De iPhone 14 Pro: Krijg nu tot €600,- terug bij inruil van een iPhone 12 Pro

Night Shift op de Mac: kan f.lux de prullenbak in?

Rutger Otto
29 maart 2017, 19:11
3 min leestijd
Night Shift op de Mac: kan f.lux de prullenbak in?

Apples Night Shift is nu beschikbaar op de Mac, maar er was al veel langer een populair alternatief voor warmere schermkleuren in de avond: f.lux. Kan je die app nu blindelings verwijderen? Wij helpen je met kiezen tussen Night Shift of f.lux

Lees verder na de advertentie.

Night Shift op de Mac

F.lux is al jaren een gewaardeerde Mac-app, zeker voor mensen die ’s avonds nog aan het werk zijn. Het programmaatje doet in de basis niets anders dan Night Shift. Als de avond valt en het wordt buiten donkerder, kleurt het scherm geler/roder om meer rust te bieden aan de ogen.

Nadat Apple Night Shift voor iOS 9.3 uitbracht, waren veel Mac-gebruikers verbaasd dat de functie niet meteen met de nieuwste macOS-update werd meegeleverd. Een jaar later is de Mac dan toch aan de beurt. Night Shift verschilt niet zo veel van de versie op iOS. Dat betekent dat je het heel gemakkelijk kunt in- en uitschakelen en dat je zelf aangeeft hoe ‘warm’ de kleur moet ogen. That’s it.

Lees ook: Zo activeer je Night Shift op de Mac

night shift of f.lux

Night Shift of f.lux

Op social media en fora is te zien dat veel mensen die hier eerst f.lux voor gebruikten nu overstappen. Het verwijderen van f.lux levert bijvoorbeeld een icoontje minder op in de menubalk, maar is het die winst waard of kun je beter f.lux blijven gebruiken?

Voor beide programma’s is wel iets te zeggen. Omdat Night Shift enorm simpel werkt (via een schuifje in het berichtencentrum) en standaard in de nieuwe versie van macOS zit, heb je eigenlijk niets anders meer nodig. Daarnaast melden veel gebruikers problemen als ze f.lux gebruiken en video’s kijken in hun browser. Dan kan de kwaliteit wel eens gedrukt worden door rafelige randjes in de video. Night Shift lost dat al op.

Ook kun je met Night Shift zelf de kleurverandering bepalen en tijden instellen, net als bij f.lux. Beide programma’s bepalen op basis van je locatie wanneer de zon op- en ondergaat. Met die informatie stellen ze in wanneer de dimfunctie zijn werk doet. Gebruikers kunnen de tijden ook zelf bepalen. Wel biedt f.lux enkele vooraf ingestelde profielen, bijvoorbeeld ‘klassieke f.lux’ of ‘laat aan het werk’. Bij die profielen verschilt de intensiteit van kleuren op het scherm.

‘Nog veel blauw licht in Night Shift’

Overigens heeft f.lux zelf al gereageerd op Night Shift in een blogpost. Daarin wordt de functie van Apple behandeld en bekeken hoe f.lux daarin verschilt. Hoewel het op het oog weinig verschilt voor de gebruiker, zou Night Shift namelijk nog steeds veel blauw licht doorsturen in de avond, zelfs al oogt het scherm oranje. Juist dat blauwe licht zorgt dat je in de avond slechter in slaap komt als je de Mac uitschakelt.

F.lux is een kleine, simpele app, maar gaat qua functionaliteiten wat dieper. Zo zijn er ook kleurenopties zoals ‘darkroom’, waarbij het scherm zwart en rood wordt, en ‘movie mode’. Laatstgenoemde optie past de kleuren aan om een film er het beste uit te laten komen, zoals de lucht en details in schaduwen. Na 2,5 uur wordt deze modus automatisch weer uitgeschakeld.

Handig aan f.lux is ook dat je dimfunctie kunt laten uitsluiten door bepaalde programma’s. Denk hierbij aan films, games of apps voor fotobewerking. Voor zulke programma’s wil je de kleuren misschien juist zo natuurgetrouw mogelijk hebben.

Keuze aan jou

Apple ondersteunt niet alle Macs en MacBooks. Op apparaten van na 2012 moet het in elk geval lukken. Heb je toch een ouder model waar Night Shift niet op werkt, dan is f.lux uiteraard je enige keus. Heb je Night Shift wel tot je beschikking, dan is het aan jou of je de verschillen genoeg de moeite waard vindt.

Je kunt hier f.lux downloaden, Night Shift is onderdeel van macOS 10.12.4.

Lees het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen