iPhone X vs iPhone XS: wel of niet upgraden?

Florence Peeters
18 september 2018, 17:13
4 min leestijd
iPhone X vs iPhone XS: wel of niet upgraden?

De iPhone X is nog geen jaar oud, maar zijn opvolger ligt vanaf komende vrijdag al in de winkels. iPhone X-bezitters staan nu voor de keuze: upgraden of niet? Tijd om de twee toestellen tegenover elkaar te zetten.

Lees verder na de advertentie.

iPhone X vs iPhone XS: de twee toestellen tegenover elkaar

Aan de buitenkant is niet te zien of je een iPhone X of XS vast hebt. Het nieuwe S-model van de X heeft gelukkig wel aan de binnenkant verbeteringen gekregen van Apple. Centraal daarin staat de snellere en energiezuinigere A12-chip. Dit krikt de prestaties van de iPhone XS aardig op, hoewel de A11-chip van de iPhone X hierdoor niet meteen verouderd aanvoelt.

Daarnaast is vooral de camera aangepakt. De nieuwe Smart HDR-technologie past zelfstandig je foto’s en kleuren aan. Zo is nabewerken een eitje. Daarnaast is het nu mogelijk om de scherpte-diepte verhouding in de portretmodus achteraf aan te passen. Hierdoor kies je ook na het maken van de foto nog hoe groot het bokeh-effect op een portret is en hoef je je nooit zorgen te maken over het vooraf perfect instellen hiervan.

Andere noemenswaardige verbeteringen zijn de toevoeging van een gouden kleuroptie en dualsim-ondersteuning. Hoewel je aan laatstgenoemde voorlopig nog niks hebt in Nederland. Tot slot is de accuduur erop vooruit gegaan: de iPhone XS gaat gemiddeld een half uur langer mee terwijl de iPhone XS Max het tot anderhalf uur langer volhoudt op een enkele lading.

iPhone XS pre-order

Interessante specificaties? Absoluut. Maar in de praktijk is er verder maar weinig veranderd. De camera was al aardig aangepakt op de iPhone X, en ook Face ID, draadloos opladen en het oled-scherm zijn niet nieuw meer. De iPhone XS borduurt voort op deze nieuwe technieken, maar bevat geen revolutionaire features. Dat is best opvallend, aangezien de iPhone 5S Touch ID introduceerde en de 6S ons kennis lieten maken met 3D Touch. De XS is de eerste S-iPhone zonder een eigen functioneel kenmerk.

Concurrent moet uit productie

Terwijl de iPhone XS officieel werd aangekondigd, haalde Apple de iPhone X per direct uit de productie. Is de X volgens Apple dan zo slecht vergeleken met de XS? Nee, het is juist een behoorlijke concurrent voor de nieuwe iPhones.

Het zit zo: iedere keer als er nieuwe iPhones verschijnen, verdwijnen er ook modellen. De oudste modellen worden dan uit de verkoop gehaald. Zo waren dit jaar de iPhone 6S (Plus) en iPhone SE aan de beurt om Apples aanbod te verlaten.

Maar dit jaar was er iets bijzonders aan de hand. De iPhone XS heeft dezelfde adviesprijs als zijn voorganger. Apple zou de prijs van de iPhone X dus iets moeten verlagen, net zoals dat de iPhone 7 en iPhone 8 nu goedkoper zijn geworden.

iPhone X vs iPhone XS

Maar Apple heeft dit jaar ook een goedkoper instapmodel, de iPhone XR, aangekondigd. Een iPhone X met een lagere prijs zou teveel concurreren met dit nieuwe budgettoestel, dat in tegenstelling tot de X geen dubbele camera heeft. Wil Apple veel nieuwe iPhones verkopen, is het dus genoodzaakt om de X per direct uit de verkoop te halen. Dit betekent dus niet dat Apple niet tevreden was met de iPhone X. Het toestel heeft de basis gelegd voor de nieuwe generatie iPhones van dit jaar.

Wanneer je keuze wel gerechtvaardigd is

Dus is je iPhone X upgraden naar een iPhone XS het waard? Wat ons betreft niet. De verschillen tussen deze twee modellen zijn te klein om een wereld van verschil te bieden. Maar: er is een scenario waarin het de prijzige upgrade wel waard kan zijn.

iPhone-gebruikers werden vorig jaar enigszins voor het blok gezet. De iPhone X had geen Plus-model zoals de 8 wel kreeg. Wilde je dus een grotere iPhone, moest je het doen met het ‘oude’ design van de 8 Plus in plaats van het vernieuwende X-uiterlijk. In zo’n geval is de iPhone XS Max een upgrade waar redelijk veel gebruikers naar op zoek zijn, zo blijkt ook uit onze poll.

De iPhone XS Max is het duurste model dat Apple ooit heeft uitgebracht, wat het een prijzige upgrade maakt. Maar na tien maanden van telefoon switchen is hoe dan ook niet de voordeligste keuze. Bovendien krijg je er wel een wezenlijk ander toestel voor terug, wat de switch van een X naar de XS Max al een stuk meer rechtvaardigt.

Eerste indruk & iPhone XS winnen

Langzaam verschijnen de eerste reviews van internationale media, waar dezelfde mening in wordt gedeeld. Voor iPhone X-eigenaren is er weinig tot geen reden om te upgraden. Bovendien is voor velen de iPhone XR meer dan voldoende. Komende vrijdag delen wij onze eerste indruk van de iPhone XS en iPhone XS Max. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om als eerste op de hoogte te zijn.

Bovendien is upgraden naar de iPhone XS wel interessant als deze gratis is. En dat kan! Wij geven de iPhone XS namelijk weg. Lees hier hoe jij de iPhone XS kan winnen.

Lees meer over de iPhone XS

Bronnen afbeeldingen: Tyler Lastovich, Youssef Sarhan
Categorie: Devices
Thema: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone X
Apple iPhone X
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen