iOS 13 preview: de wensen en belangen van gebruikers voorop

Lars Paijmans
5 juni 2019, 19:20
5 min leestijd
iOS 13 preview: de wensen en belangen van gebruikers voorop

Met een donkere modus, nieuw toetsenbord en tal van andere grote veranderingen konden we niet wachten om met iOS 13 aan de slag te gaan. Lees hier onze eerste indruk na een dag testen.

Lees verder na de advertentie.

iOS 13 preview: aan de slag met de update

Let op: we hebben iOS 13 niet geïnstalleerd op een iPhone die we dagelijks gebruiken. De eerste ontwikkelaarsbèta van een nieuwe iOS-versie is nog niet af, stabiel en bevat de nodige bugs. We raden dan ook af om deze te installeren op je persoonlijke iPhone.

Nu de eerste bèta beschikbaar is van iOS 13, hebben we de update al even aan de tand kunnen voelen. Ons definitieve oordeel geven we echter pas dit najaar, als iOS 13 voor iedereen beschikbaar komt. De bètaversie is voor een review simpelweg te onstabiel en bepaalde functies ontbreken nog in deze testversie.

Eindelijk een donkere modus

Zodra de iOS 13-bèta klaar was met installeren, zijn we uiteraard direct naar de Instellingen-app gegaan om de nieuwe donkere modus te activeren. Verstopt achter de knop van ‘Beeldscherm en Helderheid’ zit de nieuwe schakelaar om alle menu’s van iOS in een donker jasje te steken.

Zodra je Dark Mode activeert, worden alle witte menu’s zwart, krijgen de widgets een donkere achtergrond en verandert zelfs je wallpaper mee. De afgelopen jaren hebben tal van apps een eigen donkere modus ingebouwd, zodat een groot deel van de apps die je gebruikt mee kan schakelen als jij de knop omzet.

iOS 13 preview

Handig: ook in het Bedieningspaneel zit een schakelaar. Houd de regelaar waarmee je de schermhelderheid aanpast ingedrukt om met een druk op de knop tussen licht en donker te wisselen.

De donkere modus is voor de rest precies wat de naam zegt: een mooi nieuw uiterlijk voor iOS dat vooral in de avonduren goed van pas komt. Net als met macOS Mojave is het een welkome vernieuwing, al vragen we ons wel een beetje af waarom dit zo lang op zich heeft laten wachten.

Foto’s-app maakt grote fotocollectie inzichtelijk

iOS 13 doet echter veel meer dan een donker sausje over de software gieten. Apple heeft een aantal belangrijke stappen gezet om de software van de iPhone een stuk moderner te maken. Dat begint al met de Foto’s-app, die dankzij een nieuw design een stuk meer op Google Foto’s lijkt.

Je fotobibliotheek is voortaan overzichtelijk opgedeeld in Jaren, Maanden, Dagen en Alle Foto’s. Deze opties selecteer je met een klein balkje onderin beeld, terwijl grote blokken een diashow laten zien van de foto’s die je bijvoorbeeld in 2018 en 2017 hebt gemaakt.

Dit maakt de app direct een stuk overzichtelijker en fijner in gebruik. Zeker als je al jaren foto’s met je iPhone maakt, en zo een mooie manier hebt om door je hele fotogeschiedenis heen te swipen. Een andere fijne verbetering in de Foto’s-app is de optie om video’s snel te roteren of te spiegelen, een functie die tot nu toe enkel voor foto’s was weggelegd.

Nieuwe volumeregelaar en toetsenbord

En dan zijn er nog allerlei kleine verbeteringen die ons positief zijn opgevallen. Zo is de volumemelding na jaren van kritiek eindelijk kleiner geworden. Deze zit voortaan aan de linkerkant van het scherm en wordt na een seconde kleiner. Zo zit de melding niet meer in de weg van wat je op je scherm aan het bekijken bent.

Ook is er een kleine melding toegevoegd die laat zien als je de stille modus aan- of uitzet. Met een venster bovenin beeld toont een belletje welke modus is geactiveerd.

Uiteraard zijn er ook nieuwe Animoji toegevoegd in de vorm van een inktvis, koe en een muis. Ook kun je jouw Memoji nog meer op jezelf laten lijken met extra opties. De beste daarvan is wat ons betreft een setje virtuele AirPods die je in de oren van je Memoji kunt stoppen.

Toetsenbord 2.0

Vanaf dit najaar hoef je ook geen ander toetsenbord meer te installeren om met swipen woorden te maken. iOS 13 ondersteunt standaard een swipefunctie, waarmee je woorden kunt maken door je vinger op het scherm gedrukt te houden en van letter naar letter te vegen.

Even wennen, maar uiteindelijk een hele natuurlijke en snelle manier om berichten te typen. Ook is het fijn dat Apple deze functie nu zelf ondersteunt, omdat toetsenborden van derden niet ondersteund worden op het Vergrendelscherm en in andere plekken van iOS. Helaas wordt de Nederlandse taal (nog) niet ondersteund.

Voor Nederlanders is het met iOS 13 wél eindelijk mogelijk om woordsuggesties te krijgen. Terwijl je typt, verschijnt er bovenin beeld een balkje met de woorden die je bedoelt, zodat je een stuk sneller berichten samenstelt.

Zoek mijn Apple-apparaten

De Zoek mijn iPhone-app heeft een grote upgrade gekregen en weet precies waar al je Apple-apparaten uithangen. Zolang een apparaat aan je iCloud-account gekoppeld is, kun je in de app precies zien wat de laatst bekende locatie is.

Hiermee is het straks zelfs mogelijk om apparaten te vinden die offline zijn, omdat deze een bluetooth-signaal versturen dat opgepikt kan worden door Apple-apparaten van andere mensen. Dit wordt vervolgens (anoniem) naar Apple verzonden, zodat jij alsnog weet waar je (gestolen) apparaten zijn.

Niet getest: Sign in with Apple, sneller downloaden, nieuwe stem van Siri

Omdat dit slechts de eerste bèta van iOS 13 is, zijn er ook tal van functies die we nog niet hebben getest. Deze zijn nog niet aanwezig in de bèta en worden waarschijnlijk in de aanloop naar de publieke release in september toegevoegd.

Zo zijn we benieuwd naar de Sign in with Apple-functie als veilig alternatief voor de knoppen van Facebook en Google, vragen we ons af hoeveel sneller de app-downloads echt zijn en hoe de nieuwe stem van Siri klinkt. De spraakassistent klinkt nu namelijk nog steeds precies hetzelfde als in iOS 12, terwijl Apple de stem natuurlijker gemaakt heeft met het uitspreken van langere antwoorden.

Lees ook: Deze 16 kleinere iOS 13 functies en verbeteringen kende je nog niet

Conclusie iOS 13 preview

iOS 13 voelt op alle fronten aan als een update waarmee Apple de verzoeken van gebruikers tegemoet komt. Dat begint met opvallende functies als de donkere modus, het swipe-toetsenbord en de optie om twee AirPods met een iPhone te koppelen, maar gaat een stuk verder.

De privacy van gebruikers wordt nog beter beschermd, de Foto’s-app gaat er flink op vooruit en vrijwel alle bestaande apps van Apple krijgen een fijne upgrade, waarvan de Herinneringen-app de grootste is. Als de stabiliteit de komende maanden verder wordt verbeterd, kan iedere iPhone-gebruiker zich opmaken voor een fantastische update dit najaar.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu