Tip: deze oplossingen helpen als AirDrop niet werkt
Rick van der Veer

AirDrop is een handige functie om bestanden uit te wisselen tussen je Mac en iPhone of iPad. Werkt het onverwachts niet meer? We hebben een aantal oplossingen voor je op een rijtje gezet.

AirDrop werkt niet: probeer deze oplossingen

AirDrop werkt nietEén van de voordelen van het Apple-ecosysteem is dat al je apparaten met elkaar samenwerken. AirDrop is hier een goed voorbeeld van, want met deze techniek kun je snel en simpel bestanden uitwisselen. Ook is AirDrop handig om bijvoorbeeld documenten uit te wisselen in een kantooromgeving, of om snel een filmpje naar een vriend te sturen.

Het kan dan ook behoorlijk frustrerend zijn als AirDrop niet werkt zoals het hoort. Hieronder hebben we een aantal mogelijke oplossingen voor je op een rijtje gezet.

1. Herstart je hardware

Het eerste wat je kunt proberen als AirDrop niet werkt, is het herstarten van je hardware. In eerste instantie is het verstandig om alleen wifi en bluetooth even aan het uit te zetten. Doe dit wel via de Instellingen-app en niet via het Bedieningspaneel. Het aan- en uitzetten van de vliegtuigstand is ook een optie.

Als je nog steeds geen verbinding kunt maken, is het verstandig je iPhone of iPad even te herstarten. Het verschilt per apparaat hoe dit precies in zijn werk gaat. In deze tip lees je alles over hoe je je iPhone moet herstarten.

Ook interessant: 5 bestandstypen die je razendsnel met AirDrop kunt delen

2. Open AirDrop in Finder op je Mac

Probeer je bestanden naar je Mac te versturen en lukt dit niet, dan kun je het handmatig proberen aan te zetten. Open hiervoor Finder en klik op ‘AirDrop’. Je Mac is vervolgens actief vindbaar voor andere apparaten.

In het AirDrop-scherm in Finder kun je overigens ook de AirDrop-instelling van je Mac aanpassen. Lees hieronder meer over wat dat precies inhoudt.

3. Controleer je AirDrop-instellingen

Om je privacy te beschermen, werkt AirDrop standaard alleen met apparaten en mensen die in je adresboek staan. Lukt het niet om bestanden te sturen, dan gaat er mogelijk iets verkeerd met je adresboek. Om toch een bestand te kunnen verzenden, kan het helpen om AirDrop tijdelijk op ‘Iedereen’ in te stellen. Volg hiervoor onderstaande stappen.

  1. Open Bedieningspaneel door omhoog te vegen vanaf onder;
  2. Tik op AirDrop en kies voor ‘Iedereen’;
  3. Probeer vervolgens nogmaals je bestand te versturen.

Let wel op: deze instelling laat iedereen om je heen bestanden naar je versturen via AirDrop. Zet de instelling dus terug zodra je klaar bent, om je privacy te beschermen.

→ Op zoek naar meer? Check de uitgebreide pagina met Mac-tips en tricks!

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.