‘Zoveel kost het Apple om een iPhone X te maken’

Lars Paijmans
7 november 2017, 9:20
2 min leestijd
‘Zoveel kost het Apple om een iPhone X te maken’

Hoewel de iPhone X duurder is om te maken, verdient Apple er meer aan dan de iPhone 8. Zo hoog (of laag) zijn de productiekosten van de X.

Lees verder na de advertentie.

Zo hoog zijn de iPhone X productiekosten

Over de prijs van de iPhone X is de afgelopen maanden al veel gezegd. Elfhonderd euro voor een nieuwe iPhone is een flinke smak geld, maar volgens Reuters is Apple lang niet zoveel geld kwijt om het toestel te produceren.

TechInsights maakte een berekening die puur naar de verschillende onderdelen kijkt. Een belangrijk gegeven om te onthouden, want zaken als onderzoek, marketing en transportkosten moeten hier nog bij op worden geteld.

iphone X productiekosten

Toch geeft het optellen van alle onderdelen in de nieuwe iPhone ons wel een inschatting van de winstmarge van het bedrijf. In totaal kosten alle componenten in het toestel namelijk 357 dollar, wat omgerekend op zo’n 308 euro neerkomt. Als je bovenstaande zaken niet meerekent, is dit een winstmarge van 64 procent per toestel, terwijl deze marge bij de iPhone 8 59 procent is.

Toch kost de iPhone X een stuk meer om te maken, wat Apple compenseert door een hogere vraagprijs. Zo blijkt vooral het nieuwe oled-scherm een prijzig onderdeel te zijn. Ieder scherm kost 65 dollar, terwijl het iPhone 8-display maar 36 dollar kost om te maken. Ook het roestvrijstalen frame van de X is met 36 dollar duurder dan de aluminium-behuizing van de iPhone 8 die 21,50 dollar kost.

Tim Cook verdedigt de prijs

Toen Apple vorige week zijn kwartaalcijfers bekendmaakte, verdedigde ceo Tim Cook de hoge aanschafprijs van de iPhone X. Dit heeft alles te maken met de grote hoeveelheid aan nieuwe technieken in het toestel, zoals het oled-scherm en de Face ID-camera. “De iPhone X kost minder dan een kopje koffie per dag in één van die mooie koffietentjes”, aldus Cook.

Wil je ondanks de hoge prijs het toestel aanschaffen, check dan onze prijsvergelijker voor een losse iPhone X of iPhone X met abonnement. Zo verzeker je jezelf van de beste koop. In onze onderstaande eerste indruk lees je of de X het geld waard is.

iPhone X eerste indruk: de iPhone van de toekomst getest

Bron: Reuter
Bron afbeelding: ifixit
Categorie: Devices
Device: iPhone X

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone X
Apple iPhone X
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen