‘Populaire apps delen gevoelige data met Facebook, ook als je geen account hebt’

22 februari 2019, 20:35
2 min leestijd
‘Populaire apps delen gevoelige data met Facebook, ook als je geen account hebt’

De privacyschandalen bij Facebook blijven maar doorgaan. Ditmaal blijken populaire apps, waaronder Instant Heart Rate, gevoelige informatie doorgespeeld te hebben naar het sociale netwerk.

Lees verder na de advertentie.

‘Facebook privacyschandaal: Flo en I Heart Rate sturen gegevens door’

Dat heeft The Wall Street Journal ontdekt na onderzoek. Gebruikers hebben hierbij geen controle over hun gegevens. Hierdoor krijgt het sociale netwerk een hoop informatie over mensen in handen, ook al hebben ze geen account. Volgens de kwaliteitskrant gaat het onder meer om de apps Instant Heart Rate, om je hartslag te meten, en Flo, waarmee vrouwen hun menstruatiecyclus kunnen bijhouden. Samen zijn deze programma’s goed voor miljoenen downloads.

Facebook privacyschandaal

Alhoewel gebruikers van deze apps geen toestemming geven voor het delen van de gegevens, gebeurt het toch. Dit heeft ermee te maken dat veel programma’s gebruikmaken van software die gemaakt is door Facebook. Hierdoor zit er als het ware een soort achterdeur in de apps, zonder dat gebruikers daarvan bewust zijn.

Zo werkt het. Wanneer een gebruikster van Flo aangeeft ongesteld te zijn geworden, wordt deze informatie doorgestuurd naar Facebook. De menstruatiecyclus-app gebruikt namelijk Facebook-software om  ‘interacties’ – hoe vaak je op het scherm tikt, wat je invoert en ga zo maar door – te meten.

Lees ook: Opinie: Het mag niemand verbazen dat Facebook kinderen bespioneert tegen betaling

Geen Facebook-profiel nodig

Vervolgens koppelt Facebook deze gegevens zo mogelijk aan jouw bestaande profiel. Wanneer je geen account hebt, wordt deze aangemaakt. Hierdoor is het netwerk op de hoogte van een hele hoop privé-informatie, zonder dat jij als gebruiker hier toestemming voor hebt gegeven.

In een schriftelijke reactie aan The Wall Street Journal heeft Facebook laten weten dat de 11 apps mogelijk de overeenkomst met het bedrijf overtreden. Het is namelijk niet toegestaan om gezondheidsgegevens uit te wisselen. De betreffende apps zijn hier volgens Facebook op geattendeerd, en moeten stoppen met het bijhouden.

Het is nog niet duidelijk of ook Europese gebruikers van de populaire apps zijn getroffen. Onze wetgeving is namelijk een stuk strenger. Jij, als gebruiker, moet bijvoorbeeld persoonlijk toestemming geven voor het delen van gegevens.

Volg het laatste nieuws over Facebook

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu