AirDrop werkt niet: deze 4 oplossingen fixen al je problemen

Piet-Jan Lentjes
9 juli 2022, 12:55
4 min leestijd
YouTube video player

AirDrop is een handige functie om bestanden uit te wisselen tussen je Mac, iPhone of iPad. Werkt AirDrop onverwachts niet meer of weet je niet hoe je de functie moet inschakelen? Wij fixen je probleem en hebben verschillende oplossingen voor je op een rijtje gezet.

Lees verder na de advertentie.

AirDrop werkt niet: probeer deze oplossingen

Wanneer je een iPhone hebt en een iPad of een Mac, dan ken je ongetwijfeld de functie AirDrop. Met AirDrop wissel je snel en simpel bestanden uit, zonder dat daar een kabel of een usb-stick bij aan te pas moet komen. De functie komt je goed van pas om bijvoorbeeld snel een foto of filmpje naar een vriend te sturen. Maar op je werk is AirDrop ook prima te gebruiken om bijvoorbeeld een document uit te wisselen met een van je collega’s.

Het is dan behoorlijk frustrerend als AirDrop niet werkt zoals het hoort. Hieronder hebben we meerdere mogelijk oplossingen voor je op een rijtje gezet, waarna je AirDrop weer zonder problemen werkt.

1. AirDrop inschakelen: wifi en bluetooth aan

AirDrop werkt via bluetooth en wifi. Het is daarom belangrijk dat je iPhone én het apparaat waar je een bestand naar wil sturen in de buurt zijn van dezelfde draadloze verbinding. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat bluetooth is ingeschakeld. Verder is het van belang dat de functie persoonlijke hotspot is uitgeschakeld. Dit kan namelijk het wifi-netwerk onderbreken.

Probeer om eerst de wifi en bluetooth uit- en weer aan te zetten. Doe dit wel via de instellingen en niet via het bedieningspaneel. Voor wifi tik je op ‘Instellingen > Wifi’ en voor bluetooth tik je op ‘Instellingen > Bluetooth’. Het aan- en uitzetten van de vliegtuigstand (‘Instellingen > Vliegtuigmodus’) is ook een optie.

AirDrop inschakelen

2. Herstart je hardware als AirDrop niet werkt

Heb je wifi en Bluetooth aanstaan en je persoonlijke hotspot uit? Als AirDrop nog niet werkt, is het eerste wat je kan doen het herstarten van je hardware. Het verschilt per apparaat hoe dit precies in zijn werk gaat. In onze tip lees je alles over hoe je je iPhone moet herstarten.

3. Open AirDrop in Finder op je Mac

Probeer je bestanden naar je Mac te versturen en lukt het niet? Het handmatig inschakelen van AirDrop is dan een mogelijke oplossing. Open hiervoor de Finder op je Mac en klik op ‘AirDrop’. Je Mac is vervolgens actief vindbaar voor andere apparaten.

In het AirDrop-scherm van Finder kan je overigens ook de AirDrop-instelling van je Mac aanpassen. Hieronder vertellen we je daar meer over.

AirDrop Mac

4. Controleer je AirDrop-instellingen

Om je privacy te beschermen, werkt AirDrop standaard alleen met apparaten en mensen die in je adresboek staan. Lukt het niet om bestanden te sturen, dan gaat er mogelijk iets verkeerd met je adresboek. Om toch een bestand te verzenden, kan het helpen om AirDrop (tijdelijk) op ‘Iedereen’ in te stellen. Volg hiervoor onderstaande stappen.

  1. Open Instellingen-app op je iPhone en tik op ‘Algemeen’;
  2. Tik op AirDrop en kies voor ‘Iedereen’;
  3. Probeer vervolgens nogmaals je bestand te versturen.

Om AirDrop in Finder op je Mac in te stellen op ‘Iedereen’ tik je op ‘ik mag gevonden worden door’. Vervolgens kies je in het uitvalmenu voor ‘Iedereen’.

Let op! Deze instelling laat iedereen om je heen bestanden naar je versturen via AirDrop. Als je dit niet wil, zet de instelling dan terug zodra je klaar bent, om je privacy te beschermen.

Delen via AirDrop

Met AirDrop is het makkelijk om bestanden te delen tussen verschillende Apple-devices. Hoe je een bestand moet delen lees je hieronder.

Bestanden delen met AirDrop op je iPhone of iPad:

  1. Open een document, foto of video;

  2. Tik op het ‘deel’-pictogram (een vierkant met een pijltje);

  3. De deel-opties verschijnen, tik helemaal links op het AirDrop-logo;

  4. Tik op het apparaat waar je het bestand heen wil sturen.

Je ziet alleen de apparaten die in de buurt zijn in de lijst verschijnen en daarnaast AirDrop hebben ingeschakeld.

AirDrop delen

Meer over AirDrop en handige tips

Wil je meer weten over AirDrop? Werp dan een blik in onze AirDrop startersgids. Lees ook onze tip over 5 bestandstypen die je razendsnel met AirDrop kan delen of hoe je nog sneller bestanden deelt met AirDrop in je Mac-dock. Krijg je wel eens zomaar een AirDrop verzoek van een onbekend persoon? Lees dan hoe je ongewenste AirDrops kan voorkomen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu