Apple Q4 2017-kwartaalcijfers: 4 dingen die je moet weten

Lars Paijmans
3 november 2017, 10:01
2 min leestijd
Apple Q4 2017-kwartaalcijfers: 4 dingen die je moet weten

Op de vooravond van de iPhone X release, deelde Apple zijn Q4 2017 kwartaalcijfers. Wat is het effect van de iPhone 8 geweest op de koers van het bedrijf?

Lees verder na de advertentie.

Apple Q4 2017 kwartaalcijfers bekend

De iPhone X pre-order van afgelopen vrijdag valt net buiten Apples kwartaalcijfers van het vierde fiscale kwartaal van 2017. In plaats daarvan zijn de iPhone 8, iPhone 8 Plus, Apple Watch Series 3 en Apple TV 4K de nieuwe producten die de meeste invloed op de cijfers hebben.

Apple Q4 2017 kwartaalcijfers

1. De cijfers op een rijtje

Bij kwartaalcijfers staan de verkoopaantallen uiteraard centraal. Apple liet de afgelopen drie maanden wederom een stijgende lijn zien.

  • Totale omzet: 45,4 miljard dollar
  • Winst: 8,72 miljard dollar
  • Aantal verkochte iPhones: 46,7 miljoen
  • Aantal verkochte iPads: 10,3 miljoen
  • Aantal verkochte Macs: 5,3 miljoen

De cijfers zijn opvallend als je ze naast die van dezelfde periode vorig jaar legt. Toen verkocht Apple 45,5 miljoen iPhones, 9,3 miljoen iPads en 4,9 miljoen Macs. Hoewel het bedrijf dus al iets meer iPhones verkocht dan vorig jaar, ligt de volledige iPhone X-release nog in het verschiet.

Apple Q4 2017 kwartaalcijfers

2. Dienstensector bereikt nieuw hoogtepunt

We hebben het de afgelopen kwartalen al gezien, en ook het vierde fiscale kwartaal van 2017 is geen uitzondering: Apples dienstensector blijft explosief groeien. In totaal bracht dit onderdeel van het bedrijf 8,5 miljard dollar binnen, een groei van 34 procent ten opzichte van vorig jaar.

Om dit in perspectief te plaatsen: met zijn diensten verdiende Apple meer dan de verkopen van de AirPods, iPads, Apple TV en Apple Watch bij elkaar opgeteld. Het aanbod van Apples diensten wordt dan ook stabiel uitgebouwd. Inmiddels vallen de App Store, Apple Music, iTunes en Apple Pay in deze sector. “De omzet van de App Store is bijna twee keer hoger dan die van de Google Play Store”, aldus Apples Luca Maestri.

3. ‘Overige’ categorie blijft groeien

Naast aparte categorieën voor diensten, iPhones, iPads en Macs bundelt Apple de verkoopcijfers van onder meer de Apple TV en Apple Watch in de ‘overige producten’. Deze tak groeide wederom met een derde, wat waarschijnlijk te maken heeft met een succesvolle lancering van de Apple Watch Series 3.

Omdat het bedrijf uit Cupertino de concrete aantallen van zijn smartwatch echter nog steeds niet bekendmaakt, is het lastig om hier een goed beeld van te krijgen.

iPhone X

4. Tim Cook benadrukt hoge iPhone X-vraag

Aandeelhouders zullen weinig te klagen hebben over Apples cijfers, maar Tim Cook benadrukt dat er nog een grote klapper aankomt voordat het 2018 is. Hiermee doelt hij natuurlijk op de iPhone X, het toestel dat vanaf vandaag in de winkels ligt. “We werken hard om er zoveel mogelijk te produceren en leveren”, aldus Cook.

Daarnaast stelt hij dat het aantal pre-orders erg hoog ligt, zowel als het om de iPhone X losse verkoop gaat als het aantal orders via providers. Ook kon hij het niet laten om de prijs van de X te verantwoorden: “De iPhone X kost minder dan een kopje koffie per dag in één van die mooie koffietentjes.”

Categorieën: Achtergrond, Apple
Thema: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen