De iPhone-jailbreak is dood: zo won Apple de strijd van iOS-krakers

Lars Paijmans
18 juli 2017, 16:51
2 min leestijd
De iPhone-jailbreak is dood: zo won Apple de strijd van iOS-krakers

Als bijna een jaar verschijnen er geen nieuwe jailbreaks van iOS meer. De belangrijkste ontwikkelaars uit de jailbreakwereld lijken zich er bij neer te leggen: de iPhone jailbreak is op sterven na dood.

Lees verder na de advertentie.

Hoe het tijdperk van de iPhone-jailbreak ten einde kwam

Door een iPhone of iPad te jailbreaken, kraak je de software zodat je er zelf dingen in aan kunt passen. Je bent hierdoor je garantie meteen kwijt, maar kunt wel extra functies toevoegen die niet via de App Store te installeren zijn.

Iedere keer als er een nieuwe iOS-update verschijnt, moet er weer een nieuwe manier gevonden worden om de anti-jailbreak beveiligingen te omzeilen. Na een kat- en muisspel dat jaren heeft geduurd, lijkt Apple nu degene te zijn met de langste adem.

iPhone jailbreak

Dit blijkt uit een interview dat Motherboard had met een aantal grote namen uit de jailbreakwereld. Zo stelt Nicholas Allegra dat ‘jailbreaken zo goed als dood is’. Ook de maker van Cydia, één van de populairste jailbreaks, sluit zich hier bij aan. “Vroeger ging je jailbreaken om toffe nieuwe functies aan je iPhone toe te voegen. Tegenwoordig gaat het vooral om leuke kleine aanpassingen.”

Dat het jailbreaken van een iPhone anno 2017 nog maar weinig toevoegt, heeft verschillende redenen. Zo heeft Apple goed afgekeken bij deze groep fanatieke gebruikers, en meerdere malen populaire jailbreakfuncties aan de ‘normale’ versie van iOS toegevoegd. Net zoals ze de schermdimmende app F.lux met Night Shift overbodig maakte, wordt zo ook het jailbreaken van je toestel vooral veel gedoe voor weinig extra’s. Zo stelt Freeman dat het hele proces inmiddels zo slecht werkt en veel moeite kost, dat hij het mensen afraadt.

Niet de moeite waard

Een andere reden is dat veel populaire jailbreakers inmiddels een baan hebben gekregen bij beveiligings- en onderzoeksbedrijven. iOS kraken is immers een goede manier om te bewijzen wat je in je mars hebt. Apple vraagt tegenwoordig zelfs geld voor dit soort lekken in de beveiliging van zijn besturingssysteem. Ook dit is een achterliggende reden waardoor jailbreak op zijn retour is. Ontwikkelaars kunnen immers een flink bedrag verdienen door een iOS-lek bij Apple aan te geven, in plaats van een jailbreak gratis online zetten.

Bron: Motherboard
Categorieën: Apple, iOS

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen