Hetzelfde geldt voor het omzetten van een schakelaar in de instellingen of het draaien aan een knop om de wekker in te stellen.

iPhone 7 tweede indruk

De functie waar destijds de meeste ophef over ontstond, heeft op ons nauwelijks invloed gehad. Het verwijderen van de traditionele koptelefoonaansluiting is op papier een grote verandering, maar de poort missen we zelden. Het setje Lightning-oordopjes is goed genoeg om onderweg muziek te luisteren of telefoneren en daarnaast worden bluetooth-koptelefoons steeds goedkoper en beter. De adapter die Apple bij de iPhone 7 levert, zit ondertussen permanent aan onze ‘ouderwetse’ koptelefoon met draad vast, zodat we ook deze gemakkelijk kunnen gebruiken.

De draadloze toekomst die maar niet leek te komen

De komst van de AirPods hebben ons daarnaast voor altijd overgehaald naar de draadloze toekomst waar Apple zo graag naartoe wil. Al moet je er wel 180 euro voor over hebben en maanden wachten om hier nu al deel van uit te maken. We vragen ons dan ook af hoe lang het duurt tot Apple een setje draadloze oordopjes in de doos van de iPhone stopt. Misschien met de iPhone 8?

Apple zou de koptelefoonaansluiting geschrapt hebben om de iPhone waterdicht te kunnen maken. Een mooie extra die anno 2017 eigenlijk standaard aanwezig zou moeten zijn bij alle high-end smartphones. In theorie kun je je iPhone 7 hierdoor meenemen onder de douche of hem even afspoelen als je er met vieze vingers een berichtje mee gestuurd hebt.

Toch zijn we in de praktijk nog te huiverig om de iPhone 7 regelmatig onder te dompelen. De waterdichtheid is in plaats van een praktische functie dan ook vooral een geruststelling dat de smartphone een mogelijke val in het diepe overleeft. Het feit dat waterschade buiten de garantie van Apple valt, speelt hier uiteraard ook een rol in.

Een functie waar we ons nog wel regelmatig over verbazen is de kwaliteit van de camera. De dubbele cameralens van de iPhone 7 Plus maakt geweldige foto’s en video’s, die niet onderdoen voor een professionele camera. Dit heeft er zelfs voor gezorgd dat we onze YouTube-video’s voortaan puur met een iPhone 7 Plus filmen. De honderden foto’s die we er inmiddels mee geschoten hebben, bewijzen bovendien dat je er op ieder moment van de dag mooie foto’s mee kunt maken. Foto’s in donkere ruimtes laten kleuren natuurgetrouw overkomen, terwijl je op klaarlichte dag zelfs na het inzoomen nog scherpe kiekjes maakt.

iPhone 7 tweede indruk

Conclusie iPhone 7 tweede indruk

Ook na vier maanden is de iPhone 7 niet het revolutionaire product waar sommige Apple-fans op gehoopt hadden. In plaats daarvan is dit de snelste, meest robuuste en uitgebreide iPhone tot nu toe. Als Apple eind dit jaar daadwerkelijk een iPhone 8 met gloednieuw design onthult, heeft Apple met de iPhone 7 het optimale bereikt wat er met deze versie van de iPhone te bereiken valt. Zeker als je niet overstapt van de iPhone 6S is dit een geweldig product waar je ongetwijfeld jaren mee vooruit kunt.

iPhone 7 Plus en iPhone 7 kopen in Nederland

Ben je na het lezen van deze iPhone 7 review overtuigd? Dan zijn de iPhone 7 en iPhone 7 Plus in de Benelux verkrijgbaar vanaf 769 en 909 euro. Voor de beste en goedkoopste iPhone 7 abonnementen of de losse iPhone 7 kun je in het onderstaande overzicht terecht.

Apple iPhone 7

Apple iPhone 7 prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 286,-

Bekijk prijzen

Los refurbished

€ 94,-

Bekijk prijzen
Apple iPhone 7 Plus

Apple iPhone 7 Plus prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 299,-

Bekijk prijzen

Los refurbished

€ 120,-

Bekijk prijzen
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 7
Apple iPhone 7

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu