Brein verwacht snel boetes voor Popcorn Time-gebruikers

Rutger Otto
20 oktober 2015, 12:13
1 min leestijd
Brein verwacht snel boetes voor Popcorn Time-gebruikers

Directeur van Brein, Tim Kuik, zou het niet verbazen als er binnen een maand een Nederlander wordt beboet voor het gebruiken van streamingdienst Popcorn Time.

Lees verder na de advertentie.

Popcorn Time illegaal

Dat heeft hij tegen BNR gezegd. Sinds vannacht is het nog gemakkelijker om Popcorn Time te gebruiken. Er is nu namelijk een alternatief van de dienst voor je browser verschenen. Je hoeft dus niets te downloaden, je gaat naar de site, klikt en film aan en hij begint.

Dat is natuurlijk nog even illegaal als voorheen, want met Popcorn Time download en upload je torrents tegelijk, waarmee je vervolgens kunt streamen. Zowel het up- als downloaden van dit soort content is verboden in Nederland, dus dan ben je strafbaar bezig. Wel is het zo dat waakhond Stichting Brein voorheen aangaf niet achter individuele gebruikers aan te gaan, maar achter de platformen die deze films illegaal verspreiden.

popcorn time-app

Popcorn Time boete

Brein-directeur Tim Kuik zal echter niet verbaasd zijn als er ‘binnen een maand’ toch een boete bij Nederlandse gebruikers op de mat valt. Brein klaagt zelf dan geen individuen aan, de stichting werkt wel samen met rechthebbenden van de films. “Individuele rechthebbenden zien dat hun film of serie populair is via illegaal gebruik, waardoor ze inkomsten mislopen”, zegt Kuik. “Zij kunnen zelf een schadeclaim inbrengen en ik sluit niet uit dat dat binnen afzienbare tijd staat te gebeuren.”

Om individuen aan te klagen moeten rechthebbenden overigens wel de medewerking krijgen van providers. Het is maar de vraag of zij daartoe verplicht zijn. In Nederland is tot op heden nog niemand beboet voor het gebruik van Popcorn Time. In Denemarken al wel, daar moesten enkele gebruikers vorige maand zo’n 300 euro betalen voor het kijken van een film via de dienst.

Lees meer over Popcorn Time

Bron: BNR
Categorieën: Apple, iOS

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen