Apple Watch Ultra 2 review: zo bevalt hij na zes maanden

8 maart 2024, 18:00
7 min leestijd
Apple Watch Ultra 2 review: zo bevalt hij na zes maanden

Reviewscore

8

De Apple Watch Ultra 2 is nu zes maanden uit. Hoe bevalt Apple’s beste smartwatch na deze tijd? Lees er alles over in deze Apple Watch Ultra 2 review.

Lees verder na de advertentie.

Pluspunten Apple Watch Ultra 2

  • Langste accuduur Apple Watch
  • Ontzettend helder scherm
  • Kan tegen een stootje

Minpunten Apple Watch Ultra 2

  • Weinig nieuwe functies
  • Prijskaartje
  • Prestaties van verbeterde S9-chip (nog) niet merkbaar

Apple Watch Ultra 2 review: na zes maanden

Het is alweer een half jaar geleden dat de nieuwste Apple Watch Ultra voor het eerst te koop was. Apple bracht de Apple Watch Ultra 2 uit op 22 september in Nederland. Hij kostte toen 899 euro (dat was 100 euro minder dan de Apple Watch Ultra 1). Nu zes maanden later is het een goed moment om de Apple Watch Ultra 2 eens opnieuw te bekijken in deze review.

Apple Watch Ultra 2

Eerst het belangrijkste: we kunnen er nog steeds kort over zijn, want de Apple Watch Ultra 2 is vrijwel hetzelfde als de eerste versie. Maar wel met een paar extra functies. Alle functies die de Apple Watch Ultra 1 heeft, zitten ook op de tweede versie. En dat maakt dit horloge nog steeds een van de beste Apple Watches tot nu toe.

Wanneer je overstapt van een reguliere Apple Watch (bijvoorbeeld een Series 6, 7, 8 of 9) ga je het verschil ook echt wel merken. De Apple Watch Ultra 2 is simpelweg een stuk beter en flink groter.

Stap je over van een Apple Watch Ultra 1 naar een Ultra 2, dan is het verschil niet zo snel duidelijk. Sterker nog, je moet weten waar je moet zoeken om verschil te merken. Lees snel verder wat precies de verschillen zijn.

(De belangrijkste) verschillen tussen de Apple Watch Ultra 1 en 2

Wanneer je toch twijfelt om over te stappen van een Apple Watch Ultra 1 naar een Ultra 2 wil je natuurlijk weten wat de verschillen zijn. Dit zijn de belangrijkste verbeteringen van de Apple Watch Ultra 2.

Batterijduur van 72 uur

De eerste generatie Apple Watch Ultra had een standaard batterijduur van 36 uur. Met de energiebesparingsmodus liep dat op tot wel 60 uur. Bij de Apple Watch Ultra 2 is dit vrijwel hetzelfde, ook daar is de standaard batterijduur 36 uur. Met de energiebesparingsmodus actief wordt dit wel een stuk langer op de nieuwste Ultra: maximaal 72 uur.

Toch hebben we niet veel gemerkt van de betere accuduur van de Ultra 2 in vergelijking met de eerste. De reguliere accuduur is namelijk al prima en we hebben nooit de Energiebesparingsmodus gebruikt in dit afgelopen half jaar. Je doet makkelijk twee tot drie dagen met een acculading en dat is ruim voldoende.

apple watch ultra 1 vs ultra 2
Apple Watch Ultra 2 (links) en de Apple Watch Ultra 1 (rechts)

Tik dubbel

Daarnaast heeft de Apple Watch Ultra 2 (net als de Series 9) ook ondersteuning voor Tik dubbel. De functie Tik dubbel werd toegevoegd in watchOS 10.1 en helpt je met het bedienen van je Apple Watch wanneer je je andere hand niet kunt gebruiken.

In de praktijk hebben we de functie een paar keer gebruikt en daarna weer snel vergeten. Op dit moment is de functie nog te beperkt om hem veel te gebruiken. En het is zeker geen reden om de Apple Watch Ultra 2 te kopen.

Het scherm is helderder

Het ontwerp van de Apple Watch Ultra 2 is nagenoeg gelijk aan de eerste generatie Apple Watch Ultra. Het scherm is wel een stuk feller, met maar liefst 3000 Nits. Houd je de eerste Apple Watch Ultra naast de Ultra 2 dan moet je goed kijken om enige verschil in helderheid te zien. Bij normaal gebruik ga je er in ieder geval vrijwel niets van merken.

ultra 2

Verdubbeling van opslag

De Apple Watch Ultra 1 had een opslag van 32 GB. De Apple Watch Ultra 2 doet daar een schepje bovenop en heeft standaard 64 GB. Toch hebben we na zes maanden normaal gebruik slechts 11 GB van de beschikbare 64 GB gebruikt (bijna hetzelfde als op de Ultra 1). Dus 32 GB heb je al genoeg aan. De extra ruimte is mooi, maar alleen als je bijvoorbeeld (heel) veel muziek wilt bewaren op je horloge.

Verbeterde chip

In de Apple Watch Ultra 2 vind je een S9-chip die weer gebaseerd is op de A15-chip van de iPhone. De Apple Watch Ultra 1 heeft ‘slechts’ een S8-chip, die gebaseerd is op de A13-chip. Maar het verschil in snelheid merk je in de praktijk nu (nog) niet. Wel krijgt de Ultra 2 waarschijnlijk een jaar langer de nieuwste watchOS-updates van Apple. Maar ook dat is nooit helemaal zeker.

apple watch ultra 2 met bandje

Apple Watch Ultra 2 vs Apple Watch Series (9)

Overstappen van een reguliere Apple Watch Series (9) naar de Ultra (2) is een flinke verandering. In het begin moet je vooral even wennen aan de grootte: 49mm (Ultra) vs maximaal 45mm (Series 9). Het horloge is ook zwaarder, bijna twee keer zo zwaar, maar dat merk je na een paar dagen niet meer. Hij is ook steviger dankzij de titanium behuizing.

De batterijduur is iets wat je meteen merkt en dat is een groot pluspunt bij de Ultra. We geven toe dat de batterij van de reguliere Apple Watch eigenlijk niet zo heel goed is. De Series 9 kan tot 18 uur met één acculading doen, de Ultra 2 tot 36 uur. Overigens kun je in de Energiebesparingsmodus bij beide smartwatches de batterijduur nog een keer verdubbelen, maar dan worden er functies uitgezet.

Apple watch series vs ultra
Apple Watch Series 8 (links) en Apple Watch Ultra 2 (rechts)

En is de Apple Watch Ultra 2 dan ook waterdicht? Jazeker, en dat nog beter dan de reguliere Apple Watch Series. Met de Apple Watch Ultra 2 (en de eerste versie) kun je tot wel 40 meter diep duiken en is hij beter bestand tegen activiteiten dieper onder water of in water met een sterke stroming.

Die extra functionaliteit heb je als recreatiezwemmer natuurlijk niet zo heel veel aan, maar het is fijn om je horloge altijd om te kunnen houden als je wat baantjes gaat trekken of gaat douchen. Ook extreme sporters als kitesurfers hoeven dan hun smartwatch niet meer af te doen.

ultra 2

Is de Apple Watch Ultra 2 het geld waard?

Nog steeds is het zo dat je eigenlijk geen Apple Watch Ultra 2 hoeft te kopen, tenzij je specifiek een van de vernieuwingen heel erg belangrijk vindt. De Apple Watch Ultra 1 is al een flink stuk beter dan de nieuwste Apple Watch Series 9, en is daarom al genoeg. Bovendien is de eerste Ultra inmiddels ook nog eens een stuk goedkoper dan de Ultra 2.

Is de Apple Watch Ultra 2 daarom het geld waard? ‘Tuurlijk wel, het blijft immers een zéér goede smartwatch. Maar je moet dan wel in je achterhoofd houden dat de Ultra 1 is vrijwel net zo goed is én een stuk minder kost. De Apple Watch Ultra 2 kost op dit moment € 813,95 en de Apple Watch Ultra 1 € 699,95.

Zowel de Apple Watch Ultra 1 als de Ultra 2 blijven op dit moment de beste smartwatches die Apple ooit heeft gemaakt. En misschien zijn het zelfs wel de beste smartwatches in het algemeen. Dus een miskoop maak je sowieso niet.

Conclusie Apple Watch Ultra 2 review

Na zes maanden is de Apple Watch Ultra 2 nog steeds een prima smartwatch. De batterij is na een half jaar uitstekend en de behuizing is krasvrij (ondanks een aantal flinke stoten).

In vergelijking met de Apple Watch Series 9 is de batterijduur een stuk beter en dat blijft ontzettend fijn. De extra zijknop is handig en het grotere scherm maakt de belangrijkste pluspunten af. De andere extra functies hebben we in deze zes maanden amper gebruikt.

Daarnaast blijft de Apple Watch Ultra 2 er tof uit zien, maar dat is een kwestie van smaak. Houd er wel rekening mee dat deze smartwatch een stuk groter is om je pols dan een reguliere Apple Watch.

Wil je het neusje van de zalm op smartwatch-gebied? Dan is de Apple Watch Ultra 2 een tophorloge. Toch blijft de Apple Watch Ultra 2 maar een kleine verbetering ten opzichte van de eerste versie. Na zes maanden gebruik merken we nog steeds vrijwel geen verschil met de Ultra 1 en dat is wel jammer.

Wil je de beste smartwatch van dit moment? Koop dan een Apple Watch Ultra 2. Maar wil je ‘gewoon’ een Apple Watch Ultra? Houd dan de Apple Watch Ultra 1-aanbiedingen die regelmatig verschijnen in de gaten. Dan ben je goedkoper uit en houd je nog wat budget vrij voor een paar extra horlogebandjes.

Apple Watch Ultra 1 of 2 kopen

Wil je een Apple Watch Ultra 2 kopen of ga je liever voor de Apple Watch Ultra 1? Wij hebben de beste prijzen al voor je opgezocht.

Apple Watch Ultra 2 prijzen vergelijken

Nieuw

€ 813,95

Bekijk prijzen

Refurbished

€ 787,99

Bekijk prijzen

Apple Watch Ultra prijzen vergelijken

Nieuw

€ 699,95

Bekijk prijzen

Refurbished

€ 666,99

Bekijk prijzen
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple Watch Ultra 2
Apple Watch Ultra 2

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu